caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Editorial



 

Traian Băsescu a pierdut. Ce va urma

de (31-7-2012)
55 ecouri

Supun discuţiei cititorilor ACUM următorul scenariu privind evoluţia situaţiei politice din România în viitorul imediat:

Traian Băsescu a pierdut, cel puţin momentan. De ce?

USL va face totul în continuare pentru a analiza şi reanaliza rezultatele referendumului, proces care va dura luni de zile. Până atunci, Traian Băsescu rămâne suspendat iar puterea lui se va diminua atât de mult încât va trebui să înceapă să facă faţă unor acuzaţii din ce în ce mai grave privind actele lui din perioada preşedinţiei. Singurul „rol” util României care i-a mai rămas lui Traian Băsescu este acela de a ţine USL în continuare unită împotrivă lui şi cât mai atentă la câştigarea încrederii populaţiei. Iar rezistenta lui nu va face decât bine asocierii, altfel politic nenaturale dintre partidele lui Ponta şi Antonescu. Pe de altă parte, a judeca drept nenaturală această asociere ar presupune că agendele politice ale celor două partide să fie ideologice, când în realitate sunt „ciolanologice”. Deci lupta împotriva unui inamic comun ar putea duce inclusiv la clarificări ideologice şi la decantări!

Paradoxal, dacă vrea să revină, Băsescu ar trebui să-şi dea imediat demisia şi să candideze pentru un nou mandat (cel curent fiind neconsumat), autovictimizandu-se şi expunându-i pe Ponta şi Antonescu la inevitabilele sfâşieri pentru putere care ar urma acestui gest. Pe fondul unei anticipate lupte între PSD şi PNL, PDL s-ar putea reface şi ar putea reveni în forţă.

Cu fiecare zi suplimentară de rezistenţă, Băsescu se „sinucide”. Desigur, nu cunosc posibilele capete de acuzare pe care USL le pregăteşte lui Băsescu – nu am nici o îndoială în acest sens – dar dacă acestea ar fi suficient de bine documentate şi dovedite, Băsescu n-ar mai reveni niciodată în viaţa politică. În ce mă priveşte, de pe poziţii pur microbiste, i-aş recomanda să demisioneze, pornind fie de la o premisă de nevinovăţie fie de la asumarea răspunderii şi salvarea – ceva care nu s-a prea văzut până acum la acest preşedinte, şi anume onoarea, respectul faţă de sine.

Aşadar, fie Traian Băsescu rezistă (prin declaraţii, etc.) iar USL va tergiversa rezultatul final al referendumului cât se va putea de mult, fie demisionează şi încearcă să revină dacă este destul de curat că să-şi permită acest lux. Deocamdată însă, va trece multă vreme până îl vom mai vedea la Cotroceni.

Dacă îl vom mai vedea vreodată acolo!

Ce părere aveţi?

Ecouri

  • Ion Ionescu: (31-7-2012 la 15:04)

    –„USL va face totul în continuare pentru a analiza și reanaliza rezultatele referendumului, proces care va dura luni de zile..”

    Nu cred ca va tolera EU sa avem „luni de zile” de suspendare.
    Chiar nu inteleg idea ta. Maine se anunta rezultatele finale BEC iar poimaine CCR sa verdictul. Va refuza Parlamentul sa se reuneasca sa ia la cunostiinta ?..sau cum ?

  • Stefan N. Maier: (31-7-2012 la 16:50)

    Conform BEC, prezenta la vot va fi fost sub cea necesara validarii referendumului.

    In una dintre variante, CCR nu va avea curajul sa dea un verdict pana nu se documenteaza privind cifra reala a numarului de alegatori. Cu aceasta ocazie BEC va reface calculele, din care va rezulta ca au fost la vot cu mult peste numarul necesar validarii. Apoi Basescu va contesta (daca nu se dezic toti apropiatii lui de el, pana atunci, descotorosindu-se de un bolovan care ii trage in jos). Singur cuc nu va indrazni, nu cred ca va merge atat de departe cu ridicolul.

    Vom vedea. EU nu va avea nici un cuvant de spus, doar mormaieli. Cum ar putea, cand 87.5% au votat pentru demitere?

    Daca s-ar fi prezentat la vot nu 46.2% ci mult peste 50% (nu doar „+1”) si jumatate dintre cei care s-au prezentat la vot ar fi votat NU, si tot ar fi fost mai putini decat 87.5% din cati au votat.

    Basescu e demis DE FACTO si A PIERDUT – aceasta este esenta celor pe care le scriu. Evident, daca (si) CCR decide asta, USL nu mai are de ce tergiversa. Dar si daca CCR va decide contrariul, Basescu tot nu va reveni la Cotroceni. Nu vad sa-l lase cei 87.5%, cu sau fara Antonescu, cu sau fara Ponta.

  • Ion Ionescu: (31-7-2012 la 17:20)

    Toate astea ar inseamna prelungirea crizei. Eu cred ca se va incheia joi la CCR si nu cred in „CCR nu va avea curajul”. Va decide si vom avea fie revenire fie alegeri prezidentiale.
    Genul de lucruri pe care le descrii ar fi mers in alte conditii dar nu acum cu Barosso pe cap, fonduri EU in discutie, acord cu FMI (ce depinde de EU), etc.

    Vom vedea, dar scenariul tau mie mi se pare cel mai improbabil. E chiar genul de comportament ce a stranit reactia EU.

  • tanabe: (31-7-2012 la 17:37)

    Interesanta provocare!

    Dupa parearea mea, daca Basescu nu-si da demisia, lucrurile vor continua tot cam in tendinta asta, frecusuri mari intre USL si presedinte. Nu cred ca Basescu a iesit slabit, pt ca, in conditiile in care USL si-a promis si a promis sustinatorilor ca il alunga pe Basescu si nu au reusit asta, indiferent de motiv, se cheama „esec”, oricat ar suci si rasuci pe orice fata oricine, mai ales cand USL au avut paine si cutitul, ca doar ei au fost la guvernare. Reactia Europei si a cetatenilor Romaniei le-a cam taiat mult din elan si nu se asteptau la asta. Orice esec trebuie platit, motiv pentru care vor incepe sa cada cateva capete din USL, chiar fara ca Basescu sa faca ceva, atat PNL cat si PSD incercand sa-si gaseasca in interiorul lor niste tapi ispasitori. Ponta si Antonescu cred ca nu mai au viitor politic. Basescu nu va sta cu mainile in san, ca nu-l caracterizeaza spiritul mioritic si va ataca de fiecare data cand va putea, in sesul ca va taxa orice eroare, orice greseala si va face mare caz de „puscariabili”, sunt curios daca mai urmeaza vreun mare peste sau macar mijlociu, sa fie condamnat. Cred ca aceasta provocare la referendum a romanilor (cine plateste cheltuielile astea inutile?) si modul cum a fost suspendat Basescu cred ca a condus la o coagulare a celor care nu erau pro-Basescu neaparat, dar au fost socati de modalitatea si lipsa de transparenta a suspendarii presedintelui, deci cred ca la alegerile parlamentare, fortele pro_Basescu sau , nu stiu cum sa le numesc, antiUSL vor avea procentaje mai mari, decat daca nu se intampla referendumul.
    Varianta a doua, propusa de Dv. Basescu demisioneaza! Buuun! Pai daca demisioneaza, dispare dusmanul comun al partidelor din USL. daca acest lucru s-ar petrece cu vreo 2 luni ianinte de alegeri, ar fi suficient timp ca sa , zic eu, apara disensiuni in USL. Mi-e greu sa cred ca nu vor fi presiuni uriase din partea PSD, odata scapati de ceea ce , paradoxal, ii uneau (Basescu), sa nu se renunte la paritatea 1:1 PSD/PNL in cadrul USL, dintre locurile pt alegerile parlamentare.De ce ar mai exista USL si ce avantaj ar avea PSD din asta? Oamenii din PSD din esalonul 2, 3 ,dar si 1 nu vor dori sa aiba mai multi parlamentari? daca analizam scorul la locale, raportul PSD:PNL e cam de 2 la 1. Si eu cred ca ar fi foarte tentati PSD-istii sa popuna chiar ei un candidat la presedintie.( Poate Oprescu?). Ce ar avea ei de castigat daca se mentine in USL situatia ante-caderea lui Basescu? Cam nimic. Basescu nu mai e si gata, roslul USL s-a terminat! Ponta nu cred ca are capacitatea de a stapani nemultumirile si presiunile din PSD, presupunand ca ar mai ramane presedinte al PSD. In ce priveste PNL post- caderea sau demisia lui Basescu, ar avea mai putin de castigat prin iesirea din USL. Or fi unii din pNL, care ar sustine ca gata! ramanerea in USL, chiar daca PDL si Basescu nu mai au putearea, ar compromite partidul in ochii electoratului cu valori liberale adevarate, care nu a digerat asocierea cu USL sau a digerat-o f greu, scopul scuza mijloacele, dar scopul atins „debarcarea lui Basescu si PDL” nu mai scuza nimic.
    Deci cred ca si asta ar fi o miscare inteligenta a lui Basescu, o retragere tactica-eventuala demisie de care vorbeati- ar ajuta PDL + alte foramatiuni, personalitati antiUSL (vezi MR Ungureanu) prin faptul ca ar conduce, f probabil, la ruperea USL. Repet, nu stiu daca mai e timp pt asta, ar trebui cam cu minimum 2 luni inainte de data alegerilor si ar fi, totusi, o miscare riscanta! observati ca in scenarii nu am introdus factorul influenta/presiuni politice externe pe diverse canale, care si ele sunt de partea lui Basescu/PDL. Acum mai depinde si de ce se intampla cu acordul cu FMI, cu felul in care reuseste sa guverneze USL astea cateva luni pana la alegerile din toamna, daca vine o iarna f timpurie, daca sare euro in sus si se scumpesc toate, daca se scumpesc mult alimentele cu seceta care este, toate vor face sa se schimbe starea de spirit a populatiei. Daca Basescu va demisiona, nu va mai putea zice Antena 3 ca Basescu nu ploua, de aia e seceta, Basescu ninge, de aia e frig etc.
    Cam asa as vedea lucrurile eu, adica asta e parearea mea, evident, subiectiva.
    Cel mai bine ar fi insa sa se faca treaba, adica guvernul sa faca ceea ce trebuie, adica sa guverneze, in parlament la fel, sa se legifereze, ca deja e grav cu cat s-a stagnat economic, euro a crescut, credibilitatea Romaniei e la pamant si greu se repara ceva. Dumneavoastra ati zis „din pozitii pur microbiste”, eu traiesc aici si … as vrea sa fiu pur microbist, dar cand bag mana in buzunar si vad ca scot din ce in ce mai multi bani pt aceleasi lucruri si cand deschid televizorul si aud zbierete si invective si cam asa vad ca se si cearta de multe ori oamenii simpli, intre ei, pe strada, la serviciu, pe motive de partizanat pro/anti USL, Basescu etc, mi se face lehamite, am obosit psihic , vreau ,nu liniste, ca in comunism, ci niste discutii civilizate, cu argumente la sfarsitul carora sa ramanem civilizati si -de ce nu-prieteni, chiar daca avem optiuni politice diferite! Abia atunci am putea spune ca Romania e o tara matura politic!

  • Andreea Sepi: (31-7-2012 la 19:44)

    Hm, foarte interesant. Si eu m-am gandit ca ar trebui niste demisii, nu cred ca doar a lui Basescu, si ma intrebam daca in cazul demiterii mai poate candida la un mandat, acesta fiind neconsumat (dar fiind demis pentru incalcarea constitutiei, mai are voie?). dupa parerea mea, din experimentul asta toti au iesit slabiti si discreditati. cel putin in mediul german unde sunt eu, nimeni nu il priveste pe Ponta altfel decat ca pe un uzurpator. nu mi-i imaginez
    luandu-l vreodata in serios. iar Antonescu nici nu e mentionat in presa.

    Andreea Sepi
    B.Sc. International Business
    Translations. Interpreting. Communication

  • Cristian Ioan: (1-8-2012 la 00:52)

    Dl. Stefan are dreptate!

    Nu este vorba de „curajul” Curtii Constitutionale, dar pentru pedesere (nu exista USL) este intolerabil ca infractorul Nastase sa fie la pushcarie, acolo unde ii este locul, iar Basescu sa fie la cotroceni. Va face ORICE pentru a schimba aceasta situatie, legalitatea sau spusele UE nu reprezinta bariere in acest sens.
    Da, singura miscare logica pentru Base ar fi sa isi dea demisia!
    Cbiar ma intrebam retoric inaintea Referendumului, DACA demiterea reuse, atunci care mai era ratiunea de a fi si retorica USL? De multa vreme ei8 s-au axat numai si numai pe demiterea si condamnarea „ticalosului”!
    O victorie sau o retragere a lui Base le-ar lua pur si simplu obiectul de activitate …

  • Sfartz pincu: (1-8-2012 la 02:54)

    Stimate Domnule Maier. ! Nu ganditi in termeni juridici! Nimeni nu poate contesta numarul de votanti, prezenti pe listele electorale si confirmati de Ministerul de interne, CCR- judeca numai dupa normative „legale”, la data respectiva, si nu dupa interpretarea unor date ,inca nerecunoscute oficial, si nepublicate in Monitorul Oficial !!
    Un proverb spune: PRIVESTE LA RADACINA !. Ori la radacina se gasesc interesele apararii in fata justitiei, a celor care au spoliat tara ! Restul, lupta politica, personaje, argumente pro si contra, sunt subordonate acestor interese.
    La urma urmei, suntem republica Parlamentara si nu Prezidentiala-la noi Presedintele nu are puterea care i se atribuie de adversarii sai ! La noi, puterea este exercitata pe traseul obligatoriu: Moguli-partide-majoritate politica in Parlament-executiv. Poporul votant este doar decorul, de manipulat prin interesele de moment,fara discernamant,fara perspective,fara interes national,fara un patriotism real! Daca POPORUL este suveran, de ce nu se respecta Vointa sa clar exprimata, in conditiile prevazute de Constitutie, de a reforma Parlamentul?

  • Tania Iancu: (1-8-2012 la 06:04)

    Băsescu este genul de om care merge până în pânzele albe.Cu cât e mai grea situația sa, cu atât se înverșunează mai tare. Nu îl interesează nimic altceva, decât să demonstreze cât de puternic este. Am mai văzut astfel de oameni care, chiar doborâți fizic de vreo boală (paralizie, de exemplu), nu renunțau la luptă, înlocuind armele folosite anterior cu înjurăturile – singurele rămase la îndemână în situația respectivă. Băsescu va lupta chiar și singur, părăsit până la urmă și de Serviciile secrete. Încolțit, va da vina pe cei apropiați lui, dar nu se va lăsa. Păcat de atâta energie risipită. Dacă ar fi fost folosită pentru binele țării, astăzi nu am fi avut economia la pământ, haos în Sănătate și Învățământ și populația diminuată dramatic. Iar binele țării însemna să lase Guvernul să pună oameni pricepuți în acele domenii, nu pricepuți în a fura cu legea în mână. Dar ce poţi cere unui om lipsit de cultură? Poate crede sincer ca ţara se conduce ca o navă…

  • Tania Iancu: (1-8-2012 la 06:13)

    Domnule Sfartz,
    datele privitoare la numarul populatiei cu drept de vot nu se iau din datele INS de la ultimul recensamant, ci din registrele actualizate ale Ministerului de Interne, departamentul de Evidenta a populatiei, unde aceste date se actualizeaza in permanenta. Ministrul de interne se face vinovat de transmiterea datelor eronate catre BEC. CCR este datoare sa ceara datele exacte pentru a se putea pronunta.

  • Stefan N. Maier: (1-8-2012 la 06:19)

    Domnule Pincu, sa lasam termenii gandirii mele, juridici sau nu. Nu gandirea mea v-am supus-o exprimarii unei opinii ci un scenariu cu mai multe variante. Aveti o alta anticipare a ceea ce va urma? Doriti sa contraziceti ceea ce anticip eu? In ambele cazuri, aveti ce spune. Am ma critica pe mine fara a propune alternative sau a schimba obiectul discutiei nu aduce nici o valoare.

  • Sfartz pincu: (1-8-2012 la 06:36)

    Cata naivitate ! Stimata Doamna Tania Iancu, atzi spus: „Lasati Guvernul sa lucreze, sa puna oameni priceputi, care sa lucreze spre binele poporului”, parca nu stiti ca in Romania de azi,aceasta afirmatie este un vis irealizabil !
    Oameni priceputi, ca D-na Andronescu, care formeaza o Comisie de Etica special pentru declararea lui Ponta-nevinovat de plagiat? Sau D-ul Marga,care il scoate de pe lista delegatiei la o reuniune importanta a Consiliului Europei, pe presdintele tarii? Sau majoritatea politicienilor, care canta dupa melodiile impuse de marii moguli ai Romaniei de azi,si care sunt priceputi, doar in sensul unic ,spre buzunarele lor?
    Nu vi se pare, ca asistam la un teatru de marionete?
    De unde a aparut tot circul asta cu demiterea? Din obligatia parteneriala a asocierii contra-naturii, dintre socialisti si liberali,pentru realizarea planului lor initial,Tu -Presedinte, eu- Premier ! In 3 luni de guvernare, nu era timp, pentru refacerea salariilor taiate, sau pentru renuntarea promisa ,la ajutorul FMI ? Si de ce nu au fost consecventi, sa puna, chiar un om cinstit ca Klaus Johanes, prim-ministru?

  • Sfartz pincu: (1-8-2012 la 06:43)

    Stimate Domnule Maier ! Nici gand sa va critic, dimpotriva, sunt fericit sa vad ca revista ACUM, provoaca discutii libere si extrem de oportune, in acest moment, deosebit de dificil, pentru Romania ! Sincere Felicitari pentru initiativa Dvs.!! Va cer scuze pentru limbajul mai abrupt, pe care l-am folosit.
    Da, anticiparea mea este ca CCR va lua decizia corecta din punct de vedere juridic, de a infirma valabilitatea acestui referendum, total inoportun,facut numai pentru instalarea lui Antonescu, ca Presedinte.

  • bony: (1-8-2012 la 07:01)

    Păcat că nu înţelegeţi exact situaţia. Băsescu sau altul nu va conduce ţara sau guvernul. El va fi un preŞedinte de onoare. Ponta va fi cel care va lua decizii. Dar cu povestea doctoratului său, umbreşte orice posibilitate să fie credibil ÎN LUME. CoPY-paste peste 100 de pagini din teza de doctorat e prea mult, mai ales că e şi dovedit. E şi obsedat să nu repete cuvintele altora ca să fie original. Tocmai asta e buba…acuzând că cealalta echipă „parcă ar fi toţi Băsescu” în exprimare.Şi umbrelele au culorile lor pe ploaie!

  • Daniel Vighi: (1-8-2012 la 07:26)

    Singura hiba la analiza de mai jos e ca nu ia in calcul Europa democratica si standardele lumii in care am intrat, in rest e bine, poate mai punem de-un puci legal, cu amuzament,
    Daniel Vighi

  • Jean Steiger: (1-8-2012 la 07:28)

    Stimate dle Maier.
    Nu inteleg rationamentul dvs. De ce Basescu ar trebui sa demisioneze
    acum si nu Crin Antoinescu si Victor Ponta care au facut Romania de
    ras in ochii intregii lumi? Comportarea lor inainte si in timpul
    referendumului depaseste orice inchipuire si seamana cu metodele
    folosite de comunisti inca inaintea preluarii puterii.
    Este dreptul dva sa nu-l agreati pe Basescu dar trebuie sa fiti
    cinstit si sa recunoasteti ca „masurile dure” pe care le-a luat pe
    plan economic au salvat cu adevarat Romania de la un dezastru
    financiar si economic. Nu sunt sigur daca acest dezastru nu se va
    produce sub guvernul Ponta care promite multe dar ramane de vazut daca
    va dispune de mijloacele financiare pentru a-si duce promisiunile la
    indeplinire.
    Am fost in Romania in saptamanile premergatoare referendumului si m-am
    ingrozit de manevrele rusinoase si dezonorante, pentru a nu spune
    chiar ilegale si anticonstitutionale, la care s-au dedat Ponta,
    Antonescu si armata de trepadusi din jurul lor, in frunte cu cei de la
    Antena 3. Si apoi ce incredere mai poti avea intr-un politician
    inscaunat prim ministru care desi este dovedit ca a copiat din alta
    lucrare o treime din teza care i-a adus titlul de doctor, continua sa
    ignoreze aceasta realitate, ceeace demonstreaza calitatea lui de
    politician dar si de pretins om de cultura. Desi nu-l agreez pe
    Basescu cum nu-i agreez nici pe Ponta si Antonescu cred ca locul
    primului este la Cotroceni cel putin pana la incheierea mandatului sau
    si in niciun caz la pensie. Poate ca cei care-l urasc atat de mult se
    vor trezi in ultima clipa si vor pune umarul la salvarea Romaniei din
    criza in care au adus-o.

  • Mihaela Miroiu: (1-8-2012 la 07:29)

    Mi-a placut termenul „ciolanologice”.

  • Petre Rau: (1-8-2012 la 07:32)

    Un articol idiot!

  • Stefan N. Maier: (1-8-2012 la 07:49)

    Majoritatea celor care comenteaza acest articol, se pare, nu inteleg caracterul lui microbist, pe care de altfel il si mentionez. Oameni buni, eu nu am nici o putere sa influentez ce se va intampla, este exact cum as urmari un meci de fotbal – si sunt realmente detasat de rezultatul lui. Mentinand comparatia cu jocul de fotbal, avem o echipa cu doi jucatori, care au balonul, si o echipa cu un singur jucator. Arbitrul nu va avea curajul sa fluiere modul in care vor trage de timp cei doi, fiindca peste 80% din galerie e de partea lor. Si in timpul asta, cei doi ii vor da goluri adversarului prelungind partida cat vor avea chef, pana il vor vedea iesind obosit si cotonogit, pe targa. Uniunea Europeana priveste acest spectacol la televizor, nu e in tribune. Aude si vede tot, dar pe ei nu-i aude si nu-i vede nimeni.

  • Dumitru Rizoaica: (1-8-2012 la 08:00)

    Basescu Traian TREBUIE sa PLECE!
    Cetatene Basescu Traian! Pentru mine, si pentru majoritatea covarsitoare a alegatorilor romani, responsabili si activi (~88%), nu mai esti Presedinte! Un individ care nu tine seama de vointa
    majoritatii covarsitoare a electoratului activ (se exclud cei circa 40-45% care nu participa NICIODATA la vot!), nu trebuie sa se astepte la acceptare, la recunoastere sau la respect din partea poporului pe care il sfideaza cu nesimtire, alegand sa se comporte ca in evul mediu, dupa dictonul: “daca voi nu
    ma vreti, eu va vreau”!
    Cetatene Basescu Traian! In fata poporului roman ai picat “bacalaureatul” politic, si nu mai ai ncio indreptatire sa te tii cu dintii de scaun, in afara de faptul de a te sti tu insuti “puscariabil” sau de a constitui o pavaza pentru “puscariabilii” pe care i-ai avut in subordine, si care se dovedesc “caini pana la
    moarte” in slujba stapanului lor!
    Oricum cei ce-ti vor fi alaturi, in interior sau in exterior, trebuie sa stie ca ti se aseamana in lipsa de demnitate, de bun simt si de Onoare! Care dintre oficialii de la Bruxelles, sau conducatori din
    tarile Europei, ar accepta sa revina intr-o demnitate dupa ce a fost dezavuat de circa 88% dintre alegatorii activi?
    Toti “intelectualii lui Basescu” care vor gira o asemenea imposture (de a-l accepta presedinte impotriva vointei a circa 88% dintre alegatori), trebuie sa se astepte, din partea poporului roman, la aceleasi sentimente pe care le nutreste fata de IDOLUL lor, care este mega-demagogul si sarlatamul politic Traian Basescu! De ce mega-demagog si sarlatan politic? Pentru ca numai un asemenea specimen
    este in stare sa minta cum respira! Adica, sa spuna ca nu functia lui a fost in joc, ci “soarta democratiei”!
    Numai un sarlatan ordinar poate sa minta ca il preocupa promovarea a ceea ce este mai bun pentru Romania, si in acelasi timp SA NU ALEAGA, NICI dupa 15 luni de zile, ce crede el ca este mai bun pentru Romania, intre “politica pentru Ciolan” si “politica pentu Patrie”!
    Apropo de aceasta ALEGERE, amintita mai sus, ea va fi, si va trebui sa fie in viitor, o dominanta a scenei noastre politice si publice, pana cand va fi OMOLOGATA una dintre aceste doua “politici”! In legatura cu aceasta ALEGERE ii invit pe toti sustinatorii nedemnului Basescu Traian (caci doar un individ nedemn poate sfida circa 88% din elecroratul votant!), sa aleaga fiecare, pentru Romania, si sa-si asume public alegerea facuta, intre “politica pentru Ciolan”, si “politica pentru Patrie”! (Documentul programatic, care prezinta cele doua “politici”, se intituleaza “Domnilor politicieni, analisti si jurnalisti”, si poate fi citit pe blogspot-ul “Dreptate pentru toti”!)
    Cei ce nu vor face aceasta alegere, fara echivoc, trebuie sa stie ca vor “merita”, din partea poporului roman, o totala lipsa de consideratie, si profundul lui dispret!
    Ce urmeaza in cadrul “circotecii” basiste?
    1. Asa cum se aude, se va face o Contestatie la CCR, in sensul validarii Demiterii lui Basescu, pentru motivul ca cel ce a cerut “prag de validare”, dupa ce l-a obtinut, a cerut “fidelilor” sa nu se
    prezinte la vot, pentru a nu se realiza “pragul” solicitat! Celui ce a actionat impotriva realizarii solicitarii sale, i se ANULEZA solicitarea, adica se ANULEAZA “pragul de validare”, si castiga
    OPTIUNEA majoritara! Asa este si moral si DREPT!
    2. Daca, totusi, CCR va invalida Referendumul, in ciuda acestei demonstratii logice, Parlamentul, in baza unei prevederi, din legea Referendumului, pe care CCR a considerat-o Constitutionala, se va
    intruni in Sedinta Comuna a celor doua Camere, si va Hotari ca nu poate fi sfidata vointa a circa 88% dintre alegatorii activi, iar in consecinta declara Referendumul valid, iar Traian Basescu este Demis,
    si se urmeaza procedura aferenta Demiterii!
    De ce ma adresez cetateanului Basescu la persoana a doua singular? Pentru ca un om care a “furat” Romaniei 7 ani de NORMALITATE, prin ignorarea SOLUTIEI de Interes National, ce i-a fost transmisa cu Scrisoarea Nr.86/04-01-2005, si asupra careia nu s-a pronuntat nici dupa 7 ani si jumatate, nu merita nicio urma de respect! Si am amintit mai sus ca NICI dupa 15 luni de zile nu a ales, pentru Romania, intre “politica pentru Ciolan”, si “politica pentru Patrie”, pe aceea pe care el o considera mai buna pentru Tara, solicitare pe care i-am facut-o cu Scrisoarea Nr.11270/03-05-2011, si care poate fi citita pe
    blogspot-ul “Dreptate pentru toti”! Si apoi este mai tanar cu 14 ani decat mine!
    Inca odata, cetateanul Basescu Traian TREBUIE sa PLECE, si sa nu se mai agate cu dintii de scaunul de la Cotroceni, unde nu vor sa-l mai vada 7,5 mil. de romani! Bucuresti, 31-07-2012. Dumitru Rizoaica, fost detinut politic in 1958-1963, si in 1986.
    PS. Ii pot intelege pe politrucii PDL si pe mafiotii apropiati de PDL si de Basescu sa-si doreasca sa aiba la Cotroceni o pavaza (pe Basescu) pentru linistea lor, chiar si cu riscul de a prabusi Tara,
    dar “intelectualii lui Basescu”, de la cei mai marunti si pana la varfurile cele mai inalte, ce interes au sa accepte ca cea mai inalta demnitate din Statul roman sa fie ocupata de un individ grobian,
    respins de majoritatea covarsitoare a electoratului roman, si care timp de 8 ani a fost generator de dezbinare, de invrajbire si de ura in societatea romaneasca? Daca sunt interesati de “reforme”, atunci li s-a oferit, mai sus, cea mai radicala reforma!

  • Lesmes Ballestero: (1-8-2012 la 10:25)

    Sa vedem domnul Maier daca copiii lui Iliescu reusesc sa se mentina la putere, eu cred ca CCR va respecta legea si o sa invalideze referendumul.

  • Sfartz pincu: (1-8-2012 la 10:38)

    Domnule Rizoaca ! Atzi auzit vorbele lui Voiculescu, unul care probabil ar fi acceptat in anii 58-63, sa semneze intrarea Dvs. la puscarie, in calitatea lui de fost securist,si anume :
    „NU vom avea INTREAGA PUTERE, daca nu punem mana pe JUSTITIE „!! Si acum il aparati !
    Dvs. V-atzi ratacit in politica si economie, si nu numai….
    De ce nu adresati scrisori lui Nastase, care a vandut Siderurgicul Galati cu 100 mln. dolari,in timp ce ucrainenii au vandut, tot lui Nital un combinat identic, dar cu 4 mlrd.dolari, de 40 de ori mai scump !Si lui Iliescu, ca a facut o privatizare, care a distrus economia romaneasca 1 Si lui Tariceanu, care a vandut petrolul si gazele din Marea Neagra,unui SRL de apartament, si a blocat cumpararea de masini second-hand,(de catre oamenii saraci), ca sa casttige el 35 mil. de Euro, ca reprezentant al firmelor straine ? Si tot lui Nastase,pentru vanzarea Rafinariei Darmanesti lui Iacubov, cu 100 mii de dolari,cand valoarea ei era de 50 mil.Euro? Si ce asteptati de la un fost procuror-plagiator, si de la un bibliotecar amarat si drogat? Nu credeti ca locul mogulilor de alde, Voiculescu,Patriciu, Vantu si multi altii care au distrus tara, este acolo,pe unde atzi fost Dvs??
    Da, nu sunt nici eu de acord cu toate manevrele lui Basescu,dar macar el a incercat !! Si de bine de rau, a trecut tara prin criza.Milioanele de salariati si pensionarii cu pensii uriase,carora li s-a redus venitul, credeti, ca le pasa de Romania, de Patrie? Nu se gandesc decat la buzunarul lor, de asta au votat pentru demitere!!

  • Anton Constantinescu: (1-8-2012 la 11:44)

    Sunt de acord cu dvs, domnule Sfartz!

  • Stefan N. Maier: (1-8-2012 la 12:52)

    Un prim semn ca intuitiile celor care se asteapta la tergiversari sunt intemeiate: CCR a amanat dezbaterea pentru pronuntarea verdictului. Ziua 1.

  • Tania Iancu: (1-8-2012 la 15:51)

    Domnule Steiger,
    pacat ca nu ati fost in Romania mai inainte, pentru ca ati fi fost la fel de „ingrozit de manevrele rusinoase si dezonorante, pentru a nu spune chiar ilegale si anticonstitutionale, la care s-a dedat Presedintele impartial Basescu, impreuna cu clica lui. Ati fi avut ocazia sa vedeti si cealalta parte de adevar.

  • Ion Ionescu: (1-8-2012 la 16:14)

    „Ziua 1..”

    nope, ziua 0, toata lumea (vezi si comentariul meu) stia ca va fi joi iar CCR s-a azi intrunit imediat(!) dupa ce BEC-ul a rezultatele finale

    adica, deabia maine vedem daca intuitiile tale au avut greutate

  • bony: (1-8-2012 la 23:54)

    Mie mi-e frica de un razboi civil. Manifestarea violenta de pe net, inclusiv cea de retelile literare naste monstri. Moderarea pe care a cerut-o Liceianu nu a fost luata in considerare.
    bony-m

  • Stéphane Ionesco: (2-8-2012 la 05:56)

    Văzând haosul politic actual şi, probabil, perpetuarea lui pe un timp indeterminat , orice opinie, cât de fantezistă ar fi, poate contribui la realizarea unei sinteze inteligente. Ce-i de făcut? Lozincile anti şi pentru s-au banalizat într-atât, încât au devenit ilizibile, dacă nu rizibile. Odată ce poporul a votat potrivit preceptelor constituţionale şi nu s-au constatat neregularităţi, Preşedintele Băsescu nu are de ce să cedeze mandatul interimarului Antonescu şi premierului Ponta, atâta timp cât, în privinţa lor, populaţia nu s-a exprimat prin intermediul urnelor. Rămâne aşadar, descoperirea personajul politic providenţial sau a politologului superisteţ, capabil să „dreagă busuiocul” şi să pună ţărişoara de aplomb. Cel puţin până la alegerile viitoare. Eu cred că, mai întâi, e necesară o defrişare energică în livada parlamentară unde s-au înrădăcinat prea multe bălării cu aere de pomi fructiferi, găunoşi pe dinăuntru. Cine-ar fi grădinarul şi de ce scule eficace ar avea trebuinţă ca să reda ogorul funcţional?
    Ps : eu fac pe deşteptul de la distanţă, dar nici o idee nu-mi traversează spiritul în privinţa unui grădinar cu adevărat profesionist şi, bineînţeles, onest. În tot cazul, speranţele sunt autorizate. Altminteri, ridicăm zidul ruşinii ca să nu mai vadă şi vecinii la ce ne taie capul…

  • Ion Ionescu: (2-8-2012 la 09:10)

    @Maier

    Ai avut dreptate.

  • Stefan N. Maier: (2-8-2012 la 09:29)

    Domnule Ion Ionescu, asa este, cum ziceti, dar am folosit „Ziua 1” ca sa nu sar direct la un numar mult mai mare. Astept opinia dv. in legatura cu amanarea pana pe… 12 septembrie a deciziei!
    PS. Am postat comentariul inainte de a verifica alte comentarii, in asteptare. Va rog creati-va un cont pe ACUM ca sa va dau dreptul de a posta nemoderat 🙂

  • Sfartz pincu: (2-8-2012 la 13:02)

    NE-hotararea CCR, este o bomba cu efect intarziat.mai bine era sa se ia o hotarare nedreapta,din punct de vedere juridic,decat sa fim in situatia de a plati un pret enorm, prin instabilitatea prelungita artificial.In Romania de azi, nu mai exista ratiune,ea a fost inlocuita cu orgolii fara limite, iar decontul va fi facut de masele de oameni saraci.
    Nu mai are sens, acum, sa reinceapa lupta politica pro si contra unuia dintre politicieni, dar nici ca cel mai intelept sa cedeze, asta ar deschide calea politicii bunului plac al unor conducatori, lipsiti de statura morala .

  • Sfartz pincu: (3-8-2012 la 11:47)

    In Romania, se joaca acum,cu mare succes:”uite popa, nu e popa !” De la o zi la alta, cel care are evidenta dupa CNP-uri a populatiei, ministrul de interne Ion Rus, declara intr-o zi 18,2 milioane de votanti, ca dupa cateva zile sa scrie CCR ca nu e sigur pe aceste date !!!
    Colac peste pupaza, vine Ponta cu dorinta lui fierbinte, sa-i scoata pe cetatenii romani din strainatate, din liste ! Nu stiu daca exista cineva, care sa conduca ACUM, Romania.Sedinta CCR va fi pe 31 Iulie, si Ponta vrea ca pana atunci sa se refaca listele electorale,prin metoda mersului „din poarta’n poarta” !! Nu-si da seama, ca daca obtine un numar mai mic de votanti, va diminua si numarul de deputati, la alegerile parlamentare, care urmeaza !

  • Matei Mircioane: (3-8-2012 la 15:08)

    Din păcate pentru mine, nu pot judeca acest „joc” de pe poziţia de „microbist”, deoarece aceasta ar însemna să fiu suporterul uneia din părţi. Dar, nu pot să fac galerie nici uneia dintre echip, fiindcă amândouă părţile au jucat când dur, când viclean. Tot, din păcate, nu avem alternativă, deoarece echipa care se încălzeşte pe margine (partidul televizor „senzaţional” OTV) este mai rea decât cele din teren. Aşa că, cinic şi realist, având în vedere că această confruntare interminabilă aduce României pierderi economice de zeci de miliarde de euro, demisia lui Băsescu ar fi soluţia ideală în acest moment. Chiar şi pe el l-ar avantaja. Ar fi bine să-i spună cineva chestia asta!

  • Sfartz pincu: (4-8-2012 la 00:06)

    De acord cu Dvs. Domnule Mircioane, dar cine garantează, că fără Băsescu, vor fi pedepsiţi cei care au distrus economia României, oameni (?) ca Voiculescu,Patriciu,Vântu etc ? Vă daţi seama ce proprortii a avut această ruinare materială şi morală a României? Şi că dacă rămâne USL singur la putere, ne întoarcem la dictatura „partidului unic” ?
    Să Va dau un singur aspect al ruinării României, cel al agriculturii (aspectele distrugerii industriale si a rsurselor naturale, le-am comentat deja).Cele 3 milioane de hectare din Bărăgan, care acum sunt arse de soare, puteau produce 12 milioane tone de cereale (!!), dacă se termina canalul pentru irigare, Siret-Bărăgan, început de Ceauşescu şi realizat în proporţie de 70%.
    USL-ul (flămând, după atâta opoziţie) nu are alte intenţii, decât să continue politica ciolanului,pentru ei şi finanţatorii lor.Daca Euro, atinge pragul de 5,3 lei,înseamnă că scăderea nivelului de trai, pentru TOATĂ populaţia, va fi de 25%, şi de 50% pentru cei 1,2 milioane de bugetari, cărora li s-a aplicat reducerea directă a salariilor.

  • Somoila: (4-8-2012 la 02:52)

    Pentru ,,d-l” P.Rau.

    ,,Un articol idiot”,…,,apriciati”dvs…Nu-mi sta in fire sa ma iau la harta cu cineva…Si, mai ales,ma gandesc la Thomas Mann,care remarca ,,daca te iei la cearta cu un prost,pierzi din start!”…Deci ma consider perdant din start,dar,totusi, va intreb,fara suparare,stati bine cu neuronii?

  • Ion Ionescu: (4-8-2012 la 04:09)

    @Maier „Astept opinia dv. in legatura cu amanarea pana pe… 12 septembrie a deciziei!”

    Opinia mea nu difera de cea a judecatoarei CCR Iuliei Motoc. A postat ieri pe contul ei de Facebook prima strofa dintr-o poezie de Nichita Stanescu.
    Sensul necesita insa toata poezia :

    Eu sunt un bidon de benzină
    aşezat pe treptele piramidei,
    în evul mediu,
    când piramidele nu aveau înţeles
    şi când benzina încă nu-şi găsise aflare

    Pasărea Phoenix mă ocoleşte şi nu mă bea.
    Ea se duce în deşert să moară arsă de sete
    pe ucigaşul nisip.
    Sufletul faraonului de multă vreme
    a curs în Marea Mediterană.

    Cruciada copiilor abia acum se pregăteşte.
    După plecarea zeilor,
    copiii au ajuns la putere
    şi se aţin cu mari cuţite în mâini
    să izbească coaja de var a oului,
    oriunde l-ar întâlni.

    Neînţelegerea acceptată – Nichita Stănescu (1979).

  • cristina: (6-8-2012 la 04:30)

    Traian Basescu nu este decat pretextul.
    Rapiditatea cu care USL ia decizii si le contramandeaza a doua zi, cu galagie, poate incurca discernerea firului intereselor. Dar pentru ca multi s-au intrebat de ce aceasta disperare, aceasta graba bezmetica de a acapara o putere pe care oricum o aveau – sa nu uitam ca au fost majoritari si inainte de suspendarea presedintelui – au inceputsa apara „surse de inspiratie”, din ce in ce mai credibile. Pentru ca nu se mai lucreaza cu subtilitati, pretentiile sunt grosolan de fatise.
    Incercati sa cititi (eu ma enervez de fiecare data) „Vocea Rusiei” – lasand la o parte tupeul afisat, intrebati-va daca nu cumva pariul USL a fost sa se instaureze gras, rotund, necontestat, pentru multi ani de acum incolo, folosind gazele rusesti obtinute ieftin – ooo, ce bomboana pentru electoratul suferind, mai ales la iarna! – platind la schimb „neamestecul in treburile interne” (pe care deja l-au trambitat si Ponta si Antonescu) in problema romanilor din Moldova si Ucraina. Vi se pare o miza prea ieftina? Rusia ar fi incantata sa aiba un aliat cu care sa zgandare putin orgoliul UE, mai ales acum, cand echilibrul euro e fragil. Un aliat care s-a tras de sireturi cu NATO, dar va fi totdeauna prea aproape de Rusia ca sa-i nege „prietenia”. „Vocea Rusiei” nu isi da cu parerea, ci traseaza misiuni si drumul de urmat de catre USL. Are chiar si scuzele perfecte pentru imixtiune: declaratiile premierului Ungariei (desi neoficiale), mustrarile europenilor (Merkel, Barosso, Reding), intentiile „neortodoxe” ale unor companii profitoare ca Alpiq, Chevron, Rosia Montana Gold Corporation si altele. Iar USL se bucura, pentru ca toate aceste directive aplicate n-ar face decat sa-i consolideze pentru multi ani pozitia fruntasa in stat. Le-ati auzit declaratiile de „neatarnare”, de protest la tratamentul de vasal, le-ati auzit invectivele obraynice?
    Amanarea deciziei CC pe data de 12 septembrie era prea batatoare la ochi (chiar ziua in care urma sa inceapa procesul lui Voiculescu), asa ca au devansat-o pe 31. De ce nu si mai devreme? Pentru ca urmeaza sa aiba loc la Bucuresti congresul socialistilor europeni (28-30) si Ponta nu are nevoie de „tulburari”. Precum se vede, nu o numaratoare exacta a mortilor si viilor de pe listele electorale ii framanta pe ei – numaratoare care, de altfel, este normala, adica e bine ca listele electorale sa fie actualizate, dar momentul in care s-a ordonat (dupa referendum, nu inainte), modul in care se face (urmariti declaratiile lui Ioan Rus), pretentia meschina (nadajduiesc ca vor renunta la ea, pentru binele democratiei in general) de a elimina cetatenii romani care nu au domiciliul stabil in Romania (dreptul la vot fiind strans legat de calitata de cetatean), doar fiindca diaspora are intotdeauna vederi contrare absolutismului…
    Cum spuneam, demiterea lui Traian Basescu e un pretext, perfect pentru a intretine agitatia in randul populatiei (tocmai de aceea atacurile sunt „personale” si abjecte) ca apoi USL sa se poata lauda, fara impotrivire din partea poporului, ca a readus pacea si stabilitatea intr-un moment cand Romania era gata sa alunece intr-o prapastie – etc., etc., etc. toata sforaiala demagogica stacojie. Tocmai de aceea sunt discreditati si blamati intelectualii, la gramada, pentru a nu indrazni sa faca prozeliti cu ideile lor intr-un moment nepotrivit. Cam toate se leaga si se explica.
    Fireste, pana la proba contrarie, si acesta ramane doar un scenariu.

  • Cristian Ioan: (6-8-2012 la 06:19)

    Cristina,

    Analiza ta este buna, dar INCOMPLETA! Dincolo de toatea aspectel, se pune problema DE CE? QUI BONO? De ce actioneaza asa de – aparent – grabit si posteste?! Multi sint impotriva lui Basescu, dar nu sunt de loc filosovietici, daca se confirma ca „vocea lui Rus este de fapt Vocea Rusiei”, pe multi i-au pierdut de alegatori! La fel cu cei aproape trei milioane de roamni ce muncesc in strainatate. Nu sunt TOTI cu Basescu, dar toti s-au simtit insultati atunci cand Crin a decis ca ei nu au voie sa voteze!
    In general, nemultumirile populare speculate de pedesere (nu exista, nu poate exista o uniune social-liberala, este o contradictie in termeni!) sunt perfect reale. OK, dar dupa ce marinarul ajunge la pushcarie, iar Bo,bo este eliberat, cum spera adeptii lui Ilici sa rezolve gravele probleme econimice ale tarii. A fost si seceta, cu sau fara Basescu, econmia merge prost. Pe termen lung, pe ce se bazeaza oamenii batranului bolsevic? L anul nu vor apare nemultumiri populare? Daca nu mai exista „ticalosul” Basescu, impotriva CUI vor fi aceste nemultumiri indreptate?!

  • Rodica Grindea: (6-8-2012 la 07:23)

    @ Cristina: în ecoul dvs. este o idee interesantă privitoare la intelectuali, „discreditați, pentru a nu îndrăznisă facă prozeliți cu ideile lor într-un moment nepotrivit”. Dar încă din comunism, intelectualii au constituit un… pericol pentru conducere, care își vedea „sabotată” abilitatea de a manevra… turma! „Copiii de intelectuali” aveau dificultăți în a intra în liceu, rezervându-li-se doar eventualele locuri rămase, dacă copiii de muncitori și țărani colectiviști nu obțineau media necesară; în timpul mineriadei, se urla isteric „moarte intelectualilor”! Numai că tupeul actualului guvern al României întrece orice limită! Intelectuali sunt și plagiatorii și calomniatorii din actualul guvern, iar Dan Șova, care riscă (nu el, ci poporul!), să ajungă acum ministru, și-a dovedit o ignoranță și o rea voință care nu mai trebuie dovdite! Astfel încât, cetățeanul onest, chiar fără „școli înalte”, dar cu valori morale nealterate, ar trebui să se gândească de două ori ce introduce în urnă, în ipoteza că în actualul haos politic din România va pinde contur opțiunea alegerilor anticipate!

  • Cristian Ioan: (6-8-2012 la 10:09)

    Apopo de ce spuneam referitor la dreptul de vot romanilor din strainatate, iata ce declara acum Ilon Ilici, conform Mediafax: ” Fostul presedinte al Romaniei Ion Iliescu afirma ca este necesara elaborarea unei legi ‘care sa statueze ca romanii plecati din tara mai mult de sase luni, eventual un an, trebuie sa fie scosi din listele electorale permanente „, potrivit unei declaratii acordate gandul.info ”

    Comentarii?

  • Stefan N. Maier: (6-8-2012 la 11:36)

    Sper ca presa sa pastreze un simt al proportiilor pe masura ce Ion Iliescu imbatraneste si sa-l aduca din ce in ce mai rar in atentia opiniei publice, indiferent ce ar debita. Caci va debita lucruri din ce in ce mai incoerente. Altfel va trebui discutata sintagma: „Cetatean roman fara drept de vot”. Si cu asta cred ca am lamurit care este opinia mea in legatura cu o afimatie de acest gen.

  • Sergiu: (6-8-2012 la 12:52)

    Nu pot crede intr-un viitor politic pentru domnii Ponta, Antonescu sau Basescu.
    Scenariile alcatuite, in functie de realitatea efectiv falimentara a politicii actuale din Romania, ma poarta catre concluzia unei necesare dizolvari a Parlamentului, acea „defrisare energica in livada plina de balarii”…

    „Societatea Civila” ar trebui sa nu se lase manipulata in continuare de acest razboi de invective care distruge orice ramasita de credibilitate si nu lasa loc pentru o guvernare in interesul cetatenilor tarii. Cum poate fi guvernata Romania de o coalitie intre doua partide care nu au crezuri politice comune si care si-au propus de fapt o alianta pe termen scurt doar pentru inlaturarea unui alt politician dezavuabil ajuns in scaunul prezidential.

    Am apreciat comentariul Cristinei, alaturi de cele ale unui Tanabe, Stephane Ionesco sau Sfartz Pincu.

    Int-adevar articolul lui Stefan este scris din unghiul microbistului si ar trebui comentat ca atare dar pentru cei care traiesc pe pielea lor o situatie inadmisibila e firesc a pune o doza de sentiment in care tristetea sau neputinta se asociaza unui fel de furie patimase.

    Halal evolutie, daca ma gandesc la ce scria Octavian Goga cu aproape un secol in urma:

    “Tara de secaturi, tara minora, cazuta rusinos la examenul de capacitate în fata Europei…
    Aici ne-au adus politicienii ordinari, hotii improvizati astazi în moralisti, ministrii care
    s-au vândut o viata întreaga, deputatii contrabandisti…Nu ne prabusim nici de numarul
    dusmanului, nici de armamentul lui, boala o avem în suflet, e o epidemie înfricosata de
    meningita morala.”. Octavian Goga în 1916!!!!!!

    Suntem deja in 6 august 2012…

  • Cristian Ioan: (6-8-2012 la 13:11)

    Perfect logic!
    Observati, va rog, ca de data aceasta batranul kaghebist cu ranjet hidos pe fatza este perfect logic: „trebuie o lege ca romanii plecati de peste sase luni sa nu mai figureze pe listele electorale permanente”.

    Doar suntem economia de piata, este firesc ca “produsul” tau sa nu placa tuturor consumatorilor.

    Daca fabrici pantofi pt femei tinere, este clar ca nu vei incerca sa le vinzi nici la babe, nici barbatilor!

    Asa si Ilici: atunci and esti la Putere, orice decizei iei, este imposibil sa placa tuturor, unora le convine, altora nu.

    Insa de data asta se realizeaza un optim – ilici procedeaza perfect logic, cei trei milioane de romani plecati in strainatate oricum NU votau cu el sau cu pedesereul, asa ca va castiga cateva voturi (multe, putine, nu stiu) dar in schimb nu pierde absolut NIMIC!

  • Stefan N. Maier: (6-8-2012 la 15:48)

    Nu va indrazni nimeni sa aduca suprarealismul romanesc la acest nivel. Ion Iliescu este intr-adevar, o expresie fidela a „politicului impotriva romanilor” dar, cum spuneam, din fericire va fi din ce in ce mai putin bagat in seama. Timpul lui a trecut (de-ar fi durat mai putin!)

  • Sfartz Pincu: (6-8-2012 la 23:49)

    Aveţi dreptate, Stimate D-le Ştefan N. Maier ! Iliescu este atât de versat în manipulare, tocmai pentrucă a trecut şi prin faza realistă, când, chiar a făcut lucruri bune (în tinereţe),când a construit ceva (conducta de apă Prut-Iaşi,Comtim Timişoara,opoziţie faţă de Ceauşescu).Trecerea de la bine la rău este cea mai periculoasă evoluţie (de fapt=involutie,în raport cu utilitatea),ceva mai diavolesc, nu se poae imagina !! Fără urmă de scrupule, i-a ucis pe Ceauşeştii, a demolat ţara, şi a dat-o la bucată- reţelei de putere securistă, care mai întâi l-a urmat,apoi a intrat în regim de funcţionare autonomă. El este indestructibil, poate justifica tot ce doreşte, şi cel mai rău este, că lasă urmaşi creaţi de el, prin care, va trăi mult peste limită vieţii sale, după „chipul si asemanarea sa”. Năstase,Hrebenciuc,Ponta-nu sunt „Iliescu” redivivus? Si vor veni si alţii, ca el, care vor manipula in voie, acest popor de români,care voteaza aşa cum le dictează burta si nu capul .

  • Cristian Ioan: (7-8-2012 la 01:02)

    Dl. Maier,

    Optimismul este necesar, insa trebuie sa aiba o baza!
    Pe ce se bazeaza afirmatia „iliescu va fi din ce in ce mai putin bagat in seama”?
    Sa o luam un pic cauzal: de ce a avut aceasta iesire la rampa? El poate fi acuzat de multe, dar nu de PROSTIE! Nu a facut acea declaratie doar pt ca asta este coinvingerea lui, nu isi permite asa ceva. Insemna ca are CERTITUDINEA ca o parte insemnata a electoratului din tara (pentru un batran comunist nu exista termenul „diaspora”) va APRECIA aceasta idee, va fi de acord! Nu a facut declaratia „pentru ca asa vrea muschii lui”, ci ca sa isi ajute marionetele Ponta si Antonescu. Asa cum in 1933 Hitler a ajuns la putere pentru ca le-a spus germanilor exact ceea ce 30% din ei doreau sa auda, si acum afirmatiile lui Ilici nu sunt decat o reflexie a convingerilor unei parti de loc neglijabile a electoratului …

  • cristina: (7-8-2012 la 08:48)

    Domnule Cristian Ioan, sunt sigura ca puteti deosebi intelectualii de imitatori, la fel cum deosebiti personajele principale de figuranti. Dar aveti dreptate, e vina intelectualilor ca s-au lasat napaditi de mascarici.
    In alta ordine de idei, CCR tocmai a transbordat diaspora pe listele suplimentare, care nu inclina balanta cvorumului si n-au rol determinant in alegerile parlamentare si locale. (Spuneati „suprarealism” domnule Maier?)
    E „minunata” si mutarea de azi: dupa o prima balba, cu o „incompatibila”, a fost numit Victor Ponta in functia de ministru interimar al Justitiei. Ghiciti de ce!

  • Stefan N. Maier: (7-8-2012 la 09:07)

    Domnule Cristian Ioan,
    Nu-l suspectez pe Ion Iliescu de prostie, ar fi deplorabil sa gandesc astfel. In afirmatia ca va fi din ce in ce mai putin bagat in seama ma bazez pe faptul ca tot mai multi romani realizeaza acum raul pe care Iliescu l-a facut, consecvent, Romaniei. Prin extensie, nu se poate astepta nimic bun de la Ion Iliescu. Si daca prin absurd vine cu o idee buna, enuntand-o o pune efectiv sub semnul intrebarii din cauza ca vine de la el.

  • Cristian Ioan: (7-8-2012 la 09:57)

    Multumesc Dlui. Pincu, pentru reamintire!
    Da, Iliescu a avut si o parte „buna”, iar in anii ’80 chiar asta asteptam, ca un om sanatos la cap si cu formatie de INGINER sa preaia functia suprema, inlocuindu-l pe edictatorul paranoic, a carui educatie era doar de calfa de cizmar.
    Chiar in Decembrie 1989, nu stigam nicidecum „vrem capitalism!”ci doar „Li-ber-ta-te!”si „jos cu dicatatorul!” iar speranta era sa vina tovarasul bun, Iliescu, in locul celui rau si dement … CU atit mai mult este grava involutia, trecerea lui Ilici de la bine, de la protector al intelectualilor de valoare, la rau.
    Revenind la prezent, sunt oingrijoratoare tendintele extremiste, soviniste, ce se manifesta, pe care uslasii le folosec din plin. Astfel, in cazul lui Sova, eu NU cred ca dumnealui este un antisemit patologic, ca vrea intr-adevar sa ii transforme pe evrei in sapun! Atitudinea lui este mai degraba una de circumstanta: din moment ce noi, care il sprijinim pe Base, suntem pro-UE si pro civilizatia occidentala, ei, USL-ul, TREBUIE sa se delimiteze, sa arate alegatorilor proprii ceva diferit. Deci ei nu pot fi decat anti-americani, anti-UE, antisemiti,intoleranti, xenofobi …
    Am o fituica de propaganda scoasa inainte de Referendum, titlul imens este atribuit lui Crin Antinescu: IN ROMANIA, HOTARASC ROMANII!
    parca il aud pe Nea Nicu cu „neamestecul in treburili interne”!
    O astfel de atitusine izolationista nu exista nici macar sub guvernarea Nastase din perioada 2000-2004, care, trebuie sa o recunoastem, a facut ceva pasi spre UE. Este uluitor ca presedintele interimar este ferm convis ca asemenea declaratii vor avea priza la mase, cind nu mai suntem inainte de 1989 si nici macar in anii ’90, ci de cinci ani suntem membrii UE! CUm sa hotarasca exclusiv romanii, daca am intrat intr-o uniune ale carei legi trebuie sa le respectam?!

  • Stefan N. Maier: (7-8-2012 la 15:44)

    Domnule Ioan, nu prea se intelege ce vreti sa spuneti mai sus: „din moment ce noi, care il sprijinim pe Base”[…]. Intelegem cine e Base, dar cine sunt (este) „noi”? Fiti va rog mai explicit.

  • Cristian Ioan: (8-8-2012 la 00:44)

    Scuze!
    Ma refeream la cei care (sper ca nu sunt sigurul!) intre Ilici (si tot ce reprezinta acesta) si Base , aleg raul cel mai mic.

  • George Petrineanu: (8-8-2012 la 02:38)

    D-le Cristian Ioan,

    Imi permit o interventie legata de comentariul dumneavoastra: ,,… patologic, ca vrea intr-adevar sa ii transforme pe evrei in sapun!…”

    Dupa parerea mea exprimarea cu privire la ,,transformarea evreilor in sapun” nu isi are locul intr-o discutie publica. Evit sa pledez sau explic de ce – asa ceva nu trebuie pomenit nici in gluma, indiferent de tonul interventiei sau de contextul ei.
    Va asigur ca nu o spun de dragul corectitudinii politice – am cel putin privilegiul de a nu depinde de nimeni –

  • Cristian Ioan: (8-8-2012 la 05:53)

    Am intels, ies de pe lista!

    Credem ca am spus destul de clar, NU am zis-o drept o gluma sinistra, ci drept aluzie la o REALITATE sinistra, care s-a intamplat, si care risca sa se repete.

    Tocmmai pentru ca in capul unor mai persista asemnea mentalitati.

    Daca nu am fost inteles, este clar ca nu am ce cauta aici!

    Ma scuzati, am iesit de pe „ACUM”!

    Cristian

  • George Petrineanu: (8-8-2012 la 06:50)

    D-le Cristian Ioan,

    Din punctul meu de vedere, stati linistit pe lista. De vreme ce ati scris deja comentarii, inseamna ca aveti ceva de spus.
    Mi-am spus doar o parere legata de un detaliu din comentariul dumneavoastra. Chiar daca nu ati (fi) fost inteles, asta nu inseamna ca nu aveti ce cauta aci.
    Nu ati facut dumneavoastra gluma, mi-e clar, eu doar spuneam ca cel mai bine nici nu as mentiona-o in forma asta, atat. Sa ma si explic. Daca persoane apropiate mie (membri de familie, cunostinte) ar fi fost victimele unui lagar, ar fi un sentiment greu sa vad ca o astfel de expresie inca se mai flutura dupa ani de zile – o chestiune de empatie in afara sferei personale, dupa parerea mea. Atat.

  • Stefan N. Maier: (8-8-2012 la 07:24)

    Domnule Ioan,
    Daca ati ajuns aici fie doar si pentru a afla ca „transformarea evreilor in sapun” este dovedita din punct de vedere istoric a fi fost o minciuna propagandistica si tot ati realizat ceva.
    Pentru detalii: http://www.ihr.org/leaflets/soap.shtml – si multe alte situri.

    Va rog sa retineti ca nu va da nimeni afara de la ACUM, chiar daca, pe alocuri, sustineti ciudatenii cum ar fi „Basescu = „raul mai mic” in raport cu… Iliescu”. E dreptul dv. sa sustineti asa ceva si e punctul meu de vedere sa va repet ca timpul lui Iliescu a trecut, iar fiecare trebuie judecat dupa faptele sale nu prin comparatie cu altii „mai rai”.

  • Stefan N. Maier: (28-8-2012 la 14:46)

    Traian Basescu a reajuns la Cotroceni, desi nu credeam ca asta se va intampla. Concomitent, Dinu Patriciu si o alta serie de persoane in curs de judecare au fost achitate (sentinta nu este definitiva) de ani grei de inchisoare.



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Washington, D.C.: Românii nu s-au înghesuit la vot

Românii din America nu s-au prea înghesuit să meargă la vot la referendumul organizat pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

Închide
3.22.242.43