Cazul Julian Assange a revenit în atenţia opiniei publice când acesta, aflat la Londra şi interogat pentru o acuzaţie de viol comis în Suedia, s-a „refugiat” la Ambasada Ecuadorului din Londra, cerând azil politic. Autorităţile Ecuadorului şi-au dat acceptul pentru acordarea azilului.
Motivul invocat de Assange este riscul ca în cazul unei extrădări a acestuia în Suedia, aceasta să dea curs cererii SUA de a fi extrădat cu riscul pedepsei cu moartea.
În Suedia ecourile în opinia publică ale cazului Assange sunt moderate. La „concurenţă” sunt alte evenimente sociale interne, cum ar fi un număr de omoruri sau violenţe extreme premeditate săvârşite de tineri (sau adolescenţi) asupra partenerelor lor sau a unor vârstnici. La aceasta se mai adaugă şi concentrarea atenţiei asupra sentinţei în cazul teroristului norvegian Breivik.
Afacerea este de aceea mai mult o problemă a justiţiei suedeze.
Canalul Televiziunii Suedeze prezintă într-un interviu cu Pål Wrange, expert în drepturile omului, câteva aspecte tehnice mai interesante în privinţa posibilei extrădări în SUA.
Purtătorul de cuvânt al lui Assange de pe situl Wikileaks, Kristinn Hrafnsson pune drept condiţie a ieşirii din impas în aceasta situaţie pe aceea ca „autorităţile suedeze să garanteze ca Assange nu va fi extrădat în SUA”.
Însă Carl Bildt, ministrul suedez de externe a exclus deja într-o declaraţie că astfel de asigurări pot fi date de către politicienii suedezi, deoarece imixtiunea politicienilor în justiţie este o încălcare a constituţiei suedeze (Suedia are nu mai puţin de 3 constituţii, acoperind trei secţiuni diferite – n.a.). Cu alte cuvinte, miniştrii nu se pot amesteca în deciziile tribunalelor sau altor instanţe ale justiţiei.
Suedia are o înţelegere de extrădare cu SUA ale cărei limitări sunt: prima că nu se face extrădarea persoanelor care riscă pedeapsa cu moartea şi a doua că delictul pentru care este acuzata persoana în SUA este clasat ca delict şi în Suedia.
Guvernul suedez mai precizează ca până în prezent SUA nu a făcut nici o cerere de extrădare, ceea ce face imposibil pentru suedezi să facă vreo apreciere sau promisiune asupra poziţiei pe care ar putea-o lua bazat numai pe datele cunoscute în prezent.
La toate acestea se mai poate adaugă un comentariu. Acuzaţia de viol săvârşit de Assange în Suedia este de natură mai sofisticată decât cea cu care poate fi obişnuit publicul din alte ţări.
Cu ocazia unei vizite în Suedia, acesta a avut iniţial relaţii intime reciproc consimţite cu două femei. Relaţiile au continuat, după care femeile au depus la politie reclamaţie împotriva lui pentru viol. Circumstanţele fac ca Assange să poată fi achitat sau acuzat doar pentru un delict mai puţin grav. Dar asta nu schimbă cu nimic datele problemei în prezent.
Puteţi de asemenea consulta ştiri pe situl românesc dedicat Suediei: http://suedia.se/index.php