caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Diaspora



 

O biserica romaneasca in „Orasul Surprizelor” din Arizona

de (25-12-2006)

Cea mai frumoasa surpriza a anului 2006 a avut loc, unde altundeva decit in ‘’Orasul Surprizelor’’: prima biserica romaneasca din Surprise (Arizona) si-a deschis portile in data de 10 decembrie a.c. Cei aproape 200 de români veniti pentru a sarbatori acest eveniment s-au putut intilni cu nenumarati sacerdoti, printre care doctorul Tom George, care raspunde de bisericile române afiliate organizatiei “Church of God”, d-l Doru Ilioi, pastorul bisericii “Emanuel” din Phoenix, Pavel Murza din Chicago cit si alti slujitori ai amvonului de la celelalte biserici românesti din Arizona. Desi este o biserica de nuanta penticostala, “Philadelphia Romanian Church” isi propune sa fie aproape de toti românii din Surprise si din celelalte orase din partea de Vest a Arizonei: Sun City, Peoria, El Mirage, Youngtown, Avondale, Goodyear si Buckeye.
Dupa spunea pastorul senior al noului locas, dl Ion Borcea, desi de multe ori in viata usile par inchise, vointa este cea care poate deschide si cele mai ferecate lacate: „Am cautat un loc de inchinare in urma cu 2 ani. Am batut la multe usi, insa nimeni nu ne-a aratat bunavointa pina in luna octombrie anul curent. La tot pasul intilnesti români mutati aici din mai toate statele americane. Multi dintre ei nu au nici un punct de comuniune cu altii deoarece nu exista nici un loc in care comunitatea româneasca sa se intilneasca. Deschiderea unei noi biserici in Surprise nu este o inventie personala, ci este o hotarire divina pe care Dumnezeu ne-a comunicat-o intr-un mod special. Nu este o lucrare omeneasca, desi ea implica oameni gata de sacrificiu pentru inceperea acestei slujiri. De la sosirea noastra in Arizona am devenit membri in Biserica Elim, unde am slujit in corpul pastoral pina in noiembrie 2006. Distanta de la Surprise la Phoenix (aprox. 23 mile), cit si cresterea comunitatii de români m-au determinat sa ma gindesc la gasirea unui loc de inchinare in orasul Surprise. Motivele deschiderii bisericii: distantele dintre Surprise si celelalte biserici din Phoenix, toate situate in apropierea HWay I-17; cresterea comunitatii noastre si, nu in ultimul rind, dorinta ca tot neamul româesc din Surprise si imprejurimi sa se poata intilni. Viziunea acestei lucrari este sa fim in slujba comunitati locale si nu numai: ne gindim sa dezvoltam aceasta lucrare in care sa fie implicati toti cei care devin membri, cistigarea de suflete pentru Imparatia lui Dumnezeu. Prin lideri de tineret care ni s-au alaturat dorim sa desfasuram inchinarea publica atit in limba româna cit si in limba engleza (usor accesibila tinerilor nostri care traiesc in cultura americana). Este destul de greu sa acceptam schimbari, dar nu este imposibil! Cu o masura de bunavointa si dragoste de aproapele nostru, pentru mintuirea neamului nostru, sintem gata sa jertfim din ambitiile noastre culturale ori din mostenirile religioase nebiblice. Nu ne propunem sa cistigam teren de lucru in bisericile deja existente. Este un loc de misiune si slujire destul de vast in comunitatea in care locuim. Ne dorim sa implicam tinara generatie in misiune si evanghelism prin toate metodele pe care le avem la dispozitie si sintem deschisi la orice propunere folositoare raspindirii mesajului adus de Iisus Hristos in lumea noastra.
Philadelphia Romanian Church of God din Surprise isi propune infiintarea de noi biserici si in celelalte orase din Arizona (Sedona, Prescott, Payson, Flagstaff). Totodata, cu ajutorul internetului dorim sa facem cunoscut oamenilor pe Domnul Iisus Hristos si fiecare talent incredintat de Dumnezeu slujitorilor Bisericii sa fie pus in negot pentru cistigul care ramine pentru viata vesnica. Biserica Philadelphia isi va desfasura slujbele de inchinare si invatatura intr-un loc amplasat strategic, chiar in inima orasului Surprise, un loc linistit si bine amenajat din toate punctele de vedere, cu posibilitati de inchiriere de noi spatii pentru activitatile tineretului, inclusiv pentru scoala duminicala. Incinta in care vom functiona are tot ce este necesar pentru desfasurarea activitatilor religioase. Cu ocazia deschidefrii acestei lucrari duhovnicesti, pentru fiecare român care locuieste in Arizona Biserica Philadelphia este o usa deschisa, asa cum mentioneaza si Apostolul Ioan in Apoc. 3:8 – “Iata, ti-am pus inainte o usa deschisa pe care nimeni nu o poate inchide…” Este inca o usa deschisa pentru mintuirea oamenilor, faceti-va timp smulgindu-va din torentul care pare ca a cuprins lumea intreaga in goana dupa vint, din care nu ramii decit cu pumnii goi. Faceti-va timp pentru semenii vostri! Traiti in Lumina, fiti sarea intr-o lume fara sare, raspinditi dragoste si compasiune si spuneti cu fapta si cuvintul neamului românesc raspindit printre straini ca exista un Mintuitor care iarta pacatele, vindeca bolile, edifica si mintuieste pe orice pacatos care se intoarce la Dumnezeu prin pocainta si ascultare de Evanghelie.
Pentru cine nu a mers pina acum la vreo biserica din motive intemeiate sau neintemeiate, Biserica Philadelphia va sta la dispozitie pentru a va oferi ajutor, pentru a se ruga alaturi de voi, sa plinga si sa se bucure impreuna cu voi’’.

Ion Borcea s-a nascut in judetul Prahova, nu departe de orasul Ploiesti, intr-un sat poate nu cu mare insemnatate, Aricestii Rahtivani. Acolo a locuit o parte din copilarie, pina la virsta de 12 ani cind parintii au decis sa se mute la oras, in Valenii de Munte. Desi acest oras nu este nici acum unul foarte mare, pamintul lui i-a dat pe Nicolae Iorga, pictorul Nicolae Tonitza, poetul si prozatorul Miron Radu Paraschivescu si, nu in ultimul rind, pe scriitorul Valeriu Sirbu. Si tot in acest oras Ion Borcea si-a intilnit jumatatea, pe Liliana, sotia lui care, dupa cum ne marturisteste, ii este “un ajutor potrivit si o binecuvintare de la Domnul”.
Biserica locala din Valeni a luat fiinta in casa socrilor sai, Stefan si Valerica Jumarea, oameni care s-au pus la dispozitia lui Dumnezeu. In perioada 1991-1995 Ion Borcea a urmat cursurile de zi ale Institutului Teologic Penticostal de Grad Universitar din Bucuresti. A obtinut licenta in teologie didactica si pastorala in 1996, la Universitatea Babes- Bolyai din Cluj-Napoca. Dupa numai doi ani de slujire ca pastor in Biserica Emanuel (Valenii de Munte), a emigrat in SUA (prin loteria vizelor). A locuit in Metropola Chicago timp de paru ani si a slujit in Biserica Ghetimani si Philadelphia Romanian Church of God. In anul 2002 s-a mutat impreuna cu familia in Arizona, orasul Surprise. ‘’Orasul surprizelor’’ are la ora actuala cea mai rapida crestere din statul Marelui Canion. Aflat in partea de Nord-Vest a metropolei Phoenix, The City of Surprise a fost catalogat ca orasul cu cel mai rapid ritm de dezvoltare din SUA in perioada 1990-2005. Daca in 1990 Surprise era un mic “satulet”, cu o populatie de 7.000 de locuitori, in luna august 2006, numarul rezidentilor din Surprise a atins cifra de 100.000, crescind continuu. Expertii in dezvoltare urbanistica estimeaza ca pina in anul 2016 populatia orasului va ajunge la 500.000 de locuitori. Un lucru fascinant in “Orasul surprizelor” este ca aici totul este nou, incepind cu oamenii; intilnesti persoane care au venit din toate colturile SUA (predominind, totusi, cei veniti din California si Ilinois). Unul dintre principalele motive care atrag investitorii il constituie construirea unui centru comercial de tipul lui “Mall of America” din Minneapolis (Minnesota). Constructia acestui “mall” se va finaliza la sfirsitul anului 2009 si se va numi ‘’Prasada” (care va ingloba peste 500 de magazine, numeroase restaurante, sali de cinema, parcuri de distractii etc), totul pe o suprafata de 4.200 de acri (aprox. 1.700 ha), ceea ce va face din acest mall un adevarat motor economic pentru intregul stat Arizona. ‘’Prasada’’ va atrage saptaminal si numerosi vizitatori din California, avind in vedere ca va fi amplasat aproape de Express-ul “I-10”, primul oras din “Golden State” (Blythe), situat la o distanta de doar 230 de mile de Surprise. In momentul de fata orasul Surprise detine o suprafata de 85 “square miles”, edilii orasului avind un plan urbanistic zonal de extindere pina la 326 “square miles” (aprox. 835 de km patrati). In prezent, numarul românilor din Surprise este estimat la circa 300 de familii. Biserica româna “Philadelphia” doreste sa faca surprize placute tuturor conationalilor de aici, aducind un suflu nou intr-o comunitate noua, asa cum arata si promisiunea din Isaia 43: 18,19 “Nu va mai ginditi la ce a fost mai inainte si nu va mai uitati la cele vechi. Iata, voi face ceva nou si-i gata sa se intimple. Voi face un drum prin pustie si riuri in locuri secetoase”.

Octavian D. Curpas
Surprise, Arizona

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Radio Ga-Ga ( Vara lui 42)

Într-o zi ai să mă gaseşti cu totul şi cu totul înfipt în podeaua ta raşchetată rădăcinile mele îmbrăţişînd picioarele...

Închide
18.218.117.116