Primarul Londrei, Boris Johnson, a declarat că orașul este pregătit să găzduiască Jocurile Olimpice, ale cărei ceremonie de deschidere este programată să aibă loc în seara zilei de vineri 27 iulie pe stadionul olimpic de la Stratford.
Dar, cu doar cinci zile înainte de începutul Olimpiadei subzistă serioase semne de întrebare, mai ales în chestiunea asigurării securității participanților, spectatorilor și vizitatorilor.
În timp ce Boris Johnson anunța: “Vom vinde Londra!”, bucurându-se de publicitatea ce se va face capitalei britanice, ministrul culturii, Jeremy Hunt, califica drept o rușine anunțata grevă a lucrătorilor de la serviciul de control al frontierelor.
Greva este programată pentru joi, în ajunul deschiderii și ar putea provoca perturbarea gravă a fluxului de sportivi, oficialități și turiști care sosesc în număr fără precedent, mai ales pe aeroporturile din Londra.
Sindicatele protestează împotriva plănuitelor reduceri ale personalului la controlul pașapoartelor, în pofida cozilor de așteptare care se formează la marile aeroporturi și nu doar într-o perioadă extrem de aglomerată ca aceasta.
Problema controlului pașapoartelor nu este singura la o olimpiadă unde chestiunea securității și a prevenirii terorismului figurează la loc de frunte.
Recent, armata a fost solicitată să pună la dispoziție cirve 3500 de militari suplimentari, datorită incapacității firmei G4S, care câștigase contractul în acest sens cu organizatorii, de a asigura un număr suficient de agenți de securitate.
În total, circa 11000 de militari – aproape 10% din efectivul militarilor britanici – vor fi implicați în asigurarea securității.
Nu a fost singurul minus al firmei G4S. Acum câteva zile circa 40 de lucrători de securitate angajați de firmă au demonstrat la Manchester în fața stadionului Old Trafford, unde se vor desfășura meciuri ale turneului olimpic de fotbal, plângându-se că nu au mai fost plătiți de aproape două luni.
Directorul executiv al lui G4S, Nick Buckles, a fost chemat să dea explicații în fața unei comisii parlamentare de anchetă, unde a recunoscut greșelile companiei și a spus că nu erau de admis.
Statul va solicita companiei daune de circa 50 de milioane de lire sterline la totalul contractului în valoare de 284 de milioane de lire.
În opinia publică s-au auzit multe voci care au cerut renunțarea externalizării unor servicii de securitate și asigurarea ordinii publice plănuite de guvern.
Între timp, la Londra și în principalele orașe unde mai au loc competiții olimpice au fost concentrate efective importante de poliție, detașate din alte zone, ceea ce a generat temerea unei sporiri a infracționalității în zonele rămase cu mai puțini polițiști.