Este Ramadanul o problema pentru atletii mulsulmani?
Care va fi impactul sărbătorilor de Ramadan asupra atleţilor musulmani care participă la Olympiada de la Londra? Se pare că impactul va fi minim. Motivul pentru care impactul va fi minim este faptul că Islamul dă permisiunea celor care călătoresc să amâne postul pentru după Ramadan.
Deşi există dezacorduri legitime printre specialişti cu privire la definirea a ceea ce constituie călătorie sau fapta de a fi pe drum, pentru persoanele care călătoresc în străinătate există aproape o unanimitate că plecatul la Olimpiada ar constitui o călătorie. Chiar şi pentru sportivii din Marea Britanie, opinia majoritară este că, dacă este în afara de Londra la o distanţă considerabilă, acest lucru ar putea fi considerat în continuare o călătorie.
Situaţia devine dificilă pentru sportivii musulmani care trăiesc în sau aproape de Londra. Aceasta devine o decizie personala pentru sportivii musulmani care locuiesc în Marea Britanie. Ei ar trebui să se consulte cu imami şi să hotărască ei înşişi. Pentru unele sporturi (de exemplu tir, tragerea cu arcul), aceasta nu prezintă o problemă majoră – ei pot ţine post şi să concureze. Pentru alţii (de exemplu, maraton), ar fi periculos pentru sănătate să postească.
Cine este cel mai în vârsta si activ atlet la Olimpiada de la Londra?
Ecvestrul japonez Hiroshi Hoketsu, în vârstă de 71 de ani, va concura la jocurile olimpice de vara de la Londra. El a concurat la Jocurile Olimpice pentru prima data la Tokyo in anul 1964. Hoketsu s-a calificat pentru Jocurile Olimpice de vară din 1988, dar nu a putut concura atunci când calul său a fost pus în carantină.
La Jocurile Olimpice de vară din 2008 la 13 august 2008, a terminat pe locul nouă la Echipa de dresaj Grand Prix şi pe locul 35 în dresaj individual de Grand Prix. În 2012, la vârsta de 70 de ani, Hoketsu a câştigat un loc pentru reprezentarea japoneză la Jocurile Olimpice de vară 2012, în dresaj individual. Dacă Hoketsu se va califica în anul 2016 la Olimpiada din Rio de Janeiro, el va bate recordul de 72 de ani, stabilit de suedezul Oscar Swahn (72 de ani) de a deveni cel mai în vârstă olimpic din lume.
Cei mai buni atleti si SURPRIZE la Olimpiada de la Londra
Cei mai buni atleti:
La barbati Ashton Eaton (USA)-Decatlon:
Cei care au vizionat capionatele olimpice, sunt familiari cu performanţa lui Ashton Eaton, care a bătut recordul mondial la decatlon cu scorul de 9039 de puncte. El a depăşit recordul mondial cu 500 de puncte. Ashton Eaton are o şansă să bată recordul mondial (RM) al decatlonului, pentru că l-a bătut chiar cu o lună în urmă.
Acum o lună, când a stabilit acest record, vremea a fost îngrozitoare, aşa că ar trebui să fie în măsură să producă rezultate mai bune în unele dintre evenimentele. Desigur, e mai greu de bătut recordul la decatlon decât la alte sporturi, pentru că trebuie să aibă performanţe mari în 10 evenimente diferite. O performanţă slabă în doar unul dintre evenimentele ar putea să-i strice RM. Intr-adevăr, el este cel mai bun din lume.
La femei: Echipele ucrainene de ştafetă 4×100 şi 4×400:
Echipa de femei a Ucrainei s-a plasat pe primele trei locuri la amândouă ştafete. Pentru Ucraina, medaliile ar constitui o mare performanţă, pentru că nu a câştigat niciodată medalii la ştafeta.
Predictii si Surprize
Yohan Blake (Jamaica) 100m:
Este posibil ca Yohan Blake sa fie cel care va câştiga medalia, iar nu Usain Bolt. Se pare că la campionatele mondiale din 2011, Usain Bolt a avut un start fals. Blake s-a străduit sa demonstreze că această cursă de 100 m nu a fost o întâmplare. Cu câteva săptămâni în urmă, Blake a castigat cursa şi l-a învins pe Bolt la cursele de 100 m si 200 m. Daca Blake îşi menţine forma, este foarte posibil să participe şi la cursa de ştafetă 4×100.
David Lekuta Rudisha (Kenya) 800m:
David Lekuta Rushida deţine recordul mondial la 800 m. In 2012 a bătut recordul la Campionatul Mondial.
Aries Merritt, Jason Richardson si Jeff Porter (USA) 110m:
Grupul American format din Merritt, Richardson şi Porter este foarte talentat şi puternic. Merritt este favorit pentru medalia de aur, Richardson se pare că şi el va câştiga o medalie. Xiang Liu din China, care a câştigat medalia de aur la Olimpiada din 2004, ar fi singurul care ar putea pune capăt dominaţiei lui Merritt, Richardson şi Porter.
David Greene (Great Britain) 400 m obstacole:
Acest atlet din Tara Galilor a câştigat medalia de aur (400 m obstacole) şi medalia de argint (ştafeta 4×400) la Campionatele Mondiale din 2011. Dar să nu uităm de Javier Culson din Puerto Rico care a fost campion mondial anul trecut.
Renaud Lavillenie (France) Saritura cu prăjina :
Este cel mai consistent săritor cu prăjina în acest an. Din primele zece performante în 2011, el deţine şase. Daca câştigă la Londra, ar fi prima medalie de aur la un campionat mondial în aer liber.
Christian Taylor si Will Claye (USA) Triplu Salt:
Foşti coechipieri la Universitatea din Florida, ei se clasează pe locul 1 şi 2 în lume. Taylor a terminat pe primul loc şi Claye pe al treilea la Campionatele Mondiale de anul trecut. Ei ar putea termina cu uşurinţă pe locurile 1-2 la Londra.
Vítězslav Veselý (Czech Republic) Aruncarea suliţei:
Vesely a devenit din ce in ce mai bun în mod constant în fiecare an de la debutul său internaţional, devenind cel mai bun aruncător de suliţă din lume. A făcut cele mai bune scoruri la Shanghai, la o Ligă de Diamant, cu toate că vremea nu era in favoarea lui. Aşa că va fi o forţă la Londra, chiar dacă vremea nu va fi buna.
Sally Pearson (Australia) Obstacole 100 m:
A fost o surpriză când a câştigat medalia de argint la Olimpiada de la Beijing şi a devenit o forţă dominantă la Campionatul Mondial în 2011. Este o candidată serioasă pentru a bate recordul mondial.
Vania Stambolova (Bulgaria) Obstacole 400m :
Chiar dacă ea este doar pe locul 6 în lume, ea a performat remarcabil in timpul sezonului. Acest tip de consecvenţă sugerează că ar putea să se strecoare pe podium la Londra.
Chaunte Lowe (SUA) –Săritura la înălţime:
După ce nu a concurat o marea parte a anului 2011, după ce a dat naştere fiicei sale, a revenit în 2012, pentru a avea un sezon uimitor. Ea a stabilit recordul american de sală, la săritura în înălţime. Ea a câştigat în 2012 titlul la săritura în înălţime în sală. Apoi a urmat-o cu titlu Mondial de sală în 2012. Ea este de neoprit în acest sezon.
Brittany Reese (SUA) Long Jump:
Reese a terminat doar pe locul cinci la Olimpiada de la Beijing. Un an mai târziu a câştigat Campionatele Mondiale de la Berlin, Germania. Anul trecut, ea a câştigat Campionatele Mondiale de la Daegu, Coreea de Sud. Ca şi Chaunte Lowe, este de neoprit.
Jessica Ennis (Marea Britanie) Heptatlon:
A ratat Jocurile Olimpice din 2008 din cauza unei fracturi la picior. Nu s-a antrenat timp de 12 luni, dar a revenit frumos. Iată o altă atletă care arată că este imbatabilă chiar după o fractura la picior. Ea va avea marele avantaj de a concura în faţa admiratorilor britanici. Nimeni nu va fi surprins dacă va depăşi bariera de 7000 de puncte la heptatlon.
O mică observație: în limba română se spune „Ea a stabilit recordul american de sală” și „titlul la săritura în înălțime în sală”,”titlu Mondial de sală”, „Campionatul Mondial de sală”.
Mulţumesc, a fost corectat.
Stiati ca …Sud-africanul Oscar Pistorius a devenit primul sportiv din istorie cu picioarele amputate care a evoluat la Jocurile Olimpice ? Este remarcabil faptul ca a obtinut din partea Comitetului Olimpic International verdictul favorabil de a fi tratat ca un sportiv fara handicap.
A obținut verdictul încă din 2008, dar nu s-a calificat pentru lotul sud-african atunci.