caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Polemica



 

De ce tace Traian Băsescu?

de (2-9-2012)
12 ecouri

După referendumul de demitere din 29 iulie 2012, președintele Băsescu a fost foarte discret

…mai precis, după ruşinosul referendum din iulie, care a scos la iveală, de-a valma, toate păcatele clasei politice, ale electoratului, ale presei şi ale justiţiei din România, şi un singur răspuns, inconfortabil pentru toţi, că niciuna dintre variantele politice şi de guvernare nu prezintă credibilitate în ochii poporului încorsetat şi dezgustat, era normal ca iniţiatorii acestei furtuni să se exprime, actorii principali să iasă în faţa mulţimilor dezamăgite şi să le spună că eforturile lor n-au fost zadarnice, nici aşteptările lor desconsiderate.

Normalitatea aceasta a fost, însă, încă o dată maculată de metehnele pretinşilor lideri, care n-au reuşit să se ridice deasupra intereselor personale şi să se dovedească lucizi sau readuşi la luciditate.

Pentru prima oară în istoria statelor lumii, preşedintele (ce-i drept, interimar) şi primul-ministru au plecat amândoi odată în „concedii”. Probabil că este o răutate, dar nu mă pot opri să nu remarc faptul că domnul Victor Ponta şi-a motivat vizita în Africa de Sud cu lucrările Congresului Internaţionalei Socialiste, la care, de fapt, nu va participa, de vreme ce se întoarce în ţară exact în ziua de deschidere a respectivelor lucrări.

Oare ce vor să demonstreze cei doi charismatici? Că partidele şi toţi susţinătorii lor se vor descoperi derutaţi şi neputincioşi fără luminile lor călăuzitoare şi o să le regrete absenţa? Aveau nevoie de o asemenea confirmare? Se simt cumva anulaţi de eşecul misiunii comune? Au apărut disensiuni interne şi îşi oferă răgazul de a concepe strategia optimă? Destul de greu de crezut.

Mai simplu, au avut un singur obiectiv: să acapareze puterea. Cu alte cuvinte, nerecunoscând că Parlamentul şi Guvernul ar însemna putere, simţind ameninţarea justiţiei, şi-au pus în cap să preia frâiele tuturor instituţiilor de drept: Curtea Constituţională (Ion Iliescu vorbea chiar despre desfiinţarea acestei „grupări” a cărei existenţă nu este nici utilă, nici justificată, de vreme ce Parlamentul este singurul legiuitor!), DNA, ANI, Avocatul Poporului etc., pentru a opri prigoana „dictată politic” asupra membrilor USL cu greutate (a se citi finanţatori principali), ale căror dosare sunt gata să intre pe rol. Obiectivul nu a fost atins. Există însă îndoieli că USL se va resemna cu pierderea numelor sonore din coaliţia sa. Iar dacă nou-numita Mona Pivniceru în funcţia de ministru al Justiţiei este într-adevăr intransigentă şi corectă, s-ar putea ca stoparea dosarelor să nu fie posibilă.

Iarăşi ca o paranteză, mi se pare jenantă explicaţia „n-am ştiut în ce maşină mă urc”, pe care a dat-o incoruptibila Pivniceru la o fotografie compromiţătoare apărută în presă (spre dezolarea domnului Ponta, care a clasificat-o drept „atac politic” din partea „adversarilor USL”), fotografie care o surprindea urcându-se în maşina fiului unui fost lider PSD, actualmente închis, Adrian Năstase. Şi, continuând paranteza, un Adrian Năstase care, deşi închis, are un blog foarte activ, actualizat şi „popularizat” cu o jignitoare promptitudine de către presă. Presă liberă şi independentă. Poate prea liberă şi prea independentă. Însă şi presa figurează, în poziţie fruntaşă, pe lista „celor lipsiţi de etică”.

Dinspre cealaltă aripă a coaliţiei USL, am văzut cum moderaţiei, cel puţin declarate (deşi cu dinţii strânşi) a domnului Ponta i s-a opus nerealista incitare la manifestaţii publice din partea domnului Antonescu – care însă, după ce a cerut sprijin popular, a plecat în concediu. Nu pot să cred că nu s-a gândit că gestul său va părea sfidător cetăţeanului de bună-credinţă, care chiar a ieşit în stradă să-şi strige dezamăgirea. Bine, ştiam că, în general, politicienilor români nu le pasă de public, dar puteau măcar mima un minim interes, având în vedere că urmează nişte alegeri… chiar sunt aşa de siguri pe succesul din iarnă? Chiar sunt convinşi că, şi dacă vor pierde procente importante, vor rămâne tot pe primul loc? (Apropo, ştiaţi că după contestarea atât de vehementă a listelor electorale, după penibilul recensământ ad-hoc, după radieri îndreptăţite şi abuzive, pe scurt, după tot bâlciul, la alegerile din iarnă se vor folosi tot listele „vechi”?)

Şi până atunci, refuzul PNL de a coabita cu Traian Băsescu în ce se va concretiza? În teatru ieftin, de-a fecioarele cu principii care se lasă greu, cum au făcut deunăzi la Parlament, când a trebuit doar să ia act de hotărârea CCR de invalidare a referendumului, să-i asculte citirea înainte ca aceasta să fie publicată în Monitorul Oficial, în schimb ei au invocat obligativitatea, inexistentă, a unui cvorum şi au refuzat să vină la şedinţă? Iar ceilalţi membri USL au întârziat cu orele să intre în sală, protestând fără finalitate, doar pentru presă, pe holurile Palatului?

Şi iar am ajuns la presă, la media şi la fierberile ei. Tonul susţinătorilor de stânga s-a mai domolit. N-am putut să nu mă amuz, înainte de îndelung şi degeaba amânata decizie a CCR, la trimiterile disperate ale unora spre articole şi lucrări ale unor reputaţi analişti, politici şi economici, revelatoare, ziceau ai noştri, pentru superioritatea „stângii” – de fapt, cititorul obişnuit era convins, pe puncte şi subpuncte, de fragilitatea soluţiilor stângii, de idealismul nejustificat în abordarea problemelor concrete sau de „sugestia” impunerii prin forţă a direcţiilor „stângiste”, unicele valabile pentru fericirea generală. Aproape că am devenit radical de dreapta tot citind pledoariile pentru stânga!

Amatorismul presei, incompetenţa aşa-zişilor oameni politici români (n-am mai văzut un om politic adevărat după moartea lui Ion Raţiu), indecizia şi incapacitatea la toate nivelurile de a gestiona criza (politică, financiară, economică, socială… indiferent de domeniu, unde apare o criză, un conflict, un impas, în mod sigur organismele competente din acel domeniu se dovedesc incompetente) sau pur şi simplu, vulgarizând, „de a-ţi face treaba” este ceea ce s-a văzut, supărător de clar, în ultimele luni şi, mai ales, ceea ce se anunţă a fi o deficienţă de durată în România.

„Vapor în derivă” este o sintagmă mai adevărată ca oricând. Bine, bine, şi cârmaciul? Ce spune cârmaciul? Nimic, tace. De ce tace Traian Băsescu? De ce nu vorbeşte românilor, ca preşedinte ce, din nou, se află? De ce nu ameninţă că se va răzbuna, ca să putem să-i mai strigăm în cor că e un dictator şi să-l acuzăm de toate relele din ograda şi din existenţa noastră din ultimele decenii (am renunţat la iluzia că i-ar putea purta cineva pică doar pentru cei opt ani de preşedinţie)?

Părerile sunt împărţite. Unii spun că e bine, matur, înţelept că lasă lucrurile să se aşeze, alţii că oricum n-ar avea nimic nou de comunicat. Partidul păstorit de Traian Băsescu încearcă şi el reconstruiri, alianţe, redefiniri. Vom vedea cât de convingătoare sau cu ce şanse de viitor.

Cât despre viitor, va fi interesat, ca să spun doar atât. Nu în sensul că „e posibil orice”, fiindcă nu-i aşa, România a făcut totuşi nişte paşi înainte, timizi, poticniţi, dar înainte. Or fi românii derutaţi, dar nu sunt (toţi) obtuzi. Iar pofta de „a juca un rol în istorie” a potentaţilor e încă mare, oricât de mic le este teritoriul. Să sperăm doar că va fi mai puţină gălăgie.

Ecouri

  • Sfartz Pincu: (3-9-2012 la 01:55)

    Adevărat şi frumos, cum aţi prezentat „stop-cadrul” României politice de azi. Cuvântul „politică”- e prea mult spus, pentru definirea celor care pretind că o practică ! Politica trebuie să fie esenţa, condensatul, sau mai pe româneşte, pălinca dublu rafinată a economiei. Din păcate ,aşa cum economia noastră,este şchioapă şi ciungă, aşa este şi politica noastră !
    Este probabil,după părerea mea, că strategii USL, care nu sunt proşti (!?), să se fi gândit la specularea nemulţumirilor datorate recesiunii, în scop pur electoral.De netăgăduit este şi scopul alierii a două forţe, distanţate ideologic între ele,de a pune mâna pe putere, pentru a proteja pe cei care plătesc cheltuielile necesare obţinerii de locuri în Parlament,cea mai coruptă instituţie, din România.
    Va doresc să rezistaţi, la asalturile partizane ale celor două tabere !

  • florin predescu: (3-9-2012 la 03:15)

    Politicienii isi vad de ale lor griji. Ma doare insa inima atator mii de oameni chinuiti si cumva isterizati ce nu vor trai mai bine.

    Ma doare sa stiu ca aceiasi perdanti vor suferi.

    Stiu ce mi vei spune ca e vorba de vina lor, de imaturitatea lor politica si civica.

    Insa zic ca poporul roman ar putea comite lucruri minunate, mai trainice decat un referendum trist. Cine sa l conduca ?

    Trist e drumul cu gropi, trista e asezarea romana !

    Si toti maharii tac si vor transforma circul intr -o vendetta.
    Multumess pentru articol !

  • Nicolae Iuga Brad: (3-9-2012 la 03:28)

    Desi nu apreciez deloc unul dintre redactorii de la ACUM, ma vad placut impresionat de cele scrise de dra [dna] C. Jinga. Cum cred cei din usl ca poti uni pe plus cu minus si sa nu faca poc ? Iata cum : plus nu e plus autentic si minus e la fel un minus fals. Dar cu toate acestea, aceasta improvizatie cu un plus surogat si cu un minus nechezol tot va crapa intr-o zi. Si vin ei vijeliosi peste popor mintindu-l ca ei sunt Fat Frumos si Robin Hood care dau si nu cer nimic, care redreseaza totul dar ei nu au in dotare nici un fel de redresor si nici electricianul care sa lege la reteaua tarii instalatia, ei care aveau de ani buni un guvern in asteptare care era cel mai cinstit din Istorie a trebuit sa schimbe vreo 7 ministri pana sa nimereasca pe unii fara fel si fel de bube-n cap. Ba mai mult decat atat vine ca fulgerul vestea ca si imparatul e in curu gol si teza lui de dottore e nu numai copiata pe sistem copy – paste ci e si facuta de vreun avocatel, student de anul lV, etc de la Drept, imparatul nedemitandu-se de la nivelul lui de Micul Titulescu cu buchisirea ani de-a randul la asa ceva.Ca sa vedem in toata uratenia ca de fapt el numai se credea sosia marelui om politic si de fapt era un oltenas mort dupa functii si grade, care daca era in armata cerea gradele de la caporal cand pleca in permisie ca sa il vada satul ce tare a ajuns.

  • Sfartz Pincu: (3-9-2012 la 06:56)

    Stimate Domnule N.I.Brad !
    Revista ACUM este a noastră, a celor cu bun simţ, a celor care iubesc România,aşa cum e ea păcătoasă şi năpăstuita ! Nu poate „unul”, să ne strice dreptul şi plăcerea de a comenta, de a scrie, şi de a schimba păreri între noi, care nu suntem atât de specializaţi, ca „informatori” sau „deformatori” de opinii.Calitatea de cititor activ al revistei ACUM, este adevărata plusvaloare a acestei reviste, şi trebuie s-o susţinem, pentruca aici, majoritatea contează, majoritatea celor care nu se mulţumesc cu Antenele care ne intoxică şi ne mint cum le vor „muşchii” celor corupţi !
    În momentele de criză ale acestei reviste, eu, care m-am ocupat numai de chestii „tehnice”, m-am simţit obligat să scriu, chiar dacă nu am aplecări sistematice pentru această activitate, numai din dorinţa, să nu lăsăm să se stingă această flacără a dragostei, pentru adevăr !!
    P.S. Sa nu credeţi ca sunt cumva redactor la ACUM, sunt cititor ca si Dvs.!!

  • i.nic.brad.: (3-9-2012 la 12:15)

    Ma bucur ca a parasit [revista] tonul agresiv, jignirile facute de acel mizerabil la adresa mea si injuriile spuse la adresa mea catre prestigioasa revista americano-romana la care am placerea sa scriu uneori. Dar m-am consolat suparandu-ma si mai rau vazand ce poate scrie acest ins la adresa tarii cu scuza ridicola ca astfel procedeaza cineva care vrea binele tarii. Adica eu ii vreau binele mamei mele si ies in strada si strig strazii slabiciunile si neputintele mamei mele. Asa face un fiu la adresa mamei lui ? Cat il priveste pe Basescu pun ramasag ca peste un timp cand hipnoza careia ii sunt victime multi saraci cu duhul se va destrama isi vor da seama cat l-au nedreptatit si jignit pe presedinte. Si asta ca sa creeze un curent de opinie care sa il scape pe Felix si pe altii de Jilava si nu o fac defel de dragul tarii.Dar ma sperie cat de mult le trebuie celor care striga acum la comanda DEMISIA sa se prinda la schema lui Felix.

  • Wanda Lucaciu: (3-9-2012 la 12:59)

    Dl. I.Nic. Brad

    Daca va bucurati ca tonul agresiv a disparut, de ce continuati dv. cu insultele ?
    Ar fi bine sa comentati numai la subiectul articolelor.

    Ma bucura faptul ca va place revista ACUM si va incurajez sa continuati cu comentarii care au argumente valabile.

  • Stefan N. Maier: (3-9-2012 la 13:00)

    Domnule Brad,
    Comentariul dv. de mai sus e plin de eufemisme care va vor duce in aceeasi fundatura in care ati ajuns anterior. Care mizerabil? Care mama? Ce e cu expresiile astea la frontiera mahalagismului pe care le aduceti in comentariile dv.? Va rog corectati-va, altfel nu mai apar alte comentarii semnate de dv. pe acest ton si cu asemenea locutiuni, insinuari si sageti otravite.

  • Petru Clej: (3-9-2012 la 13:59)

    Stefan, Wanda, acest individ era inainte de 1989 un slujitor fidel al regimului Nicolae Ceausescu, un regim anti-national si din cauza caruia sufera si azi romanii. Daca va uitati in arhiva veti gasi din partea lui comentarii hiperagresive cu continut ultra-nationalist, maghiarofob, antisemit, homofob (multe altele au fost pur si simplu nepublicabile). Intr-un fel il inteleg. Inainte de 1989 era un mic sefulet in fata caruia nu cracneau subordonatii. S-a trezit dupa aceea complet inutil si incearca cu disperare sa para altceva decat este. Ca multi altii care au slujit un partid instalat la putere de tancurile sovietice a virat-o pe nationalism, sovinism, xenofobie.

    PS ACUM nu este o revistă „româno-americană”, este pur și simplu o publicație în limba română care se adresează oricărui cunoscător al limbii române, indefirent de locul unde se află, cetățenie, etnie, sex, vârstă, orientare sexuală sau politică.

  • Ion: (3-9-2012 la 16:00)

    Traian Basescu tace pentru ca este vinovat, trimis la colt de catre poporul roman a reusit sa se reintoarca „la masa verde” spunand ca el nu vrea sa castige asa..Traian Basescu tace de rusine, poporul nu-l mai vrea insa el se tine de putere ca orice dictator.Traian Basescu tace pentru ca este un om marunt si un personaj istoric lamentabil, a condus si va mai conduce impotriva propriului popor si nu pentru propriul popor, cum ar mai avea curajul sa vorbeasca? Traian Basescu tace pentru ca stie ca mintit si daca va vorbi se va incurca in minciuni..Taian Basescu tace pentru ca, de facto, nu mai este presedinte, este presedinte doar de jure, dar cat conteaza legea la noi cand Traian Basescu stie foarte bine cat de mult a siluit-o? Traian Basescu tace pentru ca nu are curajul, decenta si barbatia sa demisoneze asa ca, orice ar spune, este prea putin si prea tarziu, scuzele lui nu ar mai fi primite decat de apropriati, ori el stie bine ce fel de oameni sunt apropriatii lui, sa vorbeasca doar pentru ei.Si daca va vorbi va clama in desert, adio Domnule Traian Basescu!

  • florin predescu: (8-9-2012 la 02:39)

    Domnului Brad,

    As propune ca la intrare in orice casa sa respectati regulile acelei case. O casa comuna a celor ce au bun simt este deschisa oricand, la fel si spatiul comentariilor din revista noastra.
    Nu inteleg un lucru ! Nu va place revista cu redactorii acesteia aveti optiunea de pe ziare.com unde gasiti calapodul potrivit dorintelor Dvs.
    Nu va place revista si tonul al nu stiu carei persoane, al carei nume nu l pronuntati, nu sunteti obligati sa dati cu clic pe site ul nostru.
    In alta ordine de idei de unde scoateti ideea ca noi am fi partinici lui Felix sau ai altui lider politic ?
    Va sugerez sa lecturati alte publicatii, si nu veti mai fi nevoit sa suferiti din cauza persoanei de care vorbiti.

  • constantin: (2-10-2012 la 17:42)

    Desi nu mai este in actualitate, as spune liberalismul Basescian,ca o masca pentru trivia si quadrivia e doar o masca,de fapt declinul acestora este accentuat iar pragmatismul imperativ este de actualitate.(Filozofia africana – rog nu cereti detalii).

  • Petru Clej: (3-10-2012 la 02:31)

    „constantin”, nu detalii, dar măcar o traducere în limba română a ceea ce ați scris ar fi necesar.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Noi tragedii de familie

eu le spun răspicat încă de pe-acum cum le-au spus toţi cei nemuritori dinaintea mea să-l recunoască pe cel viu...

Închide
3.145.16.6