caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Opinii



 

Forta Morala se intoarce

de (19-3-2007)

(1) Spunea cineva ca o menajera in strainatate castiga peste 3000 lei /luna, cat intr-un an in Romania. Si aprecia raiul strainatatii. Atunci mi-am amintit ca de curand se spunea despre Spania la televizor ca tot ce are somptuos in constructii (asta insemnand civilizatie), a fost facut cu emigrantii.
In Romania trecerea la democratie s-a facut protejand intreprinzatorii (adica interesul lor) si punand biruri mari pe cei multi. Astfel am aliniat preturile la principalele utilitati (benzina cred c-o platim peste UE) si am lasat salariile sa le obtina sindicatele (politizate fiind, inseamna solicitarea din cand in cand a catorva procente, in timp ce pretul creste peste 100%) si, deci, perspectiva ca Romania sa-si creasca nivelul de trai cand se vor ajunge rotile de la caruta.

Sa intelegem in detaliu. In Franta, sa zicem, 3000 lei inseamna 800-900 euro/ luna. Inseamna munca la negru acceptata tacit de putere. Inseamna ca 800-900 euro sunt probabil la sfert sau cel mult la jumate din salariul minim al acelei tari. Fiindca 2000 plus imozitele catre stat ar duce la 4000 euro/ luna pentru angajatorul legal. Si plateste, poate sa plateasca la sfert. Comparativ, in Ramania, ar insemna sa am sansa platirii unui muncitor cu… 85 lei/ luna iar el sa fie fericit.
Cum sa nu progresezi? si tu si tara? Gasesti in Romania pe cineva care sa-l stearga la fund pe un bosorog cu suma asta? Fatuca aceea care ingrijeste in strainatate credeti ca va veni in Romania si va deschide cumva o firma de productie? in timp ce noi vom avea salarii cu cativa dolari crestere, strainatatea isi va permite sa creasca insutit.
Daca se spunea asa «Cu ce tara vreti sa semanam?» «Cu Franta» sa zicem ca ar fi vrut poporul. «Atunci, de maine avem salariul minim din Franta si nu avem voie sa marim preturile peste cat sunt in Franta.» Si angajatorii trebuiau sa se mobilizeze pe criterii de calitate, angajau putini oameni, eventual ii mai tineau la negru pe 800-900 de euro, suma cu care amaratul de roman putea sa cumpere 800-900l benzina / luna, si nu 100 cat poate acum. Era o atitudine politica prin care se tinea cu Romania si cu cetatenii ei. Sufeream un an–doi, dar nu atatia. Sufeream si ne vindecam definitiv.
Inca nu e prea tarziu.
Forta Morala cere alinierea de urgenta a salariilor cu cele din UE

(2) Statul roman sfideaza cetateanul netratandu-l ca pe un partener. El crede ca-i puternic si da legi in numele democratiei. Da legi de nici nu te astepti, de care nici n-a pomenit in campania electorala.. Legile emise in exercitiul mandatului si de care nu s-a stiut in campania electorala sunt un abuz al puterii si sunt nule. (Pai, bine, ma, tu-mi promiti mangaiere, sa te aleg, si pe urma ma bati? Cum vine asta? Nu ti-e rusine?)
Acum cativa ani s-a dat legea audiovizualului prin care s-a stabilit plata abonamentului ca o taxa si nu ca o contravaloare a unor servicii prestate. Intre oamenii civilizati exista o lege nescrisa: daca nu platesti inseamna ca esti nemultumit, iar prestatorul isi cere scuze. Televiziunea nationala functioneaza din investitia statului facuta cu bani publici. Se insista ca ea sa ramana nationala pentru a avea programe de interes national. Are?! Poporul plateste pentru consolidarea puterii, de ce n-o plateste ea? Ar fi trebuit sa-mi bata in poarta cu televizorul sub brat si antena–ntr-o mana, si sa ma intreb: «Doriti sa ne vedeti si pe noi? Va oferim gratuit acest televizor, vi-l facem sa mearga si va rugam insistent, priviti-ne! Daca nu va place, ne iertati, venim si ne luam catrafusele!»
Nu exista un acord scris intre parti, cu clauze inspirate din Carta drepturilor omului si avizate de «Protectia Consumatorului»
Ba mai mult, Radioteleviziunea romana nu emite prin cablu, ci-si permite sa emita unde prin spatiul particular al populatiei, stiindu-se ca doar de la 50 metri in sus e aerul statului. (Un grup de oameni am consultat doctori psihiatri si ni s-a confirmat ca undele emise daca trec prin om impotriva vointei acestuia, duc la stres avansat, deci boala).
Parlamentul a decis unilateral ca oricine consuma curent electric inseamna ca l-a folosit la functionarea aparatelor care redau undele radioteleviziunii romane. Stimati telespectatori, Forta Morala are in evidenta un caz in care o batranica de la tara avea inregistrat 1 (unu) kw/ luna si a platit luni de zile birul impovarator.
(Alo, nu va e rusine, mai?)
Firmele trebuie sa plateasca de 20 de ori mai mult. Acolo unde sunt mai multe aparate de emisie, trebuie sa se plateasca pentru orice aparat in parte. Asta presupune ca un imputernicit al institutiei a venit, a constatat si a incheiat un contract.. Doar prezeta unui contract este legala, fiindca sunt firme care nu au asemenea aparate. Daca o firma nu a platit o luna, doua, zece, de ce nu s-a purces la constare si continua sa se emita facturi + penalizari?
De ce nu emiteti cartele, ca-n strainatate, pe care sa le cumpere cine doreste?
Apoi, daca eu platesc acasa, de ce trebuie sa platesc majorat cu taxa voastra cand merg 5 minute cu autobuzul sau beau un pahar intr-un bar?
Forta Morala solicita:
1) Privatizarea de urgenta a radioteleviziunii romane
2) Taxa perceputa catre popor sa nu fie mai mare de 1% din salariul minim pe economie iar din aceasta taxa sa se acopere serviciile efectuate prin cablu si drepturile de autor ale creatorilor prezenti in emisiunile difuzate.
3) Cei care au venituri sub salariul minim net pe economie sa fie scutiti de taxa.

Forta Morala reaminteste ca Fiinta Umana are o singura gura, si, in consecinta, orice salariu care depaseste patru salarii minime este imoral. De asemeni poporul roman se indreapta spre democratie si nu spre… mosia cuiva!

(3)Cu ani in urma Adrian Paunescu arunca un vers dur confratilor intru literatura ”voi scrieti poezie proasta, eu voi scrie capodopere!”
Asa-mi vine sa zic cateva…
Am initiat de un an provocarea Fortei Morale si observ dezintetresul cititorilor la aceasta idee. Probabil se spune «asta vrea razboi! Asta vrea legionarism!» «Asta arata cu destu, face pa viteazul» etc
V-am spus ca omenirea se indreapta intr-o directie gresita, ca traim un timp istoric bolnav si am adus cateva argumente. Ce-mi pasa mie, poate va intrebati? Va complaceti intr-un cerc mic al trairilor simple, si nu faceti pasul major al raportarii fiintei la viata comunitii.
V-am spus ca omenirea se conduce gresit dupa interese, cand ar trebui sa se conduca dupa principii. Poate nu intelegeti!?
Sa dau un exemplu:
O comunitate oarecare isi propune ca principiu sa-si asfalteze strazile. Aceasta idee ar fi trebuit sa fie obiectul consultarii populare, fiindca presupune alocarea unor bani din sacul comun la care contribuie toti Si operatiunea de asfaltare incepe din centrul orasului, tine de orgoliul comunitatii, nimeni nu zice nimic, e ca intr-o familie cand invitatii deopsebiti il bagi in sufragerie si nu in dormitor, tai gaina cea grasa, chit ca tu ai mancat stir toata saptamana. Faci fata, adica doresti ca musafirul sa nu te creada puturos, calic, salbatic sau altfel. De aceea nu te opui cand se decide si vezi si tu ca asfaltarea incepe din centrul comunitatii spre periferie. Dupa un timp se ajunge cu asfaltarea pana spre mahalale si se opreste fiindca apare alta conducere. care va dirija banii spre alte prioritati. Intre timp au aparut gropile si se plombeaza tot cele din centru, se mai asfalteaza inca o data si inca odata tot in centru… iar periferia ramane de izbeliste. An dupa an. De zeci de ani. De sute de ani. Dar se asfalteaza insa spre noi cartiere care devin rezidentiale. Spre cate-o cabana a vreunui inalt functionar, ori se duce asfaltul la parintii sau neamurile lui in satul din deal si se asfalteaza curtile lor, isi fac alei… La bilant se raporteaza ca s-au afaltat atatia km patrati. Si vine un nou candidat ce promite ca va asfalta strada cutare si strada cutare… Culmea e ca nu o asfalteaza dupa ce oamenii isi pun increderea in cuvantul lui. Unde e principiul? unde sunt clauzele, adica ce se intampla daca? Probabil promovarea principiului a fost o smecherie, fiindca cel care a propus asfaltarea statea in centru si avea interesul sa aiba conditii mai bune de viata.
Ar fi trebuit sa intervina Curtea de Conturi, dar aceasta institutie este de forma, fiindca aflam din ziare ca o cantina oarecare a facut economii de nu stiu cate milioane (asta insemnand ca a dat mancare proasta sau insuficienta), aflam ca s-au achizitionat cartofi la pretul dublu decat erau pe piata, ori ca vopsirea unei cladiri a costat de mii de ori mai mult, ca si cum s-ar fi izolat, tencuit, etc. Unde e ban public exista comisioane, furturi, excrocherii de tot felul.
Stimate cititor, te invit sa fii atent la Forta Morala.. Daca vrei sa faci echilibru in jurul tau incepe prin a intelege. Apoi… vino daca esti un om bun, sa fii alaturi de oamenii buni, sa re-asezam lumea dupa principii.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Declaraţia Forului Democrat al Romanilor din Republica Moldov

Stimati prieteni, Aveti mai jos un document de o covirsitoare importanta, care dovedeste lupta inversunata dintre guvernarea comunista de la...

Închide
3.14.135.52