România este una dintre principalele surse de traficare a persoanelor în Regatul Unit, potrivit unor date publicate joi la Londra.
Exploatarea sexuală, exploatarea în muncă şi exploatarea copiilor sunt principalele destinaţii ale acestui trafic potrivit raportului publicat de Agenţia pentru Combaterea Crimei Organizate (SOCA).
Primul studiu efectuat vreodată în Marea Britanie cu privire la potenţialele victime ale traficului de persoane ajunge la concluzia că pe parcursul anului 2011 au fost identificate 2077 de persoane în această situaţie.
Raportul SOCA menţionează România, alături de Slovacia, Nigeria, Polonia şi Republica Cehă, ca ţară de origine principală a acestui trafic.
Principalele grupe de victime sunt cele traficate în scop de exploatare sexuală – 31% din total, şi cele traficate pentru exploatare în muncă – 22%. România figurează pe locuri fruntaşe, adeseori pe primul loc în privinţa originii victimelor la toate categoriile.
Raportul specifică faptul că majoritatea victimelor acestui trafic sunt persoane vulnerabile, care trăiesc în sărăcie, sunt adeseori dependente de alcool sau droguri, sunt datornice, iar copiii, prin natura lor sunt cei mai vulnerabili din acest punct de vedere.
Din totalul victimelor 54% au fost femei, 40% bărbaţi, 6% sex necunoscut, 69% adulţi, 24% minori şi 7% de vârstă necunoascută.
România figurează pe primul loc ca ţară de origine pe ansamblu – cu 216 potenţiale victime, 10% din totalul potenţialelor victime. Când e vorba de traficarea copiilor, România deţine de departe locul întâi cu 20% din total.
În ceea ce priveşte exploatarea adulţilor, majoritatea potenţialelor victime din România sunt exploatate sexual şi folosite în cazuri de servitute personală.
Din România au fost traficate în 2011 în scop de exploatare sexuală 66 de persoane dintre care 63 erau femei, iar din total şapte erau copii.
România figurează pe primul loc şi la exploatarea în scop infracţional, fiind menţionaţi copiii forţaţi să fure sau să cerşească.
Raportul pomeneşte şi de traficarea copiilor de romi din România în scopul obţinerii de alocaţii sociale necuvenite. Unii dintre aceşti copii sunt folosiţi şi pentru furt şi cerşit, iar identitatea unor copii de romi rămaşi în România este folosită pentru obţinerea în continuare de alocaţii sociale de către adulţi rămaşi în Regatul Unit.
De fapt, poliţia britanică a întreprins în anii trecuţi o vastă operaţiune care a descoperit că zeci de persoane, provenind din localitatea Ţăndărei, erau implicate în traficarea copiilor în Regatul Unit.
Autorii raportului menţionează că la întocmirea sa au colaborat mai multe agenţii de stat şi organizaţii non-guvernamentale şi că din modul de raportare a datelor rezultă o situaţie incompletă, numărul real al victimelor potenţiale ale traficului de persoane fiind de fapt mai ridicat.