Apropierea Chişinăului de UE în materie de politică externă prin filiera integrării europene, precum şi emergenţa factorului american în vecinătatea Rusiei, prin instalarea sistemului anti-rachetă şi întărirea unui parteneriat strategic americano-român, au condus la o resuscitare a interesului faţă de regiunea transnistreană. După o perioadă de întreţinere a separatismului transnistrean prin alocări directe din bugetul naţional, Rusia intenţionează să treacă la o fază activă de relaţionare cu Tiraspolul, prin oficializarea prezenţei sale diplomatice în regiune.
Gestul Rusiei va afecta indirect imaginea Alianţei pentru Integrare Europeană, care îşi va demasca în mod repetat impotenţa în relaţia cu fosta metropolă. Filat va fi victima frontală, democraţii se vor apăra cu mesajele pro-ruseşti, iar liberalii se vor întări pe sectorul electoratului cu viziuni anti-ruseşti.
Cu toate acestea, deschiderea unei instituţii consulare la Tiraspol reprezintă mai mult decât o potenţială sfidare a autorităţilor moldoveneşti constituţionale şi a coaliţiei de guvernare, în particular.
Funcţionarea consulatului rus va însemna pentru Tiraspol o formă de recunoaştere oficială, deşi indirectă, a independenţei sale faţă de Chişinău în materie de politică externă. Iniţierea unor relaţii consulare cu o regiunea separatistă anticipează pe termen lung stabilirea unor raporturi diplomatice, ceea ce semnifică recunoaşterea de facto a entităţii separatiste ca stat. O demonstraţie a acestor intenţii va fi deschiderea consulatului rus la Tiraspol fără consultarea şi acordul oficial din partea Chişinăului. Responsabilul pe problema transnistreană din cadrul guvernului rus, Dmitri Rogozin, a confirmat în timpul vizitei de la Tiraspol că este necesară instituţionalizarea relaţiilor consulare dintre Moscova şi regiunea transnistreană, cu scopul promovării intereselor celor 150 mii de cetăţeni ruşi din regiune.
În altă ordine de idei, prezenţa consulară a Rusiei va influenţa inevitabil balanţa de forţă între Chişinău şi Tiraspol şi va încuraja ultimul să nu devieze de la principiul negocierii pe picior de egalitate cu malul drept. Prin această acoperire consulară, Moscova va tinde să ridice un perete ce va proteja liderii de la Tiraspol de măsurile persuasive ale negociatorilor occidentali. Controlul subtil şi conexiunea permanentă cu administraţia separatistă corespunde cu obiectivul Rusiei de a minimiza impactul acţiunilor de convertire a Tiraspolului la abordare constructivă în relaţia cu Chişinăul.
În final, adiţional la cele menţionate, consulatul rus trebuie privit ca o tentativă de a consolida factorul rusesc în regiune, amplificând tendinţele euroasiatice de pe întreg teritoriu al Republicii Moldova, ca element competitiv cu procesul de integrare europeană şi ca opoziţie faţă de intensificarea mişcărilor unioniste.
Îi doresc succes lui Dan Diaconescu în alegerile parlamentare, în revista ACUM
. stupefiant!
Ce legătură are acest comentariu cu articolul lui Denis Cenușă? De ce vă ascundeți sun anonimat?