caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Libris



 

IDEEA EUROPEANA la Targul de Carte GAUDEAMUS

de (20-11-2006)

(22-26 noiembrie 2006, ROMEXPO), la standul Editurii, vor avea loc cateva lansari-evenimente:

▪ 24 noiembrie, ora 17.00
▪▪▪ Rilke, Tvetaieva, Pasternak, Roman epistolar
Invitati: Janina Ianosi
Amfitrion: Aura Christi
Sedinta de autografe

▪ 24 noiembrie, Ora 17.45
▪▪▪ Marin Radu Mocanu, Scriitorii si puterea
Prezinta: Nicolae Breban, Aura Christi
Sedinta de autografe

▪ 25 noiembrie, Ora 14.00
▪▪▪ Ion Ianosi, eu si el · Insemnari subiective despre Ceausescu
Invitati: Nicolae Breban, Ion Ianosi
Amfitrion: Aura Christi
Sedinta de autografe

▪ 25 noiembrie, Ora 15.30
▪▪▪ Rainer Maria Rilke, Elegii duineze
In traducerea lui Nicolae Breban
▪▪ Rainer Maria Rilke, Jurnal
In traducerea lui Bogdan M. Dascalu
Invitati: Nicolae Breban, Ion Ianosi
Amfitrion: Aura Christi
Sedinta de autografe

▪ 26 noiembrie, ora 13.00
▪▪▪ Nicolae Breban, Vinovati fara vina
Invitati: Nicolae Breban, Ion Ianosi, Mircea Martin
Amfitrion: Aura Christi
Sedinta de autografe

=========

Despre carti:

● RAINER MARIA RILKE, ELEGII DUINEZE
Traducere de Nicolae Breban
„Vrand sa fac un dar poetilor romani – de la care in tinerete am primit inestimabile daruri, Nichita, Cezar, Grigore –, am indraznit o versiune romaneasca a intraductibilelor si abstruselor poeme rilkeene. Mostre supreme ale unui discurs poetic somnambulic, desfidand nu numai logica si sintaxa curenta dar si cea poetica, aceste Elegii… sunt, cred eu, un varf daca nu un monument al spiritualitatii moderne europene.
Sunt fericit ca limba romana a stramosilor mei si a marilor poeti romani a primit si a putut cuprinde arta poetului austriac, ce se clatina si cuvanta intr-un aer de o tensiune insuportabila, intre Pindar si Hölderlin, un monument de varf inegalabil, cu siguranta, al creatiei europene.” (Nicolae Breban)

● RILKE, TVETAIEVA, PASTERNAK, ROMAN EPISTOLAR
Traducere de Janina Ianosi; note si comentarii de Ion Ianosi
„Printr-o intamplare fericita, Rilke, de timpuriu indragind Rusia si limba rusa, a fost contactat epistolar de catre pictorul si graficianul Leonid Osipovici Pasternak, pe care-l cunoscuse si cu care se imprietenise in urma cu un sfert de veac. Expeditorul scrisorii traia – de cand emigrase din Rusia – in Germania; adresantul ei se retrasese, de dragul creatiei netulburate, in Elvetia. O alta intamplare a facut ca Pasternak-tatal, aducand vorba si despre fiul sau, Boris Leonidovici, ramas la Moscova, sa-i fi sugerat lui Rilke sa ia contact cu Marina Ivanovna Tvetaieva, ajunsa imigranta in Franta, care, cu voia lui, sa-i poata mijloci si o legatura epistolara cu inflacaratul sau tanar admirator moscovit. Si astfel, iata, s-a innodat ideala legatura «triunghiulara» din departari, numai prin scrisori, intre Rilke, Boris Pasternak si Tvetaieva, intre marele scriitor de limba germana si doi scriitori de limba rusa, cei doi din urma cunoscandu-se si venerandu-se de multa vreme. Numai cateva luni de «intimitati poetice», din primavara pana-n toamna, de pana la moartea lui Rilke, la finele aceluiasi an: dar cat de explozive luni in trairi, pasiuni, deceptii, intr-o autentica poveste de iubire in trei, cu maestrul adorat si adoratorii sai, acestia din urma mai adorandu-se si reciproc.” (Ion Ianosi)

„Rilke, Tvetaieva, Pasternak – o trinitate de exceptie, aflata in prim planul literaturilor lumii; trei amanti in spirit, trei titani, care ne-au lasat – in afara unei opere aproape coplesitoare! – o ampla, vie si bogata corespondenta, tradusa pe toate meridianele globului. Corespondenta de o rara densitate, constituind un act superior de iubire fata de literatura, fata de existenta tratata ca sansa de inzidire intr-un destin de litere. Rilke, Tvetaieva si Pasternak sunt si autorii uneia dintre cele mai frumoase «povesti de iubire» din istoria literaturilor lumii. Fiecare rand din scrisorile lor zvacneste, sfaraie, se incinge sub teascul celor trei destine exemplare, derulate sub semnul norocos – totusi! – al unui mister negru si poate sub zodia de plumb a tragicului. Bolnav, Rilke moare la sfarsitul anului in care ii scrie Marinei si lui Boris. Marina (aidoma lui Esenin, aidoma lui Maiakovski) – peste circa doua decenii si jumatate – se sinucide. Iar autorul volumului Sora mea – viata va trai intr-o singuratate si izolare atroce…
E un dar de zile mari acest Roman epistolar. O minune daruita literaturii romane de marii carturari Janina Ianosi si Ion Ianosi – ultimi apostoli ai unei Europe spirituale.” (Aura Christi)

● RAINER MARIA RILKE, JURNAL
Traducere de Bogdan Mihai Dascalu
Jurnalul celebrului poet praghez de expresie germana este tradus pentru prima data in limba romana, avand parte de un echivalent apropiat de original, expresiv, pastrand fidelitatea fata de textul original care e un text – recunosc unanim specialistii – extrem de dens si totodata reprezentativ pentru Rainer Maria Rilke, depasind cadrele stricte ale unei confesiuni. Rilke este pretutindeni in opera sa fidel sie insusi, fidel idealurilor fixate in tinerete, ramanand – la cei 80 de ani de la moartea sa – unul dintre exponentii de varf ai expresionismului european.

● NICOLAE BREBAN, PUTEREA NEVAZUTA
Colectia Biblioteca Ideea Europeana · Roman
„De ce, oare, ne intrebam, ii inlesnise Gratian Porumb omului pe care-l dispretuia aceasta fapta, aceasta grava injustitie? Nu stim, dam din umeri, privim in stanga, privim in dreapta, dar de nicaieri nu ne vine un ajutor cat de cat, un raspuns. Si nu ne ramane atunci, insistenti cum suntem, decat sa ghicim: trebuia oare, in imaginatia infierbantata de noua si ciudata sa aventura a tanarului – trebuia oare ca prietenul sau Bizoniu, sa coboare si in «lumea cealalta» care, ha, ha, se afla tot in lumea noastra, in lumea celor nevazuti?” (Nicolae Breban)
Puterea nevazuta este cel de-al treilea volum din tetralogia Ziua si noaptea, care are ca supratema relatia maestru-ucenic.

● ION IANOSI, EU – SI EL · INSEMNARI SUBIECTIVE DESPRE CEAUSESCU
„Ion Ianosi are un ciclu de carti – ciclul moralitatilor – in care exista o seama de reflectii despre timpul nostru, despre ce se intampla cu noi azi in raport cu prezentul si cu trecutul imediat; este de admirat curajul sau de a-si afirma «inoportunitatile» (ghilimele obligatorii). Eu am citit recent o carte a lui Ion Ianosi despre Ceausescu, o carte de care nu s-a facut aproape deloc caz; eu – si el e o carte iesita din comun, da, acest volum face parte din categoria cartilor exceptionale. E o carte in care este vorba despre noi toti, cei din epoca ceausista; e scrisa dupa ´91 si e publicata tarziu. Aceasta carte mi se pare o marturisire foarte pretioasa a unui intelectual care a traversat o epoca cum este cea de care ne-am despartit in ´89, si in care traim in prezent. Ianosi a simtit nevoia, cum spune si in carte, unei exteriorizari, pentru ca epoca – cei 25 de ani de dictatura absurda, grotesca – nu putea sa nu lase niste urme adanci in sufletele noastre si ale celor care au fost obligati sa traiasca in aceasta epoca; vom gasi acolo o foarte interesanta fiziologie a dictatorului, a tiranului, ca si a celor care au fost obligati sa-i suporte tirania.” (Gabriel Dimisianu)

● AURA CHRISTI, MARILE JOCURI
Colectia Biblioteca Ideea Europeana · Roman, vol. III
Un roman al crimei, al dezmatului si al erotismului maladiv, esuand – in siajul stoicilor – intr-un suicid, tratat drept o implinire prin moarte. Un roman intunecat, cu vinovati pierduti in hatisurile amoralitatii, cu frati incestuosi si sfinti invinsi de moartea celor dragi, psalmodiind, in ciuda acesteia – din subteranele intunecatelor suferinte –, vointa de putere, vointa de a crede intr-o lume cariata, pierduta in valea unui declin fara sfarsit. Un tur de forta acest roman (vol.III din tetralogia „Vulturi de noapte”), acest poem epic al existentei si mortii, al credintei si viului, al tradarii si iubirii. Un veritabil montagne ruse, avand ca supratema relatia maestru-ucenic si revedincandu-se explicit din ilustra traditie a marilor romancieri ai epocii de aur a literaturii ruse. „[…] cititorul indragostit de intriga, de actiune va urmari cu sufletul la gura hatisul epic propriu-zis – cel in care se uraste, se iubeste, se ucide, se moare, in care incap incestul, tradarea, fapta, in care se intampla lucruri de povestit mai departe, cu mana la gura a uimire, a curiozitate «tramatica». […] Pe fundalul unei intrigi stranse, palpitante, pe care cititorul o va putea descoperi cu incantarea iubitorului de povesti, marile jocuri ale Aurei Christi sunt, inca o data, coplesitoare.” (Irina Petras)

● AURA CHRISTI, BANCHETUL DE LITERE
Colectia Istoria mentalitatilor
Dialoguri. O carte-eveniment, alcatuita din dialoguri cu Ana Blandiana, Nicolae Breban, Augustin Buzura, Ion Ianosi, Gabriela Melinescu, Irina Petras, Dumitru Radu Popa, Alex Stefanescu si Ion Vianu. Un manual indirect de istorie, realizat de cunoscutul scriitor (romancier, poet si eseist) in baza marturiilor unor oameni de cultura de prima mana, posibile modele europene, care – in falsa tranzitie interminabila – aleg, iar si iar, vocatia, atipica meserie de scriitor, ramanand – martori impartiali si atenti – mereu in prim plan. O carte extrem de densa, actuala, un fragment dintr-o posibila istorie a mentalitatilor.

● NICOLAE BREBAN, SPIRITUL ROMANESC IN FATA UNEI DICTATURI
Editia a IV-a · Colectia Istoria mentalitatilor
„[…] eseul brebanian e o cronica superior elaborata; inventarul evenimentelor agonale din ultimii cincizeci de ani de trecut romanesc. Dar o cronica ce-si tradeaza genul prin insusi faptul ca interesul trecerii in revista a bataliilor si eroilor lor nu se indreapta spre cunoasterea in sine a circumstantelor […]. La Breban lupta e un semn al vitalitatii si, in plus, singura lupta care il pasioneaza, care are necesarele insemne de noblete menite sa o diferentieze de incaierarile triviale, e lupta cu armele spiritului.” (Ovidiu Pecican)

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Targului International GAUDEAMUS – Carte de invatatura

EDITURA HERALD va invita sa participati la cea de-a 13-cea editie a Targului International GAUDEAMUS - Carte de invatatura organizat...

Închide
3.142.200.247