caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Comunicate de presa



 

Conferinţa Studenţilor, Profesorilor şi Cercetătorilor Români din Marea Britanie – ediţia a V-a (Edinburgh, 20 octombrie 2012)

de (23-10-2012)

Comunicat de presa

Ambasada României – Londra/ La 20 octombrie 2012, a avut loc cea de-a cincea ediţie a Conferinţei Studenţilor, Profesorilor şi Cercetătorilor Români din Marea Britanie, eveniment găzduit anul acesta de Universitatea Edinburgh. Ediţia de anul viitor se va desfăşura la Universitatea din York.

Conferinţa a fost organizată sub patronajul Ambasadei României la Londra, al Camerei de Comerţ Britanică-Română şi al Fundaţiei Raţiu. Au participat cca 150 de studenţi, cercetători şi profesori români, dar şi oaspeţi britanici, între care rectorul şi prorectorul Universităţii Edinburgh.

Comitetul de organizare a fost compus din reprezentanţi ai Ambasadei, Camerei de Comerţ Britanică-Română, Societăţii Studenţilor Români de la Universitatea Edinburgh, Ligii Studenţilor Români din Străinătate, Forumului Societăţilor Studenţeşti Româneşti din Marea Britanie, precum şi ai Universităţilor Kent şi York.

Evenimentul a avut ca temă centrală „Cum să ne găsim locul nostru în lume”, fiind structurat în două părţi; o sesiune de prezentări susţinute de patru invitaţi de marcă: domnul Bogdan Olteanu, Viceguvernator al Băncii Naţionale a României, domnul Dumitru Miron, Decan al Facultăţii de Relaţii Internaţionale din cadrul ASE Bucureşti, doamna Anne-Marie Martin, Director general al Consiliului Camerelor de Comerţ Britanice din Europa, şi domnul Richard Demarco, preşedinte al Fundaţiei Europene de Artă Demarco. Dezbaterile au continuat în cadrul a trei grupuri de lucru pe următoarele teme: „Antreprenoriat, afaceri şi cercetare”, „Cum contribuie românii la comunităţile în care se stabilesc” şi „Cum contribuie românii din străinătate la dezvoltarea ţării lor de origine”.

Evenimentul a debutat cu un cuvânt de bun venit adresat de Prof. Sir Timothy O’Shea,Rectorul Universităţii Edinburgh, care a salutat iniţiativa organizării Conferinţei, a făcut o incursiune în istoria Universităţii Edinburgh şi a arătat că Societatea Studenţilor Români de la Edinburgh este foarte activă şi bine integrată în comunitatea studenţească.

În intervenţia sa, Ambasadorul României, Dr. Ion Jinga, a spus: „Îmi face o deosebită plăcere să vă spun bun venit la cea de-a cincea ediţie a Conferinţei Studenţilor, Profesorilor şi Cercetătorilor Români din Marea Britanie. Este pentru prima dată când organizăm acest eveniment în afara Londrei, având privilegiul de a fi găzduiţi deUniversitatea Edinburgh. […] De-a lungul ultimilor cinci ani am fost martorul înfiinţării anumeroase asociaţii studenţeşti, pe care Ambasada le-a încurajat şi sprijinitîntotdeauna. Fiecare ţară îşi adună elitele, iar Conferinţa noastră are o ontribuţie importantă în atingerea acestui obiectiv: să reunească o parte din elitele comunităţiiromâneşti din Marea Britanie, să faciliteze legăturile între acestea, să creeze solidaritateşi să încurajeze schimbul de idei.

O comunitate unită este o voce care poate fi mai bineauzită, respectată şi înţeleasă”.

Domnul Bogdan Olteanu, Viceguvernator al Băncii Naţionale a României, a vorbit celorprezenţi despre importanţa găsirii unei vocaţii şi despre oportunitatea deosebită pe care o reprezintă efectuarea studiilor la universităţi prestigioase precum UniversitateaEdinburgh. A subliniat avantajele şi provocările pe care le presupune apartenenţaRomâniei la Uniunea Europeană.

Domnul Dumitru Miron, Decan al Facultăţii  de Relaţii Internaţionale din cadrul ASE-Bucureşti, a susţinut o prezentare în powerpoint cu tema „Masificarea şi marketizareaofertei educaţionale a universităţilor românesti la confluenţa cu logica triplei spirale”, încare a abordat tema eficientizării sistemului de învăţământ superior în România.

Doamna Anne-Marie Martin, director general al Consiliului Camerelor de ComerţBritanice din Europa, a vorbit despre importanţa de a aparţine la o comunitate şi de a-ţigăsi un loc al tău în societatea în care ai ales să trăieşti.

Domnul Richard Demarco, preşedinte al Fundaţiei Europene de Artă Demarco, a vorbitdin perspectiva ataşamentului său faţă de ţara noastră, consolidat în cei 44 de ani „înslujba dialogului cultural” pe care l-a stabilit între România şi Scoţia.

Partea a doua a Conferinţei a fost dedicată reuniunilor grupurilor de lucru. În primul grup, intitulat „Antreprenoriat, afaceri şi cercetare” şi moderat de Diana Sisu, absolvent alUniversităţii Edinburgh, au susţinut prezentări: Prof. Colin Adams, director al Programului comercial la Universitatea Edinburgh, Prof. John Saunders, specialist în  marketing la Kent Business School, şi doamna Margaret Gibson, director de marketing şi comunicare la “The Prince’s Trust Youth Business Scotland”.  În cel de-al doilea grup de lucru, moderat de Drew Hendry, Preşedinte al Consiliului Local Highland, au prezentat poveştile lor de succes Dr. Gabriel Oniscu, medic chirurg specializat în medicină de transplant, doamna Aurora Constantin, doctorand la Universitatea Edinburgh, şi doamna Ramona Mitrică, director al editurii Profusion din Londra.

Al treilea grup de lucru, axat pe contribuţia românilor din străinătate la dezvoltarea ţării lor de origine, a inclus trei vorbitori : Ana Becheru, coordonatoarea filialei britanice a Ligii Studenţilor Români din Străinătate (LSRS), Daniel Popescu, preşedinte al reţelei Profesioniştilor Români din Străinătate, şi Mihai Cocoru, preşedintele Forumului Societăţilor Studenţeşti Româneşti din Marea Britanie.

Ca în fiecare an, un moment aşteptat a fost decernarea „Diplomei Ambasadorului”.”Diploma pentru Studenţi” a revenit lui Mihai Cocoru, student la Universitatea din York şi preşedinte al Forumului Societăţilor Studenţeşti Româneşti din Marea Britanie. Au fost acordate două ”Diplome pentru Cercetători”, câştigători fiind Flaviu Cipcigan, cercetător in fizică aplicată la Universitatea Edinburgh şi Ciprian Florin Ardelean, cercetător în arheologie la Universitatea Exeter. ”Diploma pentru Comunitate Românească” a revenit următorilor: Diana Sisu, absolventă a Universităţii Edinburgh şi vicepreşedinte al asociaţiei ScotRo, pentru promovarea comunităţii româneşti în Scoţia; Iulius Cezar Macarie, student la University College London, pentru contribuţie deosebită la promovarea integrării comunităţilor româneşti în Marea Britanie; Preotul Marcel Oprişan, absolvent al Institutului Ortodox din Cambridge şi capelan orthodox în cadrul Universităţilor din Edinburgh şi Glasgow, de asemenea pentru promovarea comunităţii româneşti în Scoţia. ”Diploma pentru Promovarea Imaginii României prin cultură” a revenit Prof Richard Demarco, Preşedinte al Fundaţiei Europene de Artă Demarco. Premiul special intitulat „Cheia Succesului Profesional” a fost acordat anul acesta Alinei Şerban, cetăţeană română de etnie romă, studentă la Royal Academy of Dramatic Arts, pentru pentru tenacitate, efort şi inteligenţă în reuşita profesională.

După încheierea lucrărilor Conferinţei, a avut loc, în cadru festiv, ceremonia de decorarea Prof. Richard Demarco,  Preşedintele Fundaţiei Europene de Artă Demarco. Acestaa fost decorat de către Preşedintele României, la 20 septembrie 2012, cu Ordinul MeritulCultural în grad de Ofiţer, pentru întreaga sa activitate, pentru eforturile în direcţiadezvoltării legăturilor înte cele două ţări şi pentru promovarea artei contemporaneromâneşti în Marea Britanie.

Decoraţia i-a fost înmânată de catre Ambasadorul României la Londra, care în discursulrostit cu acest prilej a subliniat că Prof Richard Demarco “a avut un  rol istoric îndezvoltarea artelor vizuale în Scoţia şi în promovarea artiştilor europeni – iar întreaceştia un loc însemnat a revenit artiştilor români –  în Marea Britanie”.

În discursul său de mulţumire, Prof Demarco a arătat că a fost mereu şi va rămâne unprieten al României, al culturii române şi artiştilor români de talent care reprezintă cuonoare ţara şi construiesc imaginea acesteia peste hotare.

Bianca Mina

First Secretary

Embassy of Romania

4 Palace Green

London W8 4QD

tel: 020 79379669

fax: 020 79378069

 

 

 

 

 

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Al Pacino, „Scent of a Woman” – Investigaţie disciplinară (cu script)

Al Pacino, "Scent of a Woman" - Investigaţie disciplinară (cu script)

Închide
3.145.72.240