caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Stiati ca...?



 

Istoria internetului

de (19-2-2007)

1961, luna Iulie – Leonard KLEINROCK – a creat principiul de baza al comutatiei prin /pachete/ (legaturi), tehnologia dând nastere Internetului. L.Kleinrock de la MIT – Massachusetts Institute of Technology – a publicat primul text asupra transmiterii de date prin pachete, creând astfel fundamentul a ceea ce va deveni mai târziu INTERNETUL de astazi.

1962 – luna August – Joseph LICKLIDER – doctor în psihologie a publicat date (On-Line Man Computer Communication), care prezenta ordinatorul (computerul sau calculatorul) ca un mijloc de comunicatie, de transmitere a unor resurse, ideea acestei având un impact important asupra conceptiei Internetului la MIT. Trei luni mai târziu, ARPA (Agentia de proiecte si cercetari avansate), organism creat în 1958 pentru a asigura superioritatea militara si tehnologica a Statelor Unite dupa umilirea care a urmat lansarii primului Sputnik de catre sovietici… Ca urmare, Directorul Biroului tehnic de transmitere a informatiilor (IPTO) fiind constient de utilitatea retelei informatice.

1968 – luna August – ARPA a acceptat finantarea ARPANET. Proiectul ARPANET, propunând o comunicare descentralizata pe pachete, care a fost aprobata de ARPA care finanta. Solutiile tehnice propuse permiteau conceperea unui sistem de comunicatie de date rezistente unui atac nuclear prin folosirea unei retele. De fapt, precursorul Internetului nu s-a aplicat în domeniul militar, dar a continuat sa se dezvolte în cadrul Universitatilor americane, în special în cele din Vestul Statelor Unite.

1969 – Aprilie – s-a publicat primul RFC (Request for Comments), un document public emis de Steve CROCKET, care permitea stabilirea normelor si standardelor retelelor si a internetului. Scris de un specialist, sistemul este validat de un ansamblu de experti, sistemul devenind esential, acest prim document ilustrând aspectul de colaborare care a prezidat dezvoltarea internetului.
În luna Septembrie a aceluias an, s-a nascut ARPANET. Primul nod de racordare a Arpanet-ului fiind instalat la Universitatea din Columbia în Statul NY, urmând cele din California, Utah si Institutul de cercetari din Stanford. Reteaua ARPANET este considerata ca /stramosul internetului/.

1972 – Martie – a aparut PRIMUL CURIER ELECTRONIC. Pus la punct de Ray TOMLINSON, primul mesaj electronic a fost expediat. R.Tomlinson lucra la programele care permiteau expedierea mesajelor pe o retea pentru a putea fi citite, dezvoltând un cod pentru trimiterea unui mesaj de la un ordinator la altul. Pentru definirea adresei, el a avut nevoia de un separator între nume si „rezidenta” destinatarului, atunci el optând pentru /arobase @/ care poseda dublul avantaj de a nu fi utilizat si de a se pronunta „at” în engleza, ceea ce în acest context echivaleaza în franceza cu „chez” (la). Departe de continutul maret al primelor mesaje telegrafice sau telefonice, acest prim mesaj nu a putut avea text decât pe prima linie a unei claviaturi ce cuprind literele QWERTY.

În Iulie 1972 – a avut loc prima demonstratie publica a ARPANET, care a avut loc în cursul unei conferinte internationale de la Washington, si când ARPANET s-a realizat. Succesul a fost real si a contribuit la expansiunea proiectului. De asemenea în aceiasi perioada a luat nastere ideea unei interactiuni între retele, totusi ramânând limitat prin protocoalele ARPANET. Un proiect a fost initiat pentru anumite modificari în anii ce au urmat, astfel luând fiinta protocolul TCP/IP în anul 1983, ARPANET basculând catre protocolul TCP/IP.
(Va urma)

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
In stepa mongola

e nevoie de o schimbare radicala Abukir, o sa scriem piese de teatru pentru fetite mongole- de ce mongole intrebi,...

Închide
3.141.200.103