caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

USA – electorale

de (26-2-2007)
coperta revistei Ebonycoperta revistei Ebony

Revista Ebony pare a ne asigura ca sotii Obama sunt viitorul cuplu care va locui in celebra casa washingtoniana aflata pe Pensylvania Avenue, foarte aproape de statia de metro McPherson. Sa-i credem? Mai aflam din revista ca doamna Obama crede ca sotul ei este un barbat cumsecade, totusi, adauga ea, numai un barbat, atat si nimic mai mult. Ca orice barbat isi arunca sosetele peste tot prin casa, nu e foarte ordonat, norocul este ca s-a lasat de fumat.

O campanie electorala caracterizata prin recorduri: daca Hillary va fi aleasa, ea va fi prima femeie presedinta a SUA, daca Romney este ales, el va fi primul presedinte mormon. Daca Barack Hussein Obama va fi ales, el va stabili mai multe recorduri, atat de multe incat nici nu le mai insir. Cat despre Nader, nu e nevoie sa fie ales presedinte – va stabili oricum propriul lui record – primul candidat care a purtat acelasi costum timp de trei campanii electorale.

Pana acum, in fiecare tabara candidatii importanti au ceea ce romanii numesc bube in cap.

McCain trebuie sa convinga dreapta ca nu e de stanga, si in general trebuie sa convinga ca nu e batran. Hillary trebuie sa convinga stanga ca nu e de dreapta, si in general trebuie sa convinga ca nu e femeie.

Romney trebuie sa ii convinga pe crestinii born-again ca nu e mormon, iar Giulianni trebuie sa-i convinga ca nu e new-yorkez.

Cat despre Barack Hussein Obama, el trebuie sa ii convinga pe negri ca nu e alb, pe albi ca nu e negru, pe evrei ca nu e musulman, pe musulmani ca nu e crestin, pe crestini ca nu e ruda cu Saddam Hussein, si in fine pe sotia lui ca s-a lasat de fumat.

Ceea ce e important de inteles in campaniile electorale americane este ca ele se desfasoara in doua etape care sunt contradictorii.

In prima etapa, candidatii potentiali treubie sa isi convinga membrii partidului lor ca le reprezinta interesele. In a doua etapa, candidatii alesi de partid trebuie sa convinga intreg poporul ca ei nu reprezinta interesele partidelor lor, ci pe ale intregii societati.

Baza electorala republicana este majoritar social-conservatoare – preocupata de valorile morale ale societatii, foarte religioasa, cu optiuni ferme in razboiul cultural interamerican – impotriva avorturilor, impotriva legalizarii casatoriilor homosexuale, etc.

Baza electorala democrata este alcatuita din doua segmente: un segment este si el foarte implicat in razboiul cultural , dar pe pozitii opuse celor ale republicanilor: in favoarea libertatii femeii de a decide daca sa faca avort, in favoarea casatoriilor homosexuale, pentru controlul drastic al separarii bisericii de stat – un al doilea segment este cel reprezentat de sindicate – foarte preocupati de asigurarea de catre stat a unor masuri cuprinzatoare de protectie sociala, iar in dezacord cu republicanii, care sunt impotriva implicarii prea puternice a statului in domenii pe care ei le considera a fi exclusiv in aria initiativei private.

Asadar McCain trebuie sa se arate foarte de dreapta la inceput, dar sa aiba grija sa isi lase spatiu suficient de manevra pentru etapa a doua, ca sa fie credibil si ca moderat inclinand uneori spre stanga. Hillary, in oglinda fata de el, trebuie sa fie foarte de stanga la inceput, dar sa ramana credibila si ca reprezentanta a unui centru moderat.

David Brooks a publicat un editorial foarte interesant in ziarul New York Times in care da cateva sfaturi candidatilor republicani – sfaturi de care e bine sa tina seama si candidatii celuilalt partid:

1. fiindca sunt trei candidati principali (McCain, Romney, Giulianni), doi vor intra in conflict – al treilea va profita de epuizarea celorlalti doi – deocamdata acest al treilea e Giulianni – sfatul lui Brooks: evitati sa fiti perechea de boxeri

2. discutia despre Irak se va epuiza in vreo sase luni – pana atunci va fi clar daca mai are rost sa se continue sau nu – alta problema presanta va apare – sfatul lui Brooks: fiti pregatiti pentru aceasta noua problema

3. republicanii sunt fie social-conservatori, fie apropiati de libertarieni, fie neoconservatori – cu aceste trei curente, republicanii au pierdut vartos in 2006 – sfatul lui Brooks: evitati sa va cantonati intr-unul din aceste trei curente – imaginati o strategie noa pentru republicani

4. in disputa guvern mare sau guvern mic, Reagan a avut un succes mare in anii ’80 cu ideea guvernului mic – sfatul lui Brooks: Reagan a fost in anii ’80, acum e alta epoca, poporul nu e interesat in primul rand de marimea guvernului ci de forta lui de a asigura securitatea anti-tero – avantaj Giulianni din nou

5. nici unul din candidatii principali nu va fi vreodata iubit de electoratul republican: McCain va fi mereu suspectat ca e prea constructiv in relatia cu democratii, Romney va fi mereu suspectat pentru ca e mormon, Giulianni pentru ca e new-yorkez – sfatul lui Brooks: pregatiti o oferta irezistibila si marsati pe ea – cu oferta asta veniti in fata republicanilor si spuneti-le: stiu ca nu ma iubiti – dar va promit ca daca ma sustineti va rezolv problema X care stiu ca va doare – numai eu sunt in stare sa v-o rezolv…

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
iluzie

fata cu plete albastre ochii-şi indreaptă pe intinderea lacomă de iubiri nemărturisite ale mării. pescăruşii au spart coaja intunericului rotitor...

Închide
3.144.123.183