În general, prin activitatile desfasurate, oamenii sunt responsabili pentru reducerea habitatelor naturale si astfel pentru restrângerea zonelor unde pot fi întâlnite specii de plante si animale în stare salbatica. În unele cazuri, însa, se fac eforturi pentru mentinerea sau chiar îmbunatatirea conditiilor naturale. În perioada 24 – 26 ianuarie 2007, pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, pe Lacul Sinoe au fost amplasate 8 platforme artificiale acoperite cu stuf, cu scopul de a mari suprafata disponibila pentru cuibaritul pelicanilor creti.
Pelicanul cret este una dintre cele doua specii europene de pelican care pot fi observate în România, Rezervatia Biosferei Delta Dunarii fiind una dintre cele mai importante zone de cuibarit pentru aceste pasari la nivel european. Pelicanul cret reprezinta obiectul actiunilor de conservare deoarce specia este amenintata la nivel global. Declinul acestei specii este determinat în principal de degradarea habitatului si modificarile survenite în regimul hidrografic al zonelor umede, factori ce conduc la diminuarea suprafetelor optime pentru cuibarit. Acest lucru s-a întâmplat în anii precedenti, nivelul ridicat al apelor Lacului Sinoie afectând considerabil coloniile situate pe cele doua insule de pe Lacul Sinoe. Pentru ca eroziunea insulelor a redus considerabil locurile în care pasarile îsi pot construi cuiburile, au fost amplasate 8 platforme plutitoare cu o suprafata de cca 50m2 fiecare; 5 dintre aceste platforme au fost transportate în zona insulei Ceaplace, iar 3 au fost amplasate în imediata vecinatate a insulei Prundul cu Pasari. Aceasta actiune se coreleaza cu taierea stufului pe anumite suprafete ale celor doua insule, tot cu scopul de a extinde aria pe care pelicanii creti îsi pot ridica cuiburile.
Ambele actiuni sunt desfasurate de catre Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) în parteneriat cu Societatea Ornitologica Româna (SOR) si cu Royal Society for the Protection of Birds (RSPB), în cadrul unui proiect finantat de Uniunea Europeana, „Salvati Pelecanus crispus în Delta Dunarii”. Obiectivul major al acestui proiect este mentinerea efectivelor si protectia populatiei de pelicani creti din Delta Dunarii, inclusiv prin îmbunatatirea conditiilor de cuibarire. La actiune au participat reprezentanti ai ARBDD, SOR si INCDDD (Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii).
Contact:
Alida Barbu
Communication Officer, SOR
alida.barbu@sor.ro
Tel: 0744 477 048
platformele artificiale montate sunt de mare folos. Pe insula Ceaplace erau aproximativ 150 de pui de pelican cret in anul 2009. Daca ne gandim ca populatia de pelicani cret din Delata era estimata la aproximativ 200 de exemplare ne putem da seama de rezultatul excelent obtinut cu aceste platforme artificiale.