Primele carti, inca inainte de descoperirea tiparului, erau frumos si bogat ilustrate. Se intelege ca desenele trebuiau sa intregeasca textul, dar uneori fantezia pictorului medieval reusea adevarate performante. Sunt cunoscute frumoasele miniaturile irlandeze sau cele orientale de la Babur Nama care depasesc cele scrise, realizind pentru posteritate, in afara de valoarea lor artistica, si una documentara de exceptie. Ne vom referi insa numai la „literatura” laica.
Capodopera „O mie si una de nopti”, culegerea povestirilor Sheherezadei din veacul de aur al civilizatiei arabe, a stimulat imaginatia multor pictori din mai toate tarile. Iata aici, un desen vechi, unul din primele care au insotit textul, avind naivitatea stilului dar si autenticitatea personajelor.
Folclorul este de asemenea stimulator. O lucrare de Constantin Piliuta, cu un peisaj idilic respirind liniste pastorala si pace (si un simbolism izoteric) sugereaza versul „pe un picior de plai, pe o gura de rai” cu care cintaretul popular a numit intuitiv locul atit de indragit.
Un pictor mai putin cunoscut la noi, Nicolai Samokis, gaseste interpretarea potrivita „Troicii” lui Serghei Esenin, lasind friu liber nu numai cailor care spulbera zapada in goana lor nebuna, dar si fanteziei poetului. E poate spatiul privilegiat in care claritatea rostirii plastice incearca sa egaleze frumusetea versurilor.
In arta plastica israeliana s-au remarcat lucrarile care ilustreaza frumusetile cite unui loc sau insotesc cite un cintec intrat in repertoarul personal al fiecaruia. De pilda versurile poetei Rachel , cooptate firesc in folclor, dedicate Kineretului (lacul Tiberiada), au inspirat numerosi pictori, printre care Reuven Rubin, Nahum Gutman, Shmuel Charuvi, Ziona Tager, Mordechai Levanon… In opera lor, acest lac, parte din istorie si religie, capata o alta dimensiune, fiind in mod paradoxal, uneori fascinant si spectacular, alteori esenta si simplitate.
Pictura capata un aspect social si militant atunci cind e inspirata de literatura sociala si militanta. Vom da ca exemplu pinza lui Alexandru Ciucurencu ilustrind un fragment din cunoscuta poezie a lui Mihai Eminescu „Imparat si proletar”. Comanda sociala sau numai comanda a vremii, pictura poarta insemnele unui mare pictor, care semneaza numai cu initiale dar nu face compromisuri cu calitatea.
Exemplele sunt foarte numeroase, nu am incercat decit o trecere in revista a unei tematici care poate servi ca subiect unei lucrari vaste si exhaustive.