Fiecare artist plastic, sau aproape fiecare, are un stil. Acesta reflecta conceptia si modul sau specific de exprimare. O anumita tusa sau linie, adoptarea consecventa a anumitor solutii, specificitatea trasaturilor personajelor confera un aspect distinct si personalizat lucrarilor sale. De altfel, se considera ca atunci cind, fara sa-i vedem semnatura, recunoastem mina artistului, se poate spune ca stilul sau s-a impus. Si totusi, din cind in cind, pictorii simt nevoia sa evadeze din cadrul specificitatii, incercind daca nu o schimbare radicala, macar o alta modalitate.
Iata de pilda o lucrare de Menase Kadishman. E cunoscut prototipul din picturile sale, cu oaia expresiva care priveste blind din tablou. De asta data, pictorul are o viziune mai larga, ne ofera un peisaj cu plopi, cu o pajiste si dealuri in planul secund si cu… oi.
Aharon Giladi a pictat aproape numai oameni grupati in cadrul unei familii. Fetele personajelor sunt intotdeauna numai sugerate, obturate, depersonalizate. Putem insa sa va prezentam exceptia: o familie (si de data aceasta), intr-un autobuz, dar nu ca de obicei, trasaturile fetelor sunt conturate si au expresie, mama isi tine copilul in brate, altul sta alaturi, alti calatori in planul secund exista si sunt preocupati, e cu totul altfel decat in majoritatea tablourilor sale.
Gherson Renert a preferat, in ultima periada a vietii, picture abstracta, de inspiratie meditativa, uneori cu accente lirice, in care isi dizolva emotiile. Si totusi, uneori, isi amintea de personajele sale credincioase, parasea atmosfera metafizica si concretiza nevoia de meditatie cu un desen in spiritul vechilor sale picturi.
In acelas sens, dar cu totul altfel, procedeaza pictorul Manole Lazar, partisan actualmente al artei conceptuale si uneori a expresionismului. Nu-i de mirare insa, ca intr-o serie de lucrari inspirate de Cintarea cintarilor, redevine pictorul realist de la inceput, repurtind un succes international remarcabil.
Iata, in sfirsit, o grafica artistica datorata pictoritei Miriam Cojocaru. Artista este cunoscuta pentru lucrarile ei in care culoarea calda si personajele feminine aduc un aer de intimitate, conferind un ansamblu al unor circunstante ezoterice. Dar ea se indreapta uneori in alta directie, cautind esenta si simplitatea in peisajul fara prezenta umana, sugerind si o dimensiune psihologica.
Fara indoiala, pictorii, in majoritatea lor, au talentul, maiestria de a exprima idei si sentimente intr-o forma aleasa, personala. Ansamblul de procedee folosite creaza stilul, maniera, modul lor de exprimare. O incercare de evadare sau de revenire la vechile unelte sau incercarea unor proceduri noi este intotdeauna benefica.