caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Social



 

Dileme culturale în Suedia. Cât de liberă e libertatea de exprimare?

de (7-10-2012)
6 ecouri

textPresă suedeză (Svenska Dagbladet şi altele) semnalează că marele concern IKEA a eliminat prin retuşare toate femeile (inclusiv chipuri de fetiţe) din versiunea pentru Arabia Saudită a catalogului său de produse. Opinia publică suedeză s-a revoltat, urmată apoi de opinia publică a multor ţări ale lumii.

O iniţiativă a fost lansată imediat pe saitul http://ikeafiles.tumblr.com/, ironizând gestul de gudurare al acestui mare concern intentational, IKEA, în faţa unei dictaturi, Arabia Saudită.

În Suedia, miniştri (Anders Borg, finanţe) şi alte personalităţi şi-au exprimat dezamăgirea şi dezaprobarea.

Ştirea vine la câteva zile după ce şeful bibliotecii Casei de Cultura a Stockholmului îşi anunţă hotărârea de a retrage toate cărţile de copii cu Tintin, pe motiv că reflectă mentalităţi şi prejudecăţi anacronice, de tip colonialist, faţa de alte culturi („arabi care merg pe covoare zburătoare şi negri africani cam prostovani”).

Fără a contesta baza acestei decizii, balanţa opiniei publice a înclinat în favoarea păstrării cărţilor, cu notarea şi facerea publică pe căi educative a unor idei învechite pe care acestea le conţin. Tintin a fost contestat pe motive similare şi în ţara lui natală, Belgia, autorul cărţilor fiind belgianul Hergé.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Herg%C3%A9
http://us.tintin.com/

Ecouri

  • Sfartz Pincu: (8-10-2012 la 03:59)

    Imi pare rau, dar este o supralicitare a ideii de „libertate a exprimarii”.Catalogul respectiv nu a fost destinat consumatorilor suedezi, ci unor clienti externi, cu un anumit mod de viata.
    „Clientul nostru-Dumnezeul nostru”-este dictonul din comert, care nu incalca libertatea de a face comert ! Nu are decat, firma IKEA sa prezinte marfa cu imagini de papuasi, daca vinde in Noua Guinee, sau sticle de vodca, daca vinde la rusi, sau negri-daca vinde in Africa neagra !

  • Alexandru Leibovici: (8-10-2012 la 08:10)

    Curioasă tendinţa asta de a cere altora, în special companiilor private, să fie în avangarda luptei pentru drepturile încălcate.

    Mie-mi miroase nu atât a grijă pentru drepturi, ci a antipatie pentru big business

  • George PETRINEANU: (8-10-2012 la 10:20)

    Principiul pe care il aduc in discutie comentariile de mai sus a fost de asemenea reamintit de catre conducerea IKEA cu ocazia discutiilor aparute.
    Fara a ma situa pe vreo pozitie in acest scurt comentariu, mai trimit cititorii interesati la comentarii legate de principiilor afacerilor etice pe saitul de mai jos

    Aceasta poate arunca o lumina a motivului care a putut permite astfel de dezbateri in Suedia.
    Bineinteles, in spatele unei grupe de contestatii la adresa concernului IKEA se ascund antipatii pentru marile companii. Suedia a avut o lunga perioada guverne socialiste care si-au pus amprenta asupra vietii sociale si economice. Suedezii mai pomenesc si acum de atasamentul foarte puternic al studentilor in anii ’70 fata de principiile stangii, exprimandu-se unanim ca ,,toate facultatile, mai ales cele din nordul Suediei, erau rosii; daca de exemplu erai student la Teatru, nu era suficient sa doresti sa ajung actor, ci sa ai idealuri marete de a revolutiona societatea; a avea bani, a fi materialist, era o rusine, daca nu cumva castigai la Loto, ceeace era acceptat”. Multe din aceste elanuri extreme au pierdut teren in prezent.

    http://www.sweden.se/eng/Home/Business/Ethics_and_Business/
    Ethics & business in Sweden

    Sweden’s entrepreneurs and companies have proven that you don’t have to exploit people or the environment to make a profit. Global surveys regularly put Swedish companies among the world leaders when it comes to corporate social responsibility (CSR) — taking issues such as climate change, equality, human rights and anti-corruption into account in their business activities.

    Swedish fashion retailer H&M introduced a code of conduct for CSR issues back in 1997, and this applies to all its suppliers and subcontractors in Asia and Europe.

  • Alexandru Leibovici: (8-10-2012 la 12:03)

    „Sweden’s entrepreneurs and companies have proven that you don’t have to exploit people or the environment to make a profit.”

    Altfel spus: dacă n-am fi noi, progresiştii, atunci avizii capitalişti ar exploata la sânge oamenii şi mediul(?!)

    Sună cunoscut, nu? 😉

    Pe scurt: să facă bine „progresiştii” să lupte ei pentru drepturile femeilor în Arabia Saudită, că „progresişti” sunt – nu-i aşa – ei, nu IKEA, şi pentru că-i mai urgent.

  • Vlad Iliescu: (8-10-2012 la 22:07)

    Orice companie care vrea sa fie competitiva intr-o cultura noua si foarte diferita, trebuie sa i se adapteze. Foarte simplu.

  • Sfartz Pincu: (9-10-2012 la 07:20)

    Esenta comertului este sa vinzi marfuri si servicii!
    Esenta politicii este sa vinzi vise !
    Vanzarea-este singurul punct comun intre aceste doua genuri de activitate umana.In rest-nicio legatura.
    In Romania inca din 1887, Codul Comercial,prevedea in art.8, interdictie pentru stat,oras sau comuna -sa faca comert !! Comertul este domeniul EXCLUSIV al comerciantului.Elementele de moralitate din Codul Comercial se refera doar la valoarea si respectarea cuvantului dat, si impunea restrictii copiilor sub 18 ani si chiar celor care au implinit 18 ani,de a face comert decat daca sunt garantati de unul dintre parinti, dar numai in problemele comerciale !
    http://www.contabex.ro/codul-comercial-al-romaniei-actualizat/



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Insemnari pe un iPhone. Amintirea bunicilor

Un loc de In Memoriam pentru bunici

Închide
18.225.156.91