Pentru multa lume pescuitul nu are nimic spectaculos. Ce poate interesa in prinderea fara mult succes a unui peste pricajit, dupa ore de astepare si de sperante? Altii sint de alta parere: ce poate fi mai pitoresc? Un peisaj mirific, o liniste patriarhala, clipocitul apei, eventual o pasare de balta, departe de „lumea dezlantuita” etc., etc.
Adevarul este, ca intotdeauna, la mijloc. Nu putem tagadui frumusetea naturii, combinatia apa-pamint-cer care pentru un pictor e o mana cereasca, apusul de soare sau zorii de zi, eventualele case de pescari, sau lotcile lor. Unora le place mult, altora mai putin, dar pescuitul ramane unul din subiectele preferate ale artistilor.
Iata-l pe Avi Schwartz, cel indragostit iremediabil de strazile si micile localuri din Iaffo (Israel). Era inevitabil ca vechiul si pitorescul port sa-i atraga atentia. Numai ca pescarii lui nu se lasa fermecati de frumusetea peisajului, ei sint oameni care lupta pentru existenta, lucreaza in echipa si ii intereseaza in ce masura navodul e plin. Efortul acestora e rasplatit de bogatia recoltei, iar pictorul poate reda satisfactia unei zile de munca.
Baruch Elron dimpotriva… Tabloul sau infatiseaza un om cu trei pesti. Atmosfera e mistica, te duce cu gindul la o zeitate nestiuta, la un personaj cu puteri magice, un fel de om al apelor. In acest tablou, lipsit de dinamica, predomina impresia puternica a nestiutului, a evenimentului care urmeaza sa se intimple. Peisajul este si aici discret, dar rolul sau este esential in a crea acea atmosfera de magie, atit de proprie tablourilor lui Elron.
Pescuitul, atit de frecvent intilnit in tablourile lui Nicolae Darascu, acest pictor „lacustru” care a pictat frumusetile Venetiei, dar si baltile din Romania, este evident un subiect preferat al acestuia. Linistea si pacea domnesc in pinzele sale, culorile ilustreaza un peisaj pasnic, pe care nimic nu vine sa-l tulbure.
La Nahum Guttman pescuitul e una din indeletniciri, o preocupare cotidiana a personajelor sale. Pinzele sale surprind activitatea oamenilor, compozitia este plina de miscare, peisajul nu are rolul principal dar nu-i deloc lipsit de un farmec exotic.
Neavind nimic spectaculos, iata ca pinzele cu pescari, cu barci, cu tema atit de frecvent intilnita, continua sa farmece, sa atraga, in egala masura pe creatori dar si pe iubitorii de lucrari frumoase.