caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Album



 

Pictură inspirată de literatură

de (11-11-2012)

 
Primele carti, inca inainte de descoperirea tiparului, erau frumos si bogat ilustrate. Se intelege ca desenele trebuiau sa intregeasca textul, dar uneori fantezia pictorului medieval reusea adevarate performante. Sunt cunoscute frumoasele miniaturile irlandeze sau cele orientale de la Babur Nama care depasesc cele scrise, realizind pentru posteritate, in afara de valoarea lor artistica, si una documentara de exceptie. Ne vom referi insa numai la „literatura” laica.

Capodopera „O mie si una de nopti”, culegerea povestirilor Sheherezadei din veacul de aur al civilizatiei arabe, a stimulat imaginatia multor pictori din mai toate tarile. Iata aici, un desen vechi, unul din primele care au insotit textul, avind naivitatea stilului dar si autenticitatea personajelor.

Şeherezada

Folclorul este de asemenea stimulator. O lucrare de Constantin Piliuta, cu un peisaj idilic respirind liniste pastorala si pace (si un simbolism izoteric) sugereaza versul „pe un picior de plai, pe o gura de rai” cu care cintaretul popular a numit intuitiv locul atit de indragit.

Constantin Piliuţă

Un pictor mai putin cunoscut la noi, Nicolai Samokis, gaseste interpretarea potrivita „Troicii” lui Serghei Esenin, lasind friu liber nu numai cailor care spulbera zapada in goana lor nebuna, dar si fanteziei poetului. E poate spatiul privilegiat in care claritatea rostirii plastice incearca sa egaleze frumusetea versurilor.

Nicolai Samokis

In arta plastica israeliana s-au remarcat lucrarile care ilustreaza frumusetile cite unui loc sau insotesc cite un cintec intrat in repertoarul personal al fiecaruia. De pilda versurile poetei Rachel , cooptate firesc in folclor, dedicate Kineretului (lacul Tiberiada), au inspirat numerosi pictori, printre care Reuven Rubin, Nahum Gutman, Shmuel Charuvi, Ziona Tager, Mordechai Levanon… In opera lor, acest lac, parte din istorie si religie, capata o alta dimensiune, fiind in mod paradoxal, uneori fascinant si spectacular, alteori esenta si simplitate.

Rubin Reuven

Pictura capata un aspect social si militant atunci cind e inspirata de literatura sociala si militanta. Vom da ca exemplu pinza lui Alexandru Ciucurencu ilustrind un fragment din cunoscuta poezie a lui Mihai Eminescu „Imparat si proletar”. Comanda sociala sau numai comanda a vremii, pictura poarta insemnele unui mare pictor, care semneaza numai cu initiale dar nu face compromisuri cu calitatea.

Alexandru Ciucurencu

Exemplele sunt foarte numeroase, nu am incercat decit o trecere in revista a unei tematici care poate servi ca subiect unei lucrari vaste si exhaustive.
 

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Deputat: „Legea egalităţii a fost un compromis, dar va disciplina societatea”

Legea privind asigurarea egalității a fost un compromis pe marginea tensiunilor din societate, însa aceasta va disciplina fiecare cetățean.

Închide
18.226.187.199