caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Sanatate



 

Malpraxis-raspunderea medicului

de (19-3-2007)

In luna martie s-a desfasurat prima conferinţa pe teme de malpraxis din Romania. Organizata de Asociaţia Studenţilor de la Drept (ELSA) si Organizaţia Studentilor Medicinisti (OSM) din Cluj-Napoca, conferinţa inedita a stârnit polemici si dezbateri in rândul specialiştilor. Problema stringenta in perioada comunismului, tema malpraxisului este, si in societatea moderna de astazi, foarte putin cunoscuta. Ideea i-a apartinut vicepreşedintelui pe probleme externe al OSM Cluj, Sebastian Armean, si a survenit in urma constientizarii carentei la nivel informational atat a opiniei publice cat si a studentilor. „ELSA Cluj-Napoca împreuna cu OSM Cluj au considerat ca pe parcursul facultăţii, studenţilor nu li se prezintă suficiente noţiuni legate de malpraxis”, susţine Sebastian Armean. Sub titlul „Malpraxis-raspunderea medicului. Normele de conduita si obligatiile etice ale unei profesii”, conferinta a reunit reprezentanti de seama, practicanti in domeniul medicinei si cel al Dreptului, cat si peste 300 de studenti din toata tara. Moderatorii conferinţei au fost reprezentativ selectionati din rândul cadrelor didactice de la Facultatea de Drept a Universităţii “Babes-Bolyai” Cluj-Napoca, cadre didactice de la Facultatea de Medicină a Universităţii de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca şi reprezentanţi ai Colegiului Judeţean al Medicilor Cluj.

Malpraxis- cine poarta vina?

Dezbaterile au avut ca scop o informare mai bună, în special în ceea ce priveşte partea practică, a studenţilor şi medicilor cu privire la importanţa malpraxisului medical şi însuşirea noţiunilor de bază. De asemenea, conferinţa s-a axat pe intensificarea relaţiilor dintre studenţii medicinişti şi cei de la drept pentru identificare celor mai bune metode de colaborare pe tema malpraxisului.

„Incalcarea unei norme deontologice,
fara a produce vreun prejudiciu pacientului, poate atrage răspunderea disciplinara a medicului, insa in situaţia in care conduita culpabila a medicului are drept rezultat producerea unei pagube pe seama pacientului, intervine raspunderea civila delictuala pentru malpraxis. Desi actele medicale defectuoase nu exclud faptele ilicite comise cu intentie, cele mai multe acte de malpraxis sunt comise din culpa. Greseala presupune nerespectarea unor norme de comportament profesional pe care un medic cu aceeasi capacitate profesionala, in aceleasi conditii, le-ar fi respectat. Eroarea este determinata de situatii ca evolutia complicata a unei boli ori simptomatologia atipica, situatii in care orice medic ar fi procedat in aceeasi maniera. Spre deosebire de greseala, eroarea apare in ciuda bunei-credinte si a constiinciozitatii medicului”, ne-a explicat consilierul juridic Ada Uivari. Discutiile purtate, atat din punct de vedere legal cat si medical au oferit publicului o privire de ansamblu a ceea ce reprezinta malpraxisul. „Cu ajutorul noii tehnologii medicale…. omul se poate juca de-a Dumnezeu”, a afirmat medicul primar medicina legala, Dr. Adrian Avram.

Succese de rasunet

Conferinţa a cuprins o parte de prelegeri, în care au fost expuse noţiuni judiciare şi medicale, elemente esenţiale pentru buna înţelegere a conceptului de malpraxis medical. Acestea au fost exemplificate prin cazuri de specialitate precum şi prin date statistice. Se pare ca in Romania, nici un medic nu a mai raspuns penal dupa 1940, iar din toate ramurile, sunt vizate de malpraxis, indeosebi, specialităţile chirurgicale. A doua parte a conferinţei s-a desfăşurat sub forma unei mese rotunde, cu întrebări şi discuţii din partea participanţilor. Interactiunea celor doua categorii, medici si avocati, a luat amploare in dezabateri. Acestia si-au expus viziunile, aducand argumente plauzibile pro si contra cazurilor de malpraxis aparute de-a lungul istoriei. „Suntem extrem de încântaţi că abordarea acestei teme a stârnit interesul unui număr mare de studenţi şi medici. Tema malpraxisului, foarte mult discutată în ultima perioadă în ţara noastră, este una de actualitate atât din perspectiva importanţei şi impactului în rândul societăţii şi al practicienilor din cele două domenii, cât şi datorită aderării României la Uniunea Europeană şi necesităţii alinierii legislaţiei interne la cea comunitară”, a declarat Sebastian Armean, Vicepreşedintele Organizaţiei Studenţilor Medicinişti din Cluj-Napoca. Succesul de proportii a determinat organizatorii sa gandeasca un nou plan de actiune la nivel international. Se pare ca aceasta tema, fie evitata, fie ignorata nu a gasit pana in acest moment un cadru de prezentare adecvat. La nivel international nu se organizeaza nici un fel de curs pentru studentii, viitori medici, a ceea ce inseamna implicatia legislatiei cu privinta la malpraxis.
De aceea se preconizeaza organizarea si angrenarea intr-o astfel de conferinta a tuturor organizatiilor la nivel international.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Declaraţia Forului Democrat al Romanilor din Republica Moldov

Stimati prieteni, Aveti mai jos un document de o covirsitoare importanta, care dovedeste lupta inversunata dintre guvernarea comunista de la...

Închide
3.149.242.223