Dorim cititorilor rubricii un calduros “La Multi Ani”. Ce se preconizeaza la orizontul anului nou? Intrarea Romaniei in EU si pregatirile pentru intrarea in mecanismul Euro si adoptarea monezii comune. De ce accentuez acest fapt? Pentru ca o crestere substantiala la nivelul salariilor nu s-a produs ca urmare a privatizarilor. Deci intrarea in Euro la un curs cat mai apreciat de schimb ar mari indirect salariile Romanilor.
E clar ca sustinerea intreprinderilor romanesti pe baza unui curs de schimb scazut in momentul de fata nu se mai poate realiza din cauza excedentelor de lichiditate aduse de muncitorii straini, etc., ca urmare se poate sa revenim la situatia in care aprecierea va putea fi returnata intreprinderilor prin scutiri de taxe sau alte solutii inovative.
Este de dorit ca controlul lichiditatii de catre BNR sa fie cat mai scazut, astfel fortandu-se sustinerea sectorului imobiliar la nivelurile actuale, investitiile productive si obtinerea creditelor de consum be baze mai facile (chiar la rate reale negative). Totodata excesul de lichiditate ar trebui canalizat spre Bursa. De aceea rasturnarea cotelor de piata din retail banking prin efectuarea securitizarilor pare o solutie buna pentru a forta bancile sa investeasca in economia reala, facandu-le sa paseasca in afara sectorului de real estate spre a nu expune sectorul bancar numai intr-un punct, si a canaliza rezolutia unor cazuri contencioase de catre justitie si astfel formarea unui mediu legal corporativ functionabil.
Datorita preconizatei rate negative a natalitatii, care va face ca Romania sa ajunga la un nivel de populatie de 16 milioane pana in anul 2050, ca si datorita continuarii migrarilor de forta de munca in strainatate, este posibil ca Romania sa trebuiasca vrand nevrand sa cearna o parte a fortei de munca acordand vize temporare de lucru fie moldovenilor fie unor tari ale lumii a treia. Va fi integrarea economica reala in UE facuta pe spatele populatiei sau a vizitatorilor? E clar ca nu vorbim de lagare de munca, dar intr-o prima faza sansa tarilor est europene este de a inlocui tari ca India si China de pe pietele vestice datorita avantajelor legate de scutiri de taxe vamale. Astfel functionarea ireprosabila a unui sistem de asigurari medicale viabil este o mare prioritate. Se pune problema stabilirii unui salariu minim decent sub care angajarile sa nu se faca sub nici o forma, si monitorizarea individuala de catre administratie pe baza numerelor sociale spre a preveni munca la negru. Se pare ca in Romania a venit timpul corporatiilor ca sa indure ajustarea si nu continuarea debilitarii populatiei, chiar daca corporatiile sunt finantatorii sistemului politic. Astfel
introducerea monitorizarii contributiilor politice in Romania este esentiala.
In orice caz greselile majore legate de uniformizarea intra-europeana a preturilor combustibilor si a benzinei pentru o economie energofaga a facut ca avantajele legate de volumuri ridicate ale industriei prelucratoare mostenite de la socialism sa dispara peste noapte. Astfel apetitul birocratilor de a-si finanta salariile prin taxe indirecte si de a privatiza pripit se pare ca va incepe sa-si arate efectul de bumerang.
Spre deosebire de Rusia care beneficiaza de o baza solida energetica si a putut contracara desovietizarea economiei, Romania nu beneficiaza de acest lux, iar odata cu interzicerea exporturilor de carne catre UE si Rusia se pare ca va trebui sa-si mute o parte a acestei industrii in Moldova, care beneficiaza de cote din partea Rusiei. Iata o prima industrie afectata in 2007.
Alinierea economiei la UE va forta guvernantii sa creeze o forma de supraveghere economica fie in Ministerul Integrarii, fie altundeva, care sa caute solutiile grele legate de integrarea economica reala.
Pe plan european intalnirea recenta a Patriarhului Ecumenic cu Papa si dizolvarea anatemelor reciproce datand din 1054 este o deschidere binevenita spre o convietuire conviviala in spatiul UE si spre cautarea sinergiilor economice comune. Intrebarea este daca Rusia accepta aceasta uniune sau nu. Dialogul cu leaderul bisericii catolice, deschis de altfel de Patriarhul Romaniei acum cativa ani, se pare ca va trebui sa continue cu ceilalti primati ai bisericilor nationale. Vom urmari cat de stabila este aceasta noua legatura si prin urmarirea evenimentelor economice in anul care vine.