caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Stiati ca...?



 

Istoria internetului – 2

de (26-2-2007)

1983 – 1 Ianuarie, ARPANET a basculat catre protocolul TCP/IP. Reteaua ARPANETadoptând definitiv modul de functionare care va fi la baza Internetului TCP/IP. Acest sistem, dezvoltat în special sub impulsul lui Vinton Cerf din 1973, a permis interconectarea diferitelor retele, contrariu solutiei NCP utilizata pâna aici de Arpanet. Protocolul TCP/IP a intervenit progresiv pe retea cunoscând o mutatie importanta în 1978, atunci când protocolul inter-retele au fost separate de protocolul de transmisiune a datelor. ARPANET este un proiect universitar si se numeste Arpa-Internet, voleul militar fiind de aici înainte independent, numit MILNET.

1989 – luna Martie, Tim BERNERS-LEE a lansat ideea de WEB /tesut, pânza/. Ca utilizator al CERNET, Tim Berners-Lee a conceput ideea de navigare simpla de la un spatiu la altul pe internet, cu ajutorul legaturilor hipertextelor si gratie a unui navigator; este vorba de crearea unui web, toti internautii putând circula de la un continut la altul urmarind cai multiple. Berners a prezentat proiectul CERN în Noiembrie 1990, urmatorii trei ani continuând sa lucreze la aparitia World Wide Web (w.w.w.) .

1993 – 22 Aprilie, Universitatea din Illinois a prezentat MOZAICUL, prezentarea navigatorului Web grafic, bazat pe principiile Web-ului asa cum au fost formulate de echipa lui CERN a lui Tim Barners-Lee de exemplu HTTP, aplicatia retinând atentia, întrucât se îndreapta spre Windows si simplifica considerabil navigarea, ea anuntând dezvoltarea ulterioara a NETSCAPE si alti navigatori care vor scoate Internetul din cercul exclusiv de initiati pentru a-l face accesibil marelui public.

1994 – luna Ianuarie – a fost creat YAHOO. Doi studenti din Stanford, David FILO si Jerry YANG, au creat Anuarul YAHOO, acesta trebuind sa permita internautilor sa gaseasca rapid site-uri multumita unui clasament ierarhic, dificultatea fiind atunci de a gasi un site sau o informatie pertinenta dorita. Yahoo este în acelasi timp o referinta a lui GULLIVER, un acronim reluând traditionala formulare a proiectelor informatice Stanford, clasate la Y. întreprinderea a fost fondata în 1995 si a cunoscut un succes rapid.

1994 – luna Octombrie, a aparut W3C – World Wide Web Consortium, datorita lui Tim Berners. Acest organism a avut ca obiectiv si functiunea de emitere a recomandatiilor în scopul promovarii si asigurarii compatibilitatii tehnologiilor utilizate de Web. Totodata, standardele propuse nu sunt norme absolute. Organismul, esential pentru asigurarea eficacitatii aplicatiilor ca si navigatoarele, este administrat împreuna cu universitatile si centrele de cercetare americane, europene si japoneze.

1995 – 9 August, NETSCAPE a intrat în Bursa. Tânara societate Netscape a intrat în Bursa pentru a fi imediat subiect de speculatii care caracterizau atunci noile tehnologii Internet. Aparut în 1994, navigatorul Netscape a cunoscut un foarte mare succes la început, care i-a permis sa ia locul lui MOSAIC fara dificultate, Netscape dominând fara dificultate câtiva ani, dar asaltul produsului MICROSOFT din 1998: Internet Explorer, presedinte fiind miliardarul Bill GATES, l-a detronat.

1996 – 12 Aprilie, YAHOO a intrat în Bursa în mai putin de doi ani si jumatate de la aparitie. Yahoo si-a facut intrarea în Bursa transformând statutul de simplu anuar în acela de portal cu continuturi diverse, implantate în diverse tari, site-ul devenind inconturnabil pe Web. Portalul a ajuns în Franta în luna Septembrie 1996.

1998 – 31 Martie, Întreprinderea Netscape, care a suferit asalturile lui Internet Explorer, a hotarât sa deschida codul sau pentru functionare ca logiciele libere. Procesul Netscape fata de Microsoft nu a permis sa eradicheze hemoragia care atingea vechiul gigant WEB, acesta din urma integrând navigatorul în Windows si Netscape Navigator pierzând rapid teren dar întârziind d.p.d.v.tehnic. În final, Netscape, rascumparat de AOL, nu va reusi deloc sa reapara la suprafata si întreprinderea a disparut în 2003.

1999 – 26 Martie, aparitia VIRUSULUI MELISSA care a dat nastere la un important trafic de mesaje electronice, saturând în parte serverele. Autorii acestui VIRUS au fost rapid identificati datorita FBI.

2000 – 9 Martie, – INTERNETUL gata sa explodeze, care a determinat ca Valorile bursiere ale întreprinderilor din sectorul Internet sa atinga paroxismul, anuntându-se un sever revers, în final, un fel de „mult zgomot pentru nimic”, totusi întreprinderile au cheltuit sume fabuloase, antrenând sectorul în recesiune.

2004 – 19 August, GOOGLE intra în Bursa, actiunea Google câstigând 15% în ziua introducerii în Bursa.

2006 – S-AU ÎMPLINIT 35 ANI DE CÂND A APARUT OFICIAL PRIMUL „COURRIEL” – (E-mail) ELECTRONIC.
La sfârsitul anului 1971 a fost trimis oficial primul mesaj electronic, via o retea care se numea ARPANET. Primele cuvinte transmise nu sunt retinute, dar se anunta existenta unui sistem explicându-se cum va fi folosit caracterul @ în adresele electronice pentru a lega numele proprietarului de numele serverului care-l gazduieste.
Cum functioneaza:
Etapa 1: O persoana care redacteaza un mesaj, clik pe…
Etapa 2: Mesajul este codat în limbajul informatic, sub forma de si de <1>(cod binar, adica compus din 2 elemente), apoi transmis modem-ului, care transforma datele în unde pentru ca ele sa circule pe reteaua telefonica.
Etapa 3: Undele trec prin furnizorul de acces al Internetului unde ele sunt dirijate pe circuitul informatiilor.
Etapa 4: În timpul circuitului, cei care „circula” asigurându-se ca mesajul lor a ajuns catre destinatie.
Etapa 5: Mesajul ajuns în locul, tara de destinatie, datele mesajului trec în reteaua internationala a retelei nationale, apoi în reteaua locala, înainte de a fi transmis pe serverul courrielului destinatarului.
Etapa 6: Destinatarul se conecteaza pe Internet si înregistreaza mesajul. Serverul citeste datele si le traduce în text coerent care poate fi citit datorita logicielului curierului electronic.

IBM a pus în vânzare primul ordinator personal în ziua de 12 August 1981.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
iluzie

fata cu plete albastre ochii-şi indreaptă pe intinderea lacomă de iubiri nemărturisite ale mării. pescăruşii au spart coaja intunericului rotitor...

Închide
3.129.70.162