Exemplul recent in care taxele de tranzit percepute de Judetul Giurgiu au fost anulate pe motiv ca au fost solicitate la frontiera cu Bulgaria constituie o prima mostra de conflict cu legislatia europeana care prevede eliminarea taxelor vamale intermembri.
Taxele se pot percepe de catre consiliile judetene atata timp cat ele reprezinta contravaloarea tranzitului interjudetean si de obicei se percep pe segmente de drum care sunt supraaglomerate, cedand cetatenilor afectati o parte, destinata de pilda pentru dezvoltarea scolilor sau a spitalelor si prevenindu-se astfel migrarea acestora si caderea pretului caselor, astfel pastrandu-se nivelul taxelor pe proprietati care este corelat cu nivelul valorii de piata a caselor.
O data cu intrarea in EU concurenta intrajudeteana se va accentua, in principal legat de proiecte de dezvoltare a infrastructurii si dezvoltarea companiilor judetene. Acest lucru nu duce la fragmentare, natura acestui fenomen fiind insusi caracterul istoric al UE care a fost pornita de la orase-stat. Acest caracter inca se pastreaza, fiind reflectat in natura gandirii economice.
Din pacate structura mentala a oamenilor de decizie din Romania obisnuiti cu planificarea centralizata la nivel national poate duce la esecuri decizionale, evaluarea economica mutandu-se acum la nivel de microproiecte.