caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Invatamant



 

Centru de Studii Israeliene la SNSPA Bucureşti

de (14-10-2012)
6 ecouri

Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative Bucureşti, înfiinţată în 1991 ca şcoală de guvernare şi pregătire pentru guvernare a noii elite, ne surprinde din nou. Sub o nouă conducere, a Rectorului ales în această primăvară, Profesor Remus Pricopie, SNSPA s-a angajat pe drumul deloc lin al unei construcţii instituţionale. Este vorba despre înfiinţarea unui Centru de Studii Israeliene. Înfiinţarea Centrului a fost aprobată în Şedinţa de Senat la începutul lunii octombrie.

Subliniem că este vorba de prima structură academică de acest tip în spaţiul universitar românesc. Universităţile Babeş-Bolyai din Cluj, Universitatea Bucureşti, Universitatea “A.I. Cuza’ din Iaşi au centre de studii iudaice ce studiază probleme specifice istoriei şi civilizaţiei poporului evreu în general. Facem următoarea menţiune: studiile israeliene au ca obiectiv aprofundarea, în spirit academic, a realităţilor diverse, economice, sociale, politice, culturale, de apărare ale statului Israel. Prevedem ca programa didactică şi de cercetare să cuprindă şi analiza sionismului, ca ideologie naţională şi program politic, care a determinat apariţia statului Israel.

Aspect de la eveniment

Bucureştiul mai are un Centru de Studii Ebraice, la Universitatea Bucureşti, dar ceea ce dorim noi cu Centrul de Studii Israeliene este altceva: în primul rând dezvoltarea unui interes mai mare în rândul tinerilor şi al elitelor româneşti în ce priveşte evoluţiile statului Israel – politice, economice, sociale, regionale. În al doilea rând, dorim să construim o capacitate internă şi un capital de cunoaştere a problemelor cu care se confruntă azi Israelul, astfel încât expertiza românească în domeniu să se dezvolte în acest sens. În al treilea rând, dorim să construim treptat forme de educaţie universitară şi postuniversitară pentru ca tânăra generaţie din România să înţeleagă procesele politice, fenomenele economico-sociale şi provocările regionale ale statului Israel.

De ce Studii Israeliene la SNSPA?

Centrul de Studii Israeliene (CSIs) doreşte să avanseze cunoaşterea şi să furnizeze o perspectivă academică riguroasă asupra chestiunilor ce ţin de guvernarea, politica, societatea şi istoria statului Israel. CSIs îşi propune o analiză nuanţată şi o alternativă academică la abordările jurnalistice, superficiale, incomplet documentate sau partizane. De asemenea, unul din principiile CSIs este distanţarea de abordările politizate sau propagandistice. Necesitatea unui astfel de Centru este motivată şi de nevoia de a analiza Israelul şi din alte perspective decât din cea a conflictului arabo-israelian, care domină discursul legat de acest stat. Guvernarea şi instituţiile politice, precum şi alte teme legate de societatea şi politica israeliană sunt demne de atenţia cercetătorilor în aceeaşi măsură, dacă nu mai mult, ca şi tema conflictului.

În plus, interesul este deosebit faţă de o experienţă politică cu un grad ridicat de specificitate, dat de o serie de cauze: 1) renaşterea unei structuri statale, după o „pauză” de aproape 2000 de ani; 2) procesul insolit al formării instituţiilor specifice ale unui stat (organe de decizie politică, forme de apărare, instituţii bancare, partide politice, sindicate şi chiar… cluburi sportive) înainte de proclamarea statului; 3) un set de politici sociale de absorbţie şi integrare a unor grupuri umane provenite din arii geografice, culturale, lingvistice, mentale, politice, extrem de diferite; 4) organizarea unui efort de apărare, în condiţii de maximă dificultate; 5) existenţa unor structuri socio-economice,unice în cultura politică universală (kibuţul, de exemplu); 6) realizarea unei economii performante în condiţii extrem de vitrege, atât din punctul de vedere al resurselor naturale, cât şi ca situaţie politică. În acelaşi timp nu pot fi neglijate şi problemele dificile, încă nerezolvate ale societăţii israeliene, ca relaţia stat-religie, relaţiile cu vecinii şi altele.

Într-o şcoală de guvernare, precum SNSPA, lărgirea orizontului de cunoaştere a diverselor forme de organizare politice din diverse arii geografice şi politice este benefică. Un Centru/Institut de studii israeliene se încadrează în sfera centrelor şi programelor de studii regionale ce satisfac curiozitatea intelectuală a studenţilor şi le formează o înaltă expertiză în domeniu. Evenimentele pe care le preconizăm chiar în primul an de funcţionare al CSIs vor atrage, cu siguranţă, atenţia celor interesaţi de probleme internaţionale din afara sferei universitare. Presupunem că vor participa la conferinţele noastre, şi preconizăm invitarea experţilor parlamentari, a diplomaţilor, a analiştilor de politică internaţională a partidelor politice. În acelaşi timp, mizăm şi pe abilităţile noastre de a atrage specialişti din Israel şi alţi experţi internaţionali în problematica israeliană. În acest sens, vom explora posibilităţile oferite de universităţile majore din Israel.

În ce stadiu de construcţie ne aflăm?

Doamna Heidi Fired, supravietuitoare, a participat la eveniment

Ne aflăm la început. Centrul dispune în acest moment de sprijin din partea SNSPA, de resursele necesare pentru început. Mizăm pe faptul că începând cu anul universitar următor, activităţile universităţii noastre se vor desfăşura în noul sediu – mult mai spaţios şi care va oferi o platformă mai adecvată desfăşurării de ample manifestări ştiinţifice. Lucrăm în această perioadă la o strategie de relaţii publice astfel încât să maximizăm ritmul de dezvoltare al CSIs şi să reuşim ca într-un timp cât mai scurt posibil să deschidem chiar o linie de program universitar dedicat studiilor israeliene. Şi nu în ultimul rând, mizăm pe prieteni şi pe dorinţa noastră ca acest Centru să devină o structură solidă care să contribuie la dezvoltarea relaţiilor prieteneşti întra România şi Israel.

Ecouri

  • Sasha: (16-10-2012 la 05:18)

    Una din cele mai bune initiative despre care am auzit in ultima vreme. Mult succes in demersul dumneavoastra !

  • Stefan N. Maier: (16-10-2012 la 09:41)

    http://www.baabel.ro/index.php/voce-din-baabel/96-deea-ghita – acelasi eveniment, reflectat de jurnalista Andrea Ghita, participanta. Un articol cu conexiuni directe, care merita citi.

  • itzhak bareket: (17-10-2012 la 08:01)

    o veste pe care o astept de mult si care ma intereseaza activ din toate punctele de vedere. sper ca aceasta initziativa va reusi si spre deplina multzumire a fondatorilor ,
    se va consolida temeinic fara a ramane o aparitz
    ie efemera .
    ma intereseaza in deosebi , sublinierea evenimentelor stintzifice ,culturale si artistice care au o influentza prodigioasa in Israel. urari de maxima desvoltare reusita ,
    itzhak bareket .

  • Airoh: (17-10-2012 la 08:35)

    O initiativa mai mult decat binevenita.

  • Stefan: (17-10-2012 la 16:16)

    Un demers academic de apreciat, ce trebuie sustinut prin obiectivitate si profesionalism de catre cei interesati.

  • Daniel: (19-10-2012 la 03:19)

    Felicitari ! In sfarsit, un asftel de centru de care era nevoie multa vreme. O actiune mai mult decat benefica pentru formarea de profesionisti pe relatia dintre Romania si Israel.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
O pasarelă între sport şi sănătate

Cifoza atacă partea superioară a coloanei vertebrale din regiunea cervicalo-dorsală. Deformaţie prin care umerii şi gâtul sunt proiectaţi înainte, în...

Închide
18.221.61.135