caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Relativităţi Culturale



 

Pictori americani contemporani cu inceputurile cinematografului (1)

de (12-3-2007)
Studioul Black Maria (al lui Edison) - primul sarut - fierariiStudioul Black Maria (al lui Edison) – primul sarut – fierarii

Expozitia de la Phillips Collection – pictori realisti americani de la cumpana sec. XIX – XX si cinematograful vremii. Filme de unul – doua minute aduse de la Biblioteca Congresului, de la Cinemateca pariziana, de la British Film Institute. Edison, Lumière … inceputul inceputului. In dialog cu picturile unor Sloan, Bellows, Prendergast, Eakins, Chase, Sargent, Hassam. Ma intalnisem cu tablourile lor mai intai la Galeria Nationala din Washington – cateva se afla in colectia permanenta de la Phillips (Hassam, Eakins, Sloan), iar altele la Corcoran (Prendergast, Bellows, Sloan, Sargent, Chase).

Primul film produs la Black Maria, studioul lui Edison: Blacksmithing Scene, in 1893. Trei fierari bat cu baroasele bucati de fier asezate pe nicovala de unul din ei, care apoi le ia cu un cleste si le pune pe vatra unui cuptor. O sticla de bere trece de la unul la celalalt. In expozitie, langa monitorul care prezinta continuu filmul (cu durata de un minut), un tablou cu doi barbosi cu lulele, trantiti pe camp in fata unui sopron.

Primul sarut din istoria filmului, tot de la Black Maria, studioul lui Edison, realizat in 1896, tot un minut: May Irwin Kiss. Este si primul sarut din mass-media: un ziar al vremii a reprodus imaginea din film: barbatul, cu mustati in furculita, o saruta pe obraz pe femeie si ii spune vorbe dulci. Ea ii zambeste si il joaca. El se indeparteaza putin, isi aranjeaza mustatile, si o saruta patimas pe gura. Anatomia unui sarut 🙂 May Irwin era de fapt actrita, o interpreta pe vaduva Jones, curtata de barbatul mustacios: filmul a reluat scena finala a unui musical de pe Brodway, un mare succes al vremii, The Widow Jones. Sa notam si numele cameramanului, James H. White, caruia i se datoreaza si imaginea filmului urmator, Edison Drawn by ‘World’ Artist.

Filmul Edison Drawn by ‘World’ Artist se mai numeste si Blackton Sketches, No. 1. Un desenator pasionat de imaginile animate, J. Stuart Blackton, fusese trimis de ziarul la care lucra, New York Evening World, pentru a realiza interviuri si desene la studioul lui Edison, Black Maria. Blackton era atat de rapid, incat a putut fi filmat in timp real, desenandu-l pe Edison. Artistul deseneaza capul lui Edison, bea apoi o cupa de sampanie, ii da sa bea si desenului, care probabil ca se pileste – artistul isi ia palaria de pe cap si o aseaza pe capul desenului – apoi pune in desen si sticla de sampanie cu cupa, sa bea si personajul. Blackton avea sa devina regizor de film, pionier al tehnicilor de animatie.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
„Pan Orthodox Icons” – Washington DC

Biserica ortodoxa greceasca "Sfintii Constatin si Elena" din Washington, DC, gazduieste a 4-a editie a bienalei "Pan Orthodox Icons". Vineri...

Închide
18.222.121.46