Abia încheiate Jocurile Olimpice, Londra se pregăteşte să găzduiască, începând cu 29 august Jocurile Paralimpice, care vor dura până pe 9 septembrie.
După acea dată, Parcul Olimpic de la Stratford, din estul capitalei britanice, va fi închis pentru transformări care-l vor pregăti pentru folosinţa post-olimpică în interes privat sau public.
La ora actuală, în Parcul Olimpic e un moment de respiro.
Accesul publicului este suspendat aici până la începerea Jocurilor Paralimpice.
Centrul de interes al acestui parc este stadionul olimpic cu 80000 de locuri, care la recentele întreceri de atletism a fost arhiplin, în toate cele nouă zile de competiţie, de dimineaţa până seara.
El rămâne deocamdată centrul naţional al atletismului britanic. Londra doreşte să găzduiască în 2017 Campionatele Mondiale de Atletism.
Totul depinde însă de viitorul proprietar al stadionului, pentru că până acum patru companii, între care cluburile de fotbal West Ham United şi Leyton Orient, şi-au manifestat interesul de a deveni proprietarele acestui edificiu care a costat 430 milioane de lire sterline.
La doar 200 de metri de stadion este centrul acvatic, cu doua piscine de 50m şi un bazin de sărituri, care a costat 250 de milioane de lire şi va fi deschis pentru folosinţă de către public în anul 2014.
Londra doreşte să organizeze aici Campionatele Europene de Nataţie în 2016.
Un nou orăşel
Satul Olimpic, amplasat lângă gara Stratford International conţine 8000 de apartamente, care vor fi modificate şi transformate în locuinte, dintre care 2800 vor fi închiriate începând de vara viitoare.
Statul a vândut acest complex contra sumei de 550 de milioane de lire investitorilor privaţi – jumătate din costul de construcţie – şi a fixat o ţintă de 50% închirieri ieftine pentru locatari cu venituri reduse.
Cu acest prilej vor fi date în folosinţă trei noi şcoli, nouă grădiniţe şi 29 de terenuri de joacă.
Alte atracţii vor fi Turnul ArcelorMittal Orbit, înalt de 114m, care va fi dat în folosinţa publicului în 2014, veloparcul şi arena polivalentă, ce se vor redeschide în vara lui 2013.
Centrul de presă, care a costat aproape 300 de milioane de lire, va fi transformat într-un centru de afaceri, cu un număr aşteptat de 3500 de locuri de muncă.
Corporaţia care se ocupă de dezvoltarea post-olimpică a parcului speră să creeze aici până în 2030 8000 de locuri de muncă permanente.
Dar beneficiile depline ale dezvoltării nu vor fi simţite decât de cei care acum au vârsta cuprinsă între 7 şi 10 ani, anume peste 20 de ani, spun reprezentanţii corporaţiei.
Din septembrie, Parcul Olimpic se va închide şi urmează să se redeschidă începand cu 27 iulie 2013 – prima aniversare a Jocurilor Olimpice de la Londra – sub numele de Parcul Regina Elisabeta a II-a.