caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Extern



 

Barankov, Assange și dublele standarde ale președintelui Ecuadorului

de (22-8-2012)
6 ecouri

În aceste zile Alexander (sau Aliaksandr) Barankov riscă să fie extrădat din Ecuador în Belarus. Alexander cine? Parcă era vorba de Julian Assange, cel care a divulgat peste un sfert de milion de documente secrete diplomatice americane și a primit azil politic din partea președintelui Ecuadorului, Rafael Correa, aflându-se acum în Ambasada Ecuadorului la Londra.

Barankov este un blogger originar din Belarus, care s-a refugiat acum trei ani în Ecuador, pe când era căutat de justiția din țara sa sub acuzația de solicitare de mită. În 2010, el a primit azil politic în Ecuador, dar pe data de 7 iunie 2012 a fost arestat, cu doar trei săptămâni înaintea vizitei la Quito a președintelui Belarus, Alexander Lukașenka.

Înainte de a fugi din țara sa, Barankov, în vârstă de 30 de ani era ofițer de poliție și se ocupa cu investigațiile financiare. A descoperit indicii de corupție la cel mai înalt nivel și de atunci a devenit indezirabil.

A început să dezvăluie acuzațiile pe blogul său, fapt care a înfuriat autoritățile din Belarus, cea mai ne-democratică țară europeană, unde președintele Lukașenka, în funcție de 18 ani, exercită o putere cvasi-absolută.

O decizie a justiției pare a fi iminentă în cazul său, potrivit avocatului său citat de AFP (http://www.heraldsun.com.au/news/breaking-news/ecuador-mulls-extradition-of-belarus-blogger-alexander-barankov/story-e6frf7k6-1226456236066) rămânând că decizia finală privind extrădarea să fie luată de președintele Correa.

Același Correa care a aprobat cererea de azil a lui Assange, invocând pericolul ca acesta să fie extrădat din Suedia, unde este căutat sub acuzația de delicte sexuale, în Statele Unite, unde teoretic riscă pedeapsa cu moartea.

Barankov ar putea fi acuzat de trădare și dezvăluire de documente secrete și ar fi pasibil de pedeapsa cu moartea. Surse judiciare din Ecuador au afirmat că președintele Correa ar fi primit garanții de la Lukașenka pe această temă că bloggerul disident nu riscă pedeapsa cu moartea sau închisoarea pe viață.

Surse judiciare din Suedia au afirmat același lucru despre Assange în cazul unei posibile cereri de extrădare din Statele Unite, cerere care nu a fost formulată, Assange neajungând în Suedia acolo unde trebuie extrădat, ca urmare a deciziei Curții Supreme de la Londra.

Dar cum se explică diferența de tratatment pe care președintele Ecuadorului o aplică celor două cazuri, Assange și Barankov?

În primul rând, Assange este o personalitate cunoscută pe întreg mapamondul care se bucură de o rețea de sprijin bine finanțată și are sprijin politic indirect și din partea unor țări ca Rusia.

Assange l-a intervievat la postul oficial în engleză Russia Today pe președintele Correa despre acuzațiile ce i se aduc acestuia de încălcare a libertății de exprimare în Ecuador.

Barankov duce o luptă de unul singur împotriva unui lider autoritar, Lukașenka, un dictator care are afinități cu Correa și cu care s-a văzut recent la Quito.

Prin azilul politic acordat lui Assange, Correa a sfidat Marea Britanie și mai ales Statele Unite, ceea ce i-a adus un plus de popularitate în Ecuador, unde vor avea loc alegeri prezidențiale în luna februarie 2013.

Prin comparație, extrădarea lui Barankov în Belarus ar trece probabil neobservată în Ecuador, așa cum practic neobservată trece cauza lui printre sprijinitorii din Occident ai lui Assange, campionul auto-desemnat al libertății de de exprimare.

Ecouri

  • Rodica Tismaneanu: (22-8-2012 la 08:50)

    Nu mi-a placut de la inceput Assange, are un ego superhiper dezvoltat si toate” dezvaluirile” lui, printre care si strict secrete de stat, au fost facute de un om dezechilibrat, care dorea cu pasiune sa se faca cunoscut… In schimb Barankov este aproximativ ceea ce erau dizidentii pe vremea lui Ceausescu, axat pe probleme economice. Situatia in care se afla ar trebui sa fie un subiect de ingrijorare pentru toata lumea libera si pericolul care planeaza asupra lui Alexander pare eminent, datorita murdarelor jocuri poltice ale lui Correa, in legatura directa cu apropierea alegerilor prezidentiale in Ecuador. In legatura cu articolul d-lui Clej, avand in total normal de 10 degete la cele 2 maini, le-as ridica pe toate ca semn de apreciere a articolului atat de edificator, clar si documentat si mai ales servit ca painea calda, in toiul evenimentelor.

  • Wanda Lucaciu: (22-8-2012 la 11:42)

    Asa cum a spus si Dna Tismaneanu, Barankov ar trebui sa fie clasificat ca erou si Assange ca tradator. Nu stiu, dar as vrea sa aflu daca Ecuador primeste ajutor sau vrea ajutor de la Belarus?
    Sper ca Obama sa nu ajute Ecuador economic, dar nu m-as mira daca o face in orice caz.

  • Petru Clej: (22-8-2012 la 12:26)

    Iată care este stadiul relațiilor economice dintre Statele Unite și Ecuador:

    http://www.businessweek.com/news/2012-06-01/ecuador-seeks-renewed-u-dot-s-dot-trade-accord-amid-iran-negotiations

  • Dobre: (24-8-2012 la 15:40)

    Domnule Petru Clej sunt deacord cu acest articol, nu cred ca ar fi cinstit sa apara pe net ce au discutat diplomatii ecuadorieni sau oricare altii cu usile inchise, este cunoscut anti-americanismul unor politruci din america de sud, totusi, am o intrebare, de ce nu comentati derapajele democratice din Romania, desi aveti material pentru 30 de articole ?

    nu cred ca gresesc, revista Acum a comentat foarte putin aceasta tema.

  • Petru Clej: (24-8-2012 la 16:17)

    Domnule sau doamnă Dobre, s-au scris articole în revista ACUM despre tema pe care o menționați, dar ce valoare adăugată mai putem noi aduce la miile de articole care apar în publicațiile de limbă română? Revista ACUM funcționează pe criteriul valorii adăugate.

  • Gheorghe: (29-8-2012 la 07:09)

    Duble standarde??? Hmmm… mai rămâne de văzut.
    http://www.rferl.org/content/ecuador-rejects-extradition-request-for-belarusian-/24691428.html



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Băsescu NU doreşte unirea României cu Republica Moldova şi bine face

În aceste condiţii – lipsa vizibilă de apetenţă a cetăţenilor Republicii Moldova şi conjunctura internaţională – unirea României şi a...

Închide
3.148.112.29