caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

Barack Obama – virtual candidat la preşedinţia Statelor Unite al Partidului Democrat

de (3-6-2008)

Senatorul Barack Obama, de 46 de ani, a devenit miercuri 4 iunie prima persoană de culoare cu şanse considerabile de a deveni preşedinte al Statelor Unite, depăşind numărul de delegaţi necesar învestiturii Partidului Democrat.

Ȋn ultimele două alegeri primare din lungul ciclu început în ianuarie, Obama şi-a împărţit victoriile cu rivala sa, Hillary Clinton, câştigând în Montana şi pierzând în Dakota de sud.

Barack Obama a câştigat 2157 de delegaţi la convenţia Partidului Democrat de va alege oficial candidatul în alegerile prezidenţiale din noiembrie, majoritatea necesară fiind de 2118.

Hillary Clinton l-a felicitat pe Obama, şi a promis retragerea din competiţie.

Peste 35 de milioane de alegători au votat în alegerile primare ale Partidului Democrat – record absolut pentru primarele din Statele Unite – iar Hillary Clinton a obţinut cu 300000 de voturi mai multe decât Barack Obama.

Ȋn cazul confirmării sale de către convenţie, Barack Obama va candida în noiembrie împotriva virtualului câştigător al învestiturii Partidului Republican, senatorul John McCain.

Sondajele de opinie arată o cursă potenţial foarte strânsă între cei doi.

Ecouri

  • florin predescu: (3-6-2008 la 00:00)

    Foarte grea decizia ! Americanii sunt intr-o mare dilema inainte de a vota, Unii blameaza administratia lui Bush pentru caderea economiei americane, altii ii vor sustine linia prin alegerea posibilului succesor Republican John McCain si nu vor sa auda de un presedinte de culoare.

    In orice caz multa lume (si aici certific prin multimea de clienti cu care intru in contact zilnic la serviciu) asteapta o schimbare radicala. E greu de definit in ce va consta acea schimbare la care se asteapta americanii…

    Oricum tin sa apreciez calitatea articolelor domnului Clej care ne pune la curent cu evenimentele politice prezente si confera multa forta saptamanalului electronic Acum.

  • George Gross: (3-6-2008 la 00:00)

    Dacă Sen. Barack Obama ar fi alb, ar cîştiga detaşat alegerile, devenind Preşedinte.

    Cu toată Democraţia, în privinţa culorilor America e foarte departe de … democraţie.

    Să sperăm spre binele Americii şi al Mapamondului că dorinţa de schimbare va fi mai puternică decît culoarea Preşedintelui

  • Petru Clej: (3-6-2008 la 00:00)

    Domnule Gross,

    Eu cred că multe țări, inclusiv Israelul, au de învățat de la Statele Unite în ceea ce privește democrația, chiar și cea a „culorilor”.

    De asemenea, când vine vorba de „binele Americii și chiar al Mapamondului” sunt destui care au altă părere decât dumneavoastră, dată fiind orientarea extrem de liberală a senatorului de Illinois și promisiunile sale de retragere grăbită din Irak, care dau coșmaruri multor israelieni.

    Dacă consultați rasmussen.org, o organizație de sondaje extrem de respectată, veți vedea că alegerea are mai puțin de face cu culoarea pielii candidaților și se aseamănă cu rezultatele din 2000 și 2004 – cea a lui 50 – 50 America, a culorii politice roșii (Republicani) în interior sau albastre (Democrați) pe coasta de Vest și în nord-est.

  • florin predescu: (3-6-2008 la 00:00)

    Statele Unite cunosc o transformare continua in ultimele decenii si generatiile mai tinere sunt mult mai receptive la eradicarea rasismului.

    Nu contest trecutul american cu segregarea si relele comise, dar aceasta nu inseamna sa readucem trecutul pe tava acuzand generatiile de astazi.

    Legile si constitutia actuala apara drepturile rasei, ale orientarii sexuale, politice, s.a.

    Am sa va dau un exemplu concludent: In urma cu cativa ani intr-un restaurant obisnuit unui grup de clienti afro-americani i-a fost refuzat servirea de catre ospatari pe considerentul ca sunt negri.

    Clientii s-au revoltat si au intentat companiei un proces pe care l-au castigat.

    Compania a platit o suma substantiala reclamantilor.

    Nu stiu daca in alte tari europene asa ceva s-ar intampla daca niste rromi ar fi refuzati.

    Sa nu uitam ca multor romani le este refuzat dreptul sa rezerve o masina la Viena sau la Paris, desi au acte in regula, carti de credit etc.

    As spune ca in Europa si indeosebi in Romania s-a dezvoltat un climat antiamerican, punctand SUA ca un cap al relelor in timp ce Rusia si alte tari isi fac de cap nestingherite.

  • George Gross: (3-6-2008 la 00:00)

    Ştiu că mulţi au altă părere.

    Mai ştiu că prin ferestrele Camerei de lucru al Preşedintelui, aflată în Casa Albă Washington DC, lumea arată altfel. Deci nu-mi este teamă de liberalismul Senatorului Barack Obama.

    Personal îi doresc să devină următorul Preşedinte al Statelor Unite ale Americii.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
“Cum pot să fiu antisemit, când am prieteni evrei?”

“Domnule, eu nu sunt rasist şi am prieteni mai mulţi evrei decât ştiţi dvs.”, era replica dintr-un ecou la un...

Închide
18.191.91.15