caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica TV.ACUM



 

Pământ-Marte? E foarte simplu…

de (13-9-2012)
1 ecou

Ecouri

  • Alexandru Leibovici: (13-9-2012 la 17:16)

    Acesastă secvenţă este o animaţie care ilustrează programul „Mars Exploration Rover” – MER.

    MER este o misiune spaţială concepută de NASA şi începută în anul 2003 prin trimiterea a două rachete spaţiale transportând două vehicule de teren Rover — Spirit şi Opportunity, de 185 Kg fiecare. Obiectul de cercetare al misiunii era studierea din punct de vedere geologic a suprafaţei planetei Marte. Explorarea planetei este de fapt o continuare a lucrărilor de prospecţiune efectuate în anul 1976 de sondele spaţiale Viking-Lander şi în anul 1997 de Pathfinder.

    Misiunea numită Mars Exploration Rover a fost un succes din punct de vedere tehnic şi ştiinţific, fiind planificat a fi dusă la bun sfârşit de două vehicule de teren automate numite în limbă engleză „rover”. Vehiculele, în afară de recoltarea probelor geologice, mai aveau misiunea de a depista cu ajutorul instrumentelor cu care erau dotate, prezenţa apei şi eventual a vieţii pe planeta Marte. Fiecare vehicul era dotat cu baterii solare care alimentau instrumente de măsură utilizate la analiza şi fotografierea eşantioanelor de roci. Din cauza distanţei mari dintre Pământ şi Marte, vehiculele nu puteau fi dirijate de pe Pământ, astfel încât erau dotate cu un program inteligent care ocolea obstacolele de pe teren. Pentru prima oară, prin existenţa rocilor sedimentare, s-a constat acum existenţa probabilă a apei pe o altă planetă.

    În prezent rover-ul „Spirit” este blocat, din martie 2010, în nisipuri, iar „Opportunity” este încă operaţional.

    În prezent se află pe Marte şi un alt robot, rover-ul „Curiosity” (775 Kg), care a „amartizat” foarte recent, pe 6 august 2012, şi care face parte din programul „Mars Science Laboratory”. Scopul acestei misiuni este de a cerceta dacă pe Marte poate exista sau chiar a existat vreo formă de viaţă.

    (Sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Mars_Exploration_Rover)



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Iliesiu, despre excluderea din Societatea Timisoara

Membrii Societatii Timisoara au decis sa-l excluda din organizatie pe Sorin Iliesiu din cauza opiniilor anti-Basescu dar si pentru criticile...

Închide
3.145.99.58