Românii din zona Washington, D.C. nu s-au prea înghesuit să meargă la vot la referendumul organizat pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.
În jurul prânzului, la finele slujbei de duminică de la una din bisericile româneşti aflate în zona metropolitană din Washington D.C., subiectul referendumului se afla pe buzele tuturor. Însă nu mulţi dădeau semne să se urnească spre secţia de votare cea mai apropiată din zonă, de la Ambasada României din capitala americană. Cei mai mulţi susţineau, în mod categoric, că nici nu se gândesc să meargă la vot. Alţii mărturiseau, cu jumătate de gură, că poate ar fi mers să voteze, dacă ar fi avut un paşaport românesc valabil. Doar câţiva, mai puţini ca degetele de la o mână, spuneau că până la finele zilei ar putea să ajungă şi pe la secţia de votare din oraş.
În aceste condiţii, prezenţa la urne nu a fost prea mare. Cifrele vorbesc de la sine. Conform procesului verbal publicat la Ambasada României din Washington D.C., la vot s-au prezentat 236 de persoane. Dintre acestea, 190 au votat pentru demiterea preşedintelui, 44 împotrivă, iar 2 voturi au fost declarate nule.
Românii din Statele Unite au avut la dispoziţie 24 de secţii de votare unde să îşi exprime opţiunea pro sau contra preşedintelui Traian Băsescu. Secţii de votare au fost organizate în oraşe-cheie, precum Washington, D.C., New York, Los Angeles, Chicago, Atlanta, Boston şi Houston, dar şi în altele în care există comunităţi importante de români, cum sunt Charlotte, Detroit, Phoenix, Bridgeport, Dallas, Portland, Sacramento şi Hollywood. Românii şi-au putut exprima votul la reprezentanţele diplomatice şi consulare ale României de pe teritoriul american, dar şi la bisericile româneşti, cum a fost cazul în Charlotte (North Carolina), Saint Louis (Missouri), Seattle (Washington), Dallas (Texas), Atlanta (Georgia) sau San Francisco şi Sacramento (California). Românii au putut vota pe baza paşaportului sau a cărţii de identitate, in intervalul orar de la 7 dimineaţa la 11 seara.