Tineri cercetători din mai multe ţări au discutat în aceste zile la Chişinău despre fenomenul holocaustului împotriva evreilor şi romilor, care a avut loc pe teritoriul Republicii Moldova şi al Ucrainei în perioada 1941-1944.
Radu Ioanid, directorul Muzeului Holocaustului din SUA, a studiat documentele de arhivă din Chişinău, care se află azi la Washington. Potrivit lui, există dovezi clare că holocaustul nu a fost doar o influenţă a Germaniei naziste, dar a fost şi un eveniment local, unde populaţia băştinaşă a acceptat fără proteste oportunitatea de a-i omorî pe evrei.
La cea de a doua ediţie a Forului Internaţional ”Atelierul Istoric Europa”, Radu Ioanid a prezentat cele mai cutremurătoare date despre ororile comise de Jandarmeria Română în timpul regimului antonescian.
În rezultatul studiilor, experţii constată că deportările în masă au fost iniţiate de trupele române, iar cele germane acţionează în tandem. Cea mai mare parte a populaţiei evreieşti din Basarabia şi din Bucovina de Nord este fie masacrată pe loc, fie deportată.
Potrivit cercetărilor, 150 de mii de evrei din Basarabia şi Bucovina au fost exilaţi în Transnistria, dintre care 50 de mii s-au întros.
Forumul din acest an, ”Transnistria – Holocaustul uitat” este organizat de Institutul pentru Studii Globale şi Europene al Universităţii din Leipzig, Germania, în parteneriat cu Centrul de Studiere al Totalitarismului de la Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii de Stat din Moldova şi Muzeul Holocaustului din Odesa, Ucraina.
Aici puteţi accesa prelegerea ţinută de Radu Ioanid la Chişinău la Muzeul Naţional de Arheologie şi de Istorie:
Articolul a fost preluat de pe site-ul http://www.decriminare.md