Aşteptată cu un enorm interes, cartea ciclistului american Tyler Hamilton “The Secret Race – Inside the hidden world of the Tour de France: doping, cover-ups, and winning at all costs” (Cursa secretă – În lumea ascunsă a Turului Franţei: dopaj, muşamalizări şi câştig cu orice preţ – Bantam Press, 2012) nu dezamăgeşte.
Scrisă împreună cu jurnalistul Daniel Coyle, ea reprezintă confesiunile unui fost ciclist practicant asiduu al dopajului, dar interesul sporit pentru carte provine din dezvăluirile cu privire la fostul coechipier al lui Hamilton, Lance Armstrong.
La sfârşitul lunii august 2012, Armstrong a anunţat că nu mai contestă acuzaţiile Agenţiei Anti-dopaj a Statelor Unite (USADA) şi ca atare urmează să-i fie retrase cele şapte victorii din Turul Franţei (cea mai prestigioasă competiţie ciclistă) din perioada 1999 – 2005, fără însă să recunoască faptul că s-ar fi dopat.
Apărută la doar câteva zile de la penalizarea lui Armstrong, cartea lui Hamilton confirmă numeroase acuzaţii vehiculate de mai mulţi ani împotriva supercampionului american.
Cei doi au fost colegi la echipa US Postal în perioada 1998 – 2001, Hamilton fiind unul dintre locotenenţii lui Armstrong şi ajutându-l să câştige trei ediţii ale Marii Bucle, cum mai este numit Turul Franţei.
Deşi acuzaţiile de dopaj sistematic la adresa lui Armstrong nu sunt noi, faptul că vin de la un fost coleg de echipă şi încă unul foarte apropiat ar trebui să dea de gândit acelora care încă refuză categoric să accepte că septuplul câştigător al Turului Franţei s-a dopat.
Deşi USADA nu a făcut încă publice probele privind vinovăţia lui Armstrong, din cartea lui Hamilton rezultă că în echipa US Postal s-a practicat dopajul în mod sistematic.
Principalele metode erau eritropoetina (EPO, supranumită şi “Edgar” – un produs care măreşte proporţia de globule roşii din sânge), autotransfuziile şi steroizii anabolizanţi.
Tyler Hamilton susţine că nu a început să se dopeze decât din 1997, realizând că nu avea alternativă, decât să abandoneze ciclismul profesionist unde practic toată lumea se dopa la vremea respectivă şi dacă nu te dopai nu făceai faţă şi riscai să-ţi pierzi locul în echipă.
În anii 1998 – 2001, când a fost colegul de echipă şi vecinul lui Armstrong, Hamilton susţine că a fost martorul unui dopaj sistematic. De pildă în Turul Franţei 1999 a fost folosită metoda livrării EPO cicliştilor de la US Postal de către un anume Philippe, curier motard, supranumit Motoman. Aceasta deoarece în Turul din anul precedent fusese descoperit un adevărat laborator de dopaj într-o maşină a echipei Festina, care fusese apoi eliminată din competiţie, iar păstrarea unor substanţe dopante în autocarul echipei devenise de atunci mult prea periculoasă din cauza percheziţiilor inopinate ale poliţiei.
Controlul antidopaj pentru EPO nu a început decât din 2001, iar Hamilton susţine că mostrele lui Armstrong din 1999, testate acum, ar fi relevat prezenţa EPO. De altfel, Hamilton vorbește de o adevărată „cursă a înarmărilor” între cei care se dopează și cei care fac controlul anti-dopaj, primii fiind întotdeauna cu un pas înainte.
Hamilton spune că Armstrong l-ar fi anunţat că ar fi fost găsit pozitiv şi la un control EPO în Turul Elveţiei din 2001, dar că acesta şi-ar fi folosit influenţa considerabilă şi ar fi reuşit să muşamalizeze afacerea.
Tyler Hamilton a părăsit US Postal la sfârşitul lui 2001, având ambiţii personale mai mari decât aceea de a-l ajuta pe Armstrong să câştige Turul Franţei, în calitate de „domestique”, echipier/salahor.
În 2002, concurând pentru CSC, el s-a situat pe locul 2 în Turul Italiei, a câştigat clasica de o zi Liege-Bastogne-Liege, iar în anul următor s-a situat pe locul 4 în Turul Franţei, deşi a concurat aproape de la început cu clavicula ruptă.
Între timp, s-a implicat masiv în dopaj, folosind tehnica auto-transfuziei, prin intermediul celebrului doctor spaniol Eufemiano “Ufe” Fuentes.
A câştigat medalia de aur la Jocurile Olimpice din 2004 la proba contra-cronometru individual, dar la scurt timp i s-a înfundat. Hamilton a fost găsit pozitiv la un control, descoperindu-se că primise o transfuzie de la o altă persoană.
Foarte probabil “sistemul Fuentes” dăduse greş, medicul spaniol încurcând “borcanele”, dat fiind numărul mare de clienţi cu care avea de a face.
De altfel, în 2006, Fuentes a fost arestat în urma unei descinderi a poliţiei spaniole în cadrul vestitei Operaţiuni Puerto, în care au fost implicați printre alţii câştigători ai Turului Franţei, Jan Ullrich şi Alberto Contador.
Cariera lui Tyler Hamilton s-a năruit după 2004, şi odată cu ea prima lui căsătorie şi averea strânsă de el, folosită în inutilele lupte juridice împotriva acuzaţiilor de dopaj.
În 2010 – 2011, Hamilton a acceptat să depună mărturie în anchete penale şi ale USADA împotriva lui Lance Armstrong.
Hamilton scrie că în urma unui interviu la televiziunea americană a fost intimidat în public de către lance Armstrong într-un restaurant din Boulder, Colorado şi pretinde că a fost urmărit timp de mai multe luni.
Procurorul federal Andre Birotte Jr a dispus netrimiterea în judecată a lui Lance Armstrong la începutul lui 2012, iar Hamilton susţine că e o decizie politică, dată fiind personalitatea colosală a marelui campion, iar un proces – cu deznodământ incert – într-un an de alegeri prezidențiale ar fi fost prea costisitor din punct de vedere politic. Birotte fusese numit în funcție cu doar 11 luni înainte de președintele Obama.
În schimb, USADA a obţinut victoria în 25 august 2012, când Armstrong a anunţat că renunţă să mai lupte împotriva acuzaţiilor de dopaj, pierzându-şi toate cele şapte victorii în Turul Franţei.
Tyler Hamilton spune în cartea sa că adevărul l-a eliberat, după ce trăise atâţia ani în minciună. Desigur că această carte e în mod necesar subiectivă şi încearcă să prezinte o disculpare a unui trişor.
Ea reprezintă însă o mărturie devastatoare împotriva lui Lance Armstrong şi este greu de crezut că acesta îşi mai poate reface imaginea pe care acum 10 ani foarte puţini i-o contestau, dar din care azi a rămas prea puţin.
Lance Armstrong was stripped of his titles he achieved in cycling. The runner up will not be given the title, since he was probably using drugs as well. The records in the cycling sport will show no winners for a period of 7 years.