Guvernul britanic a exclus orice posibilitate de a permite ieşirea liberă a lui Julian Assange – “Mr Wikileaks” – din ambasada Ecuadorului, unde s-a refugiat acum aproape două luni.
Assange, care a primit azil politic joi din partea preşedintelui Ecuadorului, Rafael Correa, trebuie extrădat în Suedia unde este căutat pentru delicte de natură sexuală, pe care el le respinge ca fiind acuzaţii politice.
Această situaţie riscă să se transforme într-un conflict diplomatic şi politic între Londra şi Quito.
Între Marea Britanie şi Ecuador s-a declanşat un schimb dur de replici, atunci când autorităţile de la Londra au declarat că îşi vor onora obligaţia de a-l extrăda pe Julian Assange în Suedia.
Ministerul britanic de externe a invocat chiar posibilitatea de a aplica o lege din 1987 care permite în situaţii extreme anularea statutului de imunitate a teritoriului ambasadei, în acest caz poliţia putând să-l aresteze chiar în clădirea care este considerată teritoriu ecuadorian.
Declaraţia a stârnit o reacţie vehementă la Quito, unde ministrul de externe Ricardo Patino le-a calificat drept “un şantaj explicit”.
Marea Britanie consideră că Ecuadorul a acordat lui Assange, care e cetăţean al Australiei, azil “diplomatic”, nu politic, şi nu-l recunoaşte.
Suedia, la rândul ei, l-a convocat pe ambasadorul Ecuadorului la Stockholm şi a protestat împotriva deciziei de a-i acorda azil politic.
Situaţie de impas
Assange s-a refugiat în iunie în ambasada Ecuadorului, atunci când era eliberat pe cauţiune în aşteptarea executării deciziei definitive şi irevocabile de extrădare în Suedia, unde este căutat din 2010 sub bănuiala de delicte de natură sexuală împotriva a două femei.
Fondatorul sitului de internet Wikileaks, care a publicat mii de pagini de documente diplomatice secrete americane, susţine că acuzaţiile din Suedia sunt de natură politică şi că de fapt se urmăreşte extrădarea sa ulterioară în Statele Unite unde, susţin partizanii săi, riscă chiar pedeapsa cu moartea.
La aflarea veştii acordării azilului, sute de simpatizanţi ai lui Assange au venit să demonstreze în apropierea Ambasadei Ecuadorului, din centrul Londrei. Demonstraţii de protest au avut la Quito în faţa Ambasadei Britanice, unde Marea Britanie a fost acuzată că ar fi un lacheu al Statelor Unite.
Criticii lui Assange spun că protestele sunt nejustificate, deoarece Suedia este o ţară cu o democraţie solidă şi o justiţie independentă şi că el nu este extrădat în Statele Unite, ţară care, spre deosebire de Suedia, are în legislaţie pedeapsa cu moartea.
Aceşti critici se întreabă de ce un auto-intitulat campion al libertăţii de exprimare, a ales să ceară azil politic într-o ţară criticată de organizaţiile de apărare a drepturilor omului ca fiind tot mai represivă la adresa libertăţii presei.
Human Rights Watch (http://www.hrw.org/world-report-2012/world-report-2012-ecuador) dădea exemplu în cel mai recent raport anual despre condamnarea a patru jurnalişti în iulie 2011 la trei ani închisoare şi plata de daune de 40 de milioane de dolari pentru calificarea preşedintelui Correa drept “dictator”.
Poliţia aşteaptă în faţa Ambasadei să-l aresteze pe Assange atunci când acesta va ieşi.
Experţii în drept diplomatic estimează că ameninţarea cu retragerea imunităţii diplomatice şi arestarea lui în interiorul ambasadei este nerealistă, deoarece ar crea un precedent care s-ar putea întoarce ca un bumerang împotriva diplomaţilor britanici acreditaţi în alte ţări.
De acum încolo, a luat naştere o situaţie de impas diplomatic şi politic şi nimeni nu ştie deocamdată cum va putea fi rezolvată.
Cand citesc artcolele d-lui PC, AM SENZATIA CA PRIMESC CADOU UN CRISTAL DE O CALITATE EXCEPTIONALA, TRANSPARENTA SI LIPSA DE IMPURITATI..Uitasem de Assange ( cum se poate,a innebunit o lume intreaga!) si doar din acest articol am aflat succint , fara inflorituri, „tackles”, care este situatia actuala si cat este de incert viitorul care-l asteapta, chiar daca ar ajunge in Ecuador, Choreea nu sant sigura ca l-ar prIMI CU BRATELE DESCHISE, TINAND CONT DE RESTRICTIILE IMPUSE jurnalistilor in tara sa…
…”UN CRISTAL DE O CALITATE EXCEPTIONALA, TRANSPARENTA SI LIPSA DE IMPURITATI..”
Vreti sa spuneti , cred : …transparent si lipsit de impuritati…
In legatura cu asa zisele restrictii impuse jurnalistilor din Ecuador , sa stiti ca nu sint mai serioase decit cele impuse jurnalistilor din tara dvs.,unde ,din cite stiu,cenzura este in floare…
În care țară cenzura este în floare? Și de ce „așa zisele” restricții? Daune 40 de milioane de dolari și doi ani de închisoare pentru calificarea drept „dictator” a președintelui țării ce înseamnă? Observ altă persoană care se ascunde sub anonimat și își dă adresa fictivă clarice@fbi.org. Aparent postează de la Tel Aviv.
Clarice Starling, nu stiu ce fizica ati invatat in scoala medie, dar ar fi trebuit sa stiti :calitatea unui cristal se exprima prin transparenta si lipsa de impuritati…
Dar sa trecem peste asta, de multi ani vorbesc in principal ebraica si s-ar putea uneori sa gresesc, dar nu in cazul de fata. Ce mi se pare nespus de insinuoasa aluzia Dvs.,fara a spune la ce tara va referiti… GREU DE IMAGINAT O LIBERTATE A JURNALISTILOR mai exacerbat limitata decat in Ecuador. Daca va referiti la Israel linistiti-va, niciodata n-ar da azil politic unui violator prezumtiv si… tradator de tara.. Secretele de stat publicate in Israel , AU PRIMIT APROBAREA CENZURII.
D-nă (sau cine mai știe?), Starling, nu știu de unde ați scos ideea cu cenzura din „țara Rodicăi Tismăneanu”, care în fapt, este și a mea? pt. a nu mai vorbi de faptul că îi căutați greșeli acolo unde… nu le face! Totul se datorează, pot spune cu certitudine, că nu are în computer font românesc, (probabil screi într-unul englez sau USA), care nu au semnele diacritice specifice limbii române! Pot să vă spun că stau ore întregi la telefon de vorbă cu ea, că mai și corespondăm pe mail și pe FB, dar n-am auzit (ori n-am citit) să facă măcar o dată vreo greșeală de limbă română. Și eu am avut impresia că postați din Israel, atunci când v-a interesat cam mult unul din articolele în care eram… defăimată și mi-ați cerut citate. Le-ați avut din belșug, mă gândeam că poate v-o fi cerut și dvs. despăgubiri fiindcă ați fluierat în nu știu ce biserică, și nu aveți bani să cumpărați revista! Iar dacă totuși v-ați referit la Israel în privința cenzurii, vă pot spune, tot în deplină cunoștință de cauză, că după câte articole am scris eu, în care-mi exprimam cu toată sinceritatea părerea despre conducerea țării, în vreo trei decenii de gazetărie, riscam să -mi petrec cel puțin jumătate din acest răstimp… la pușcărie, de-ar fi existat aici cenzură! Mai mult, avem aici un ziarist excepțional, Natan Zehavi, modelul meu de ani îndelungați. Față de modul în care se exprimă acesta, în rubrica sa săptămânală dintr-un cotidian ebaraic de mare tiraj, ca și la emisiunea sa de radio, „Zehavi e furios”, eu sunt de o finețe, de o delicatețe și de o… suavitate în exprimare, de-ai spune că am învățat ziaristica la un pension catolic pt. domnișoare! Aceste calități… fundamentale ale scrisului meu vi le poate confirma oricare dintre colegii mei de meserie, dacă-i întrebați! De altfel, am observat (poate că nu pot generaliza) din comentariile dvs. că vă place teribil să… vă aflați în treabă, în chestiuni care nu par să vă preocupe cu adevărat, ci poate doar dintr-un… exces de timp liber!
@Petru Clej a) Cenzura e in floare in China ,unde inteleg ca traieste cea care a scris cum a scris . Categoric e si in Ecuador, n-am scris altceva initial.
b) Inainte de observati adrese „fictive” si locatii bazate pe ISP , studiati putin ce inseamna TOR ,X-Ubuntu si Virtual-Box. Nu stiu de ce introduceti in ecuatie Israelul, am scris eu asa ceva ? Daca aveti nevoie de niscaiva polemici, va rog sa asteptati cateva saptamani,acum sint in vacanta….
————————————————————————————-
@Rodica Tismaneanu a) nu e vorba de cunostiinte de fizica ,ci de modul de exprimare (sintaxa,semantici ,lingvistici , acorduri,etcsamd. chestii d’astea,stiti dvs.) E adevarat ca virgula calitatea se exprima prin transparenta ((si nu numai) , numai ca nu putem spune ca virgula ” calitatea e transparenta” asa cum iese din expresia dvs. La fel cum e adevarat ca virgula calitatea unui cristal se exprima prin lipsa de impuritati (si nu numai) , numai ca nu putem scrie ca virgula „calitatea e lipsa de impuritati ” asa cum reiese din expresia dvs.
Deci corect este : …UN CRISTAL DE O CALITATE EXCEPTIONALA,TRANSPARENT SI LIPSIT DE IMPURITATI !
Vad ca nu m-am inselat considerind ca traiti in alta tara si vorbiti limba respectiva,numai ca vazind stilul in care scrieti m-am gindit ca e mandarina (vorbita in unele zone din China) .Nu am facut nici o insinuare ,daca traiti in IS foarte bine iar daca nu vorbiti zilnic limba romana e de inteles eroarea,pe care am semnalat-o cu buna credinta ,pentru acuratetea stilului acestei platforme unde nu numai ideile dar si modul de exprimare sint puse la mare pret. Deci nu am insinuat nimic ,daca ati fi intrebat simplu la ce tara m-am referit,v-as fi raspuns la fel de simplu : CHINA !
b) deci nu m-am referit la IS si atunci restul comentariului dvs. e fara baza. Dar, fiindca ati adus vorba : Julian nu e violator ,nici nu a fost acuzat de asa ceva. Ceea ce s-a afirmat in plingerea care cica ar fi fost facuta in Suedia,e faptul ca a procedat la „sex pe nepregatite” ,ceea ce sint convinsa ca stiti ca nu e acelasi lucru cu un viol,atit din punct de vedere cantitativ dar mai ales dpdv calitativ (ca tot vorbeati de calitate). Pe de alta parte , Julian este australian ,si nu a tradat Australia in nici o forma ,nici nu a fost acuzat de asa ceva…Despre ce tara vorbiti cind scrieti ca e „tradator de tara” ?
Vorbind de „tradator de tara” si libertatea presei,cenzura,etc. imi vine in minte , vag de tot, un nume: Vanunu. Dar zau nu stiu de ce….
Re. ..”secrete de stat publicate cu aprobarea cenzurii..” in tara dvs. ,precum scrieti. Cred ca e vorba de materiale declasificate ,deci unde termenul de prescriptie a securizarii a expirat —nu pot sa cred ca undeva in lume cenzura aproba publicarea unor secrete de stat. Deci e vorba de FOSTE secrete de stat.
Va multumesc pentru comentariu.
Doamna Grindea are dreptate: persoana care se ascunde cu lașitate sub aliasul „Clarice Starling”, își dă adresa de email fictivă clarice@fbi.org și aparent postează din Israel se află în treabă și îi place să se citească postând, folosind un exces de cuvinte ca să scrie despre nimic. Aș prefera să se refere la tema articolului, altfel riscă să fie considerat(ă) troll și comentariile să nimerească la spam.
Și pe urmă, când a zis adevărul imaginea virtuală „Clarice Starling”, aici:
In legatura cu asa zisele restrictii impuse jurnalistilor din Ecuador , sa stiti ca nu sint mai serioase decit cele impuse jurnalistilor din tara dvs.,unde ,din cite stiu,cenzura este in floare…
sau aici:
Cenzura e in floare in China ,unde inteleg ca traieste cea care a scris cum a scris . Categoric e si in Ecuador, n-am scris altceva initial.?
Ori în Ecuador sunt „așa zise restricții impuse jurnaliștilor” ori cenzura, e, ca și în China (adusă tam-nisam în discuție de cineva care e too clever by half), „în floare”? Pentru că cele două descrieri se bat cap în cap.
@ Petru Clej Eu am facut initial doar o mica observatie re. sintaxa unei propozitii de la o postare. Comentariul la Ecuador era on topic.
Ulterior am raspuns la ceea ce ati scris dvs. si dna(dra) Tismaneanu. Pentru dvs. am explicat politicos ca sint in vacanta si nu pot purta polemici acum . Dar daca insistati cu acest ton de magister dixit , am sa fac o exceptie si va voi spune simplu : ready when you are !`
Re. dna Tismaneanu , eu zic sa asteptam replica dumneaei,pentru ca spre dinsa am raspuns si cred ca e destul de capabila sa aprecieze daca am raspuns la obiect or ba,daca e „un exces de cuvinte pentru a scrie despre nimic,..’ , etcsamd. Parca vorbeati de cenzura ?! Dumneavoastra inteleg ca sinteti moderator (host) si nu cenzor , deci nu e nevoie sa-mi explicati la ce riscuri grave ma expun cind scriu despre o simpla eroare de acord. Nu era mai simplu daca nu ati fi intervenit ,ati fi lasat un schimb inocent de mesaje si asta ar fi fost tot ?
@ Petru Clej Am scris „asa zise restrictii” pentru ca termenul „restrictie” duce cu gindul la cenzura pura, un fel de DGPT de pe vremuri , unde se schimbau periodic normele si subiectele ingradite…In Ecuador exista texte de lege bine individualizate care adreseaza aceasta problema , deci e mai serios decit o „restrictie” temporara. Adica am subliniat ca problema e mult mai grava si mai serioasa decit pare scriind ‘restrictie”. Cititi va rog textele de lege respective.Se pare ca am fost prea subtila…
In rest , astept inca invitatia la polemica. Dar, daca credeti ca o exprimare de genul „too clever by half” este asa ceva, well ,too bad (tant pire). O fi, nu zic, dar nu pentru mine …
Imaginea virtuală „Clarice Starling”, care-și dă adresa de email fictivă clarice@fbi.org și care postează aparent din Israel, a intrat într-o groapă și dă puternic la lopată. După ce se leagă de o expresie în limba română folosită de doamna Rodica Tismăneanu, o persoană bine cunoscută, care nu se ascunde cu lașitate sub aliasuri ridicole de tip „Clarice Starling”, dă dovadă că el însuși (ea însăși) nu prea cunoaște limba română. Altfel ar fi știut că în cazul folosirii sintagmei „așa zise restricții” pune la îndoială seriozitatea acestor restricții în Ecuador, situându-se de fapt pe poziția președintelui Rafael Correa, care, acuzat că ar fi „dictator” a replicat că mass media este cea care exercită o dictatură. Faptul că revine acum și încearcă dă o dreagă, nu face decât să-i confirme gafa. Ca să nu mai spun de calcul englezesc de limbă „adreseaza aceasta problema”.
Eu invit persoana care se ascunde cu lașitate sub aliasul ridicol „Clarice Starling”, își dă o adresă de email fictivă clarice@fbi.org și aparent postează din Israel să renunțe la anonimat, să renunțe la atacuri la persoană (până acum le-a atacat pe Rodica Tismăneanu și Rodica Grindea) și mai ales să comenteze asupra articolelor pe fondul lor. Mi-a aduc aminte că acum câțiva ani era o imagine virtuală „Kyria Goldmann” care posta din Israel comentarii similare (cu ceva mai mult venin). Asta se încadrează la definiția troll-ului. Cât privește textul cu vacanța și polemică, a devenit o placă repetată papagalicește.
@Clarice Starling: Sunt din ce în ce mai convinsă că postați din Israel, dar nu contează. Observ doar că desigur, sunteți prea ocupat(ă) să tăiați firul în patru și să „vânați” greșeli, ca un demn arbitru al corectitudinii în materie de limbă română, ca să vă mai revizuiți puțintel franceza. Se spune „tant pis”, nu „tant pire”! Nu știu ce vârstă aveți, dar timpul să bateți apa-n piuă nu vă lipsește!
@Rodica Grindea
Subiectul articolului era „Azil politic pentru Assange” . Am facut doar o mica observatie la exprimarea dintr-o postare. NU EU SINT SUBIECTUL ARTICOLULUI ,doamna. Observ ca va preocupa subit (ca si pe dl. Clej) de unde postez ,daca e Israel sau alt punct din lume,ce nickname folosesc (nici nu va indoiti ca e un nickname),ce email adress folosesc si alte indeletniciri pseudodetective. Dupa toate astea,trageti concluzia ca nu-mi lipseste timpul de batut apa-n piua. Well… Daca ati observat,nici nu am comentat la textul dvs. initial,tocmai ca sa nu deviem de la topic.Astept reactia d-nei Tismaneanu,if any .That’s all !
Regarding my french skills : Le mot pis date du XIIe siècle et vient du latin pejus, neutre du comparatif pejor qui a donné pire, mot qui dans la langue actuelle a supplanté pis qui était aussi un superlatif de mal.La locution tant pis date du XVIe ou du XVIIe siècle.
Cum nu mai sintem in sec.XVI sau XVII , eu folosesc expresia „tant pire” . Daca dvs. considerati ca e corect,in sec. 21 sa folositi expresia „tant pis” e problema dvs . As far as I’m concerned –tant pire !
Acesta a a fost ULTIMUL comentariu off-topic acceptat pesroanei care se ascunde cu lașitate sub aliasul „Clarice Starling”. Este clar vorba de un troll.
Doamna , Domnisoara, Fata mare sau domnul „Sterling”(n-am gresit , am scris „sterling”intentionat).Am impresia ca nu va intereseaza articolul d-lui Petru Clej, cat persoana mea. Mi-am adus aminte cu o alta ocazie m-ati intrebat de ce stau asa de tarziu noaptea pentru a scrie, Aveti vreo obsesie in ceea ce ma priveste? Mi-ar pare rau sa va cunosc sau recunosc fiindca nu-mi inspirati niciun strop de simpatie, ci dimpotriva. Dar „the issue” a fost articolul d-lui Petru Clej, care pentru mine a fost de o claritate si transparenta(glasnosti) deosebita ,precum un diamant pur, si am spus ceea ce cred. Asta v-a pus in miscare,proferand aprecieri nefondate (chestia cu Vanunu m-a lamurit definitiv), incat nu vreau sa discut cu dvs. in continuare. Incercati sa va linistiti, nu s-a intamplat nimic grav si incercati sa va tratati de boala pe care o credeti „nivel intelectual ridicat”, iar in folclor se spune : om rau si carcotas… si cum v-au mai spus prietenii mei dragi.
Clarise, You changed your IP. It really does not matter who you are or where you write from,or how many languages you know, enough to say…GET A LIFE!
Dans le français de nos jours l’expression pis et tant pis est habituelle.Pire et pire que ça,est courent aussi.Les français de 21emme siècle utilises la locution tant pis.Donc, tant pis que vous insistez avec tant pire.Essayez le siècle prochain.A propos,jolie „franglese” madame Starling!Mai dati-o si pe romaneste,de data asta la obiect.
Le maitre chanteur Lassange, şi-a pierdut aureola de „ange” pentru 250.000 de „turnătorii”, revelate întregii lumi, via internet, şi extrase din documentele confidenţiale ale USA. Cum însă dendy australian, nu-i american, s-ar putea ca termenul de trădare de stat, care îi este atribuit , să nu fie reţinut de justiţie şi nici de convenţiile internaţionale. Din nefericire, domnişorul cu părul cărunt, şi-a pus mintea sexuală cu două piţipoance suedeze insensibile de celebritatea lui sulfuroasă, deghizând relaţiile intime în violuri, dificil probante. Iar, ca să-şi facă niţică publicitate, ambasada Ecuadorului, a decis să-i acorde azil politic vulgarizatorului de texte secrete, închipuit foc de reuşita acestei performanţe informatice ce a scos la iveală, în acelaşi timp, şi vulnerabilitatea secretelor marilor puteri.
Bineînţeles că omul n-a ţinut suficient cont de riscul căderii pe mâinile FBA-ului ,CIA-ului şi ale Justiţiei Americane, care nu glumeşte câtuşi de puţin cu situaţii de această natură. Ameninţat de extrădare de Suedia pentru viol şi de USA, unde-i susceptibil de pedeapsa capitală, frumosul Junien a înţeles probabil că atunci când îţi bagi nasul în documentele altora, trebuie să-ţi supraveghezi propriile „raporturi confidenţiale”.
Domnule Ionesco, până una alta, Assange este căutat în Suedia pentru PRESUPUSE delicte de natură sexuală. Justiția britanică și cea suedeză sunt printre cele mai independente din lume. Restul este, deocamdată, speculație.
Desigur, domnule Clej, nimeni nu poate fi acuzat, înaintea vrdictului judecătoresc. Aici, în Franţa, se spune „presumé innocent”, fără să i se pomenească numele şi prenumele. Bănuiesc că mai în toate ţările civilizate se respectă acest consemn.
Eu cred că nu se va ajunge la un conflict diplomatic, pentru că Ecuadorul are în spate Brazilia, dacă nu cumva, strict pentru această situație, și aici mă tem că voi cădea în ridicol,China sau Rusia.
Puțin mai devreme am citit un articol al lui Jovan Kurbalija de la DiploFOundation, cu cinci posibile ieșiri din situație. http://www.diplomacy.edu/blog/assange-asylum-case-possible-solutions-and-probable-consequences
Cum sediul Ambasadei Ecuadorului la Londra este într-un apartament, încerc să-mi imaginez cum se mai lucrează acolo (am văzut, pe pagina Ambasadei, că au creat o adresă Gmail pentru probleme în legătură cu cazul Assange, or fi fost copleșiți de jurnaliștii din întreaga lume!).
Numai bine,
În probleme diplomatice totdeauna există o ieșire. În final se va găsi modalitatea de-a împăca și UK și Ecuadorul. Una din soluții este garantarea Suediei de non extădare către USA al lui Assange