caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Libris



 

„Transmiterea banilor si migratia internationala. Romania in contextul Uniunii Europene”, autor Alexandra Delcea – prezentare de carte

de (29-1-2007)
1 ecou
Imagine de pe coperta cartiiImagine de pe coperta cartii

Luni 29 ianuarie 2007, in Aula Academiei de Studii Economice din Bucuresti, a avut loc lansarea cartii „Remittances and International Migration. Romania in the Context of the European Union” [1] scrisa in limba engleza de Alexandra Mihaela Delcea si editata cu sprijinul financiar al Fundatiei Caritabile a Familiei Ratiu din Marea Britanie [2]. Cartea analizeaza problema banilor trimisi de catre emigrantii din strainatate in Romania si implicatia lor ca parte a fenomenului de globalizare.

Romania a devenit membra a Uniunii Europene din 1 ianuarie 2007, dar va ramane in continuare un exportator de forta de munca catre economiile mai dezvoltate. Astfel, trimiterea banilor castigati in strainatate inapoi in tara va inregistra o crestere. Cartea se refera in special la romanii emigrati in Anglia si in legatura cu ei se discuta diverse scenarii care sa incurajeze initiativa publica si privata pentru crearea unui mijloc mai eficient de transmitere a banilor inapoi in tara. [3]

Alexandra Mihaela Delcea a obtinut masteratul in Economie de la University College din Londra, in 2005, cu trei specializari: Bani si Finante, Microeconomie si Macroeconomie. [4]

Note si referinte:

[1] In traducere: „Transmiterea banilor si migratia internationala. Romania in contextul Uniunii Europene”. Cartea a fost publicata in luna ianuarie 2007 la Editura „Paralela 45”, in cadrul colectiei „Universitaria – Stiinte Economice” si are 186 de pagini.

[2] The Ratiu Family Charitable Foundation – http://www.ratiufamilyfoundation.com

[3] News365, „Cultura puterii” – http://www.news365.ro/_8222_Cultura_puterii__IDN37202.html

[4] Romanian Cultural Centre London, „Remittances in the EU Context-the Need for Public/Private Initiatives: Case Study on Romania by Alexandra Mihaela Delcea” – http://www.romanianculturalcentre.org.uk/index.php?p=160

Ecouri

  • stady: (29-1-2007 la 00:00)

    As dori sa mentionez cateva aspecte in ce priveste migratia masiva de forta de munca din Romania catre alte tari UE si nu numai.

    In primul rand nu mi se pare normal faptul ca exista o discrepanta majora intre cantitatea de forta de munca ce migreaza din Romania catre alte tari si cei care vin sa munceasca aici. Acest lucru este determinat de economia mai slab dezvoltata din Romania dar mai sunt si alte aspecte.

    Spre exemplu majoritatea cetatenilor romani care lucreaza in afara granitelor Romania si aduc bani in tara, ii cheltuie tot pe produse preponderent de import chiar daca au sau nu alternative autohtone.

    Un alt aspect il reprezinta comisioanele exagerat de mari pe care le platesc cei din strainatate pentru a trimite o anumita suma de bani in tara. Sistemele actuale de transfer de bani sunt o adevarata binefacere doar pentru cei care le gestioneaza.

    Un ultim aspect ar fi acela ca nici munca prestata nu este de aceeasi calitate in Romania si peste hotare.

    Aceasta fiind conceptia dupa care functioneaza migratia masiva, nu cred ca economia nationala are prea mult de castigat; poate doar sistemele de transfer de bani, in lipsa unor solutii mai eficiente pentru utilizator.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Ciudata bucatarie tuarega

hai sa-ti zic adevarul ce sa mai mergem cu presul arderea in 4 timpi e o insulta tehnica iata remediul...

Închide
3.135.184.250