caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Jurnalism, Comunicare



 

“Păruiala muierilor din USL” – misoginismul presei din România

de (14-10-2012)
3 ecouri

Recent în cotidianul Evenimentul Zilei apărea un articol intitulat “Păruiala muierilor din USL”, semnat de Maria Irimescu.

Subiectul articolului este o dispută între primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, de la Partidul Social Democrat (PSD), şi prefectul judeţului Dolj, a cărui reşedinţă este Craiova, Elena Costea de la Partidul Naţional Liberal (PNL). Cele două partide sunt aliate în cadrul Uniunii Social Liberale (USL).

O astfel de dispută politică constituie un subiect absolut legitim, dar titlul articolului, despre care presupun că este ales de editorii ziarului, este absolut inacceptabil într-un cotidian care se pretinde a fi “serios” într-o presă din ce în ce mai tabloidizată.

Grav nu este doar faptul că Evenimentul Zilei a publicat acest titlu scandalos, dar el a fost preluat de nenumărate alte portaluri de ştiri de pe internet, în frunte cu ziare.com, accesat de vorbitorii de limbă română din lumea întreagă (vezi aici).

Nu am nicio simpatie pentru Lia Olguţa Vasilescu, provenită din Partidul România Mare (PRM), care recent s-a distins prin afirmaţia: „Am rugat constructorii ca, de acum înainte, orice lucrare se face în Craiova, minim 80 la sută să fie craioveni, pentru că nu este normal să aud muncitorii vorbind ungureşte în Craioviţa. Mi se pare normal că dacă lucrează în Craiova pe banii craiovenilor să angajeze craioveni”.

Aceeaşi Lia Olguţa Vasilescu, care a devenit primar în iunie anul acesta învingându-l pe rasistul notoriu Antonie Solomon, a fost iniţiatoarea unei propuneri legislative, pe când era senatoare, adoptate de Senat, prin care dreptul de a re-numi străzi era transferat din competenţa consiliilor locale în aceea a unui consiliu interministerial.

Dar indiferent cât de antipatică ar fi această femeie politician, un titlu ca cel din Evenimentul Zilei nu poate fi acceptat în nicio circumstanţă.

Cu atât mai mult cu cât astfel de titluri apropie un cotidian cu pretenţii de o publicaţie ca de pildă Tricolorul, apropiată de PRM, care recent titra: Păruială de muieri in PDL MONICA MACOVEI N-O ARE LA PIPOTĂ PE ELENA UDREA.

Modul în care sunt tratate în mass-media femeile din viaţa publică din România, mai ales politicienele, este absolut inacceptabil.

Elena Udrea (din nou, o persoană pentru care nu am nici cea mai vagă simpatie) a ajuns ţinta de predilecţie a misoginilor din presă, urmată (din alte motive) de Monica Macovei.

Este bizar că într-o ţară guvernată aproape exclusiv de bărbaţi (şi prost pe deasupra) femeile au devenit un fel de ţap ispăşitor pentru că, nu-i aşa, e mult mai comod să te legi de o femeie (mai ales când are un fizic ca cel al Elenei Udrea) decât de un bărbat.

Sunt unii care citind aceste rânduri vor exclama (pavlovian): “Alt atac al corectitudinii politice!”. Ei bine nu, pe lângă faptul că folosirea temenului pejorativ “muiere” în presă este o grosolănie, am să vă povestesc o experienţă personală, veche de mai bine de 40 de ani ca să demonstrez că nu are nicio legătură cu corectitudinea politică.

Când eram în şcoala primară (asta se petrecea în doua jumătate a anilor ’60), am fost chemat de către învăţătoare care m-a admonestat sever pentru că îi spusesem unei colege de clasă “muiere”.

Colega s-a dus să se plângă învăţătoarei şi aceasta mi-a spus că venise cu lacrimi în ochi la ea. Atunci am învăţat că acest cuvânt este extrem de jignitor şi nu l-am mai folosit niciodată în viaţa mea.

În acea vreme nu se vorbea de corectitudine politică, iar statutul femeilor în societate nu era nici pe departe cel de azi (cel puţin cel declarat). Şi totuşi, acel cuvânt, trântit azi cu nonşalnţă pe paginile ziarelor şi pe internet, putea să rănească cumplit.

Evident că o femeie în politică trebuie să aibă un obraz extrem de gros, mult mai gros decât cel al unui bărbat, dar există nişte limite peste care libertatea de exprimare devine insultă şi nu trebuie tolerată.

Iar folosirea acestui titlu de către Evenmentul Zilei şi preluarea lui de mulţi alţii este un semn de misoginism în presa din România.

Ecouri

  • Olga Nicolenco: (15-10-2012 la 03:53)

    În numele muncii mele de peste 10 ani de promovare a femeii în viața social-politică moldovenească, îi aduc sincere și cordiale mulțumiri domnului Clej pentru acest articol!
    Domnule Clej, Sănătate și Succese – oriunde V-ați afla!

  • Petru Clej: (15-10-2012 la 03:59)

    Mulțumesc doamnă Olga Nicolenco și vă invit să scrieți un articol despre misoginismul din societate în Republica Moldova.

  • George PETRINEANU: (15-10-2012 la 04:28)

    Un articol direct la tinta. Misoginismul in societatea romaneasca este cred boala veche. E suficient sa citesti memoriile Reginei Maria (o personalitate formata in cu totul alt mediu cultural) si sa combini cu alte informatii cunoscute ca sa intelegi de ce bariere se loveau initiativele unei femei. Pe cand in vremurile respective misoginismul putea fi acceptat ca norma a unei civilizatii intr-o faza a ei, e ingrijorator sa constati ca el este practicat in spatiul public si astazi.

    Consecinta lipsei de orientare si respect pentru profesionalism a unor persoane din mass media nu este numai misoginismul. Am semnalat si eu titlul bizar – ,,Tupeu de tigan” – al unui articol dintr-un cotidian romanesc local.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Fiica partidului

Dacă cei mai mulţi oameni au trecut în buletin şi în certificatul de naştere în dreptul tatălui un nume bărbătesc...

Închide
3.147.44.255