caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Alegeri



 

Nu există „Nu se poate”! – interviu cu Iulian Crăciun, candidat în alegerile parlamentare

de (11-11-2012)

Iulian Crăciun – un om nou, din toate punctele de vedere, în politica din România

Iulian Crăciun e un ilustru necunoscut pe scena politică românească. Recent, a devenit ceva mai cunoscut când a devenit contra-candidatul magnatului Dan Voiculescu – lider de facto al Partidului Conservator (parte componentă a Uniunii Social Liberale (USL)). Imobilizat într-un scaun cu rotile, Iulian Crăciun ( http://www.iuliancraciun.com/) sfidează stereotipurile şi candidează sub eticheta Alianţei România Dreaptă (ARD), fiind membru al partidului Forţa Civică (FC), condus de fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu. Candidatul în alegerile parlamentare din 9 decembrie într-un colegiul electoral din sectorul 4 al Capitalei a avut amabilitatea să-mi răspundă la câteva întrebări:

De ce aţi ales să candidaţi într-un colegiu împotriva lui Dan Voiculescu, liderul de facto al Partidului Conservator?

Iulian Crăciun: Aveam de ales între un colegiu din Sectorul 1, împreună cu prietenul meu Gabi Biriş sau aici. Restul erau deja stabilite. Am ales acest colegiul din două considerente. Soţia mea este de aici şi cunosc destul de bine locurile, plus că este mai aproape de casă.

De ce candidaţi sub culorile ARD?

Iniţial m-am gândit să candidez ca independent, dar pe urmă mi-am dat seama că nu este fezabil. Pentru că este aproape imposibil să ajungi să candidezi ca independent în România! Tu ţi-ai da adresa, CNP-ul, numele, etc., etc. unor necunoscuţi care te abordează pe stradă? Trebuie să strângi mii şi zeci de mii de semnături. Trebuie să investeşti timp, BANI şi nervi. Trebuie să cumperi corturi, să obţii autorizaţii, materiale, voluntari, etc. Acest lucru implică nişte resurse pe care eu nu am fost dispus să le investesc.

Mai mult decât atât: se ştie că unirea face puterea. Tu singur, fără aliaţi, e foarte greu să faci ceva să ajuţi oamenii din colegiul care te-a votat.

În concluzie, eu am ales Forţa Civică (FC) ca cea mai logică soluţie. Nu este perfectă, dar în acest moment este cea mai bună soluţie!

Am avut trei motive pentru care am ales FC faţă de altele:

În primul rând, pentru că este un partid nou, fără “bubele” partidelor celorlalte. Fiecare partid a făcut şi greşeli şi lucruri bune, fiecare partid a avut propriile gunoaie, traseism, etc. Când începi un lucru nou, şansele să faci un lucru bun cresc.

În al doilea rând, m-a încurajat faptul că sunt foarte mulţi oameni noi, de valoare, din business. Mulţi dintre ei nu au vrut să aibă de-a face până acum cu politica, şi pe bună dreptate. Sunt onorat să îi cunosc pe mulţi dintre ei, precum Gabriel Biriş, cea mai luminată minte pe fiscalitate din România, sau Sandra Pralong. Ei sunt oameni care au demonstrat ceva în viaţă, care nu au vrut să emigreze, deşi puteau, sau care, dimpotrivă au fost plecaţi şi au ales să revină în ţară.

În al treilea rând, pentru că eu prin formaţie, sunt puţin mai de dreapta în convingeri. Cred cu putere (şi am dovedit-o pe propria piele) că depinde de noi însşne să ne facem viaţa mai frumoasă. Propriile acţiuni sunt cel mai puternic influenţător al destinului personal.

Faptul că aveţi o dizabilitate e un avantaj sau un dezavantaj în campanie?

Cred că este un dezavantaj, pentru că oamenii au prejudecăţi. Dar asta e povestea vietii mele. Întotdeauna am plecat de pe ultimele locuri ca să ajung printre primii. Atâta timp cât mi-am spus întotdeauna că NU EXISTĂ NU SE POATE, am reuşit să avansez.

Ce propune ARD în mod special în domeniul protecţiei persoanelor cu dizabilităţi?

Legi sunt, trebuie respectate. Eu susţin responsabilitatea celor care sunt obligaţi prin lege să accesibilizeze intrările în instituţii, dar şi responsabilizarea pecuniară a celor care trebuie să verifice acest lucru şi nu o fac. În paralel, prin educaţie practică vom ajuta cele peste jumătate de milion de persoane cu dizabilităţi să îşi mărească şansele de acces la munca plătită corespunzător.

Nu vă simţiţi jenat de faptul că există candidaţi ARD invalidaţi de comisia de etică condusă de Monica Macovei, iar decizia a fost nesocotită de liderii Alianţei?

Nu mă pot pronunţa. Nu cunosc subiectul.

Ce părere aveţi de aparenta simpatie pentru ideile legionare ale lui Mihail Neamţu, liderul Partidului Noua Republică, candidat ARD în alegerile din 9 decembrie?

Nu mă pot pronunţa. Nu îl cunosc personal pe Mihail Neamţu.

Nu credeţi că e un dezavantaj legătura ce se face între ARD şi guvernarea Băsescu- PDL?

Da, este. Și ce dacă? Fiecare partid are bubele lui. Unii au majorat TVA în criză, alţii au vândut tot subsolul ţării (petrol, gaze, etc) pe bani de pizză şi au dat fabricile ţării la fier vechi. Dezavantaj aş fi avut indiferent de ce partid aş fi ales. Dar am ales FC.

Ce vă propuneţi dacă sunteţi ales senator?

Să fac ceea ce ştiu cel mai bine. Să ajut milioane de oameni să aibă locuri de muncă şi mai ales locuri de muncă mai bine plătite, printr-un sistem de educaţie modern şi alternativ.

Există acces pentru persoane în scaun cu rotile la Palatul Parlamentului?

NU. Chiar am râs că am fost zilele trecute la Senat, să văd viitorul meu loc de muncă şi nu era deloc accesibilizat! Dar este un început pentru toate!

Ce mesaj aveţi pentru alegătorii din Colegiul Uninominal 8 pentru Senat din Bucureşti?

Să voteze cu inima, dar şi cu mintea. Să aleagă viitorul, nu trecutul. Și să nu voteze NICIODATĂ pe cei care le dau cadouri electorale, pentru că atunci înseamnă că noi ca naţie ne merităm soarta!

P.S. Acest interviu nu schimbă cu nimic poziţia mea politică în alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012, unde recomand în continuare votul nul.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Festivalul de film românesc de la Londra, 22 – 25 noiembrie 2012

Festivalul de film românesc de la Londra, 22 - 25 noiembrie 2012. Cinematograful Renoir (The Brunswick, London WC1N 1AW; metrou:...

Închide
3.12.164.62