In ultimii ani, lumea literara a fost dominata de numele unuia dintre cei mai talentati, dar si controversati scriitori contemporani: Orhan Pamuk. Autorul turc a fost asumat de Europa ca una dintre vocile cele mai valoroase si originale ale ultimilor ani. Scrierile sale, traduse in aproape patruzeci de limbi, au fost rasplatite cu o pleiada de premii, precum si de cronici si recenzii entuziaste in intreaga lume. In toamna lui 2005, Pamuk a fost „vedeta” Targului de Carte de la Frankfurt.
Opera sa a fost receptata, in schimb, cu ceva mai putin entuziasm, uneori chiar cu ostilitate, in Turcia, unde o parte din oponentii scriitorului – la fel de inversunati ca si admiratorii sai – au sfarsit prin a solicita scoaterea ei din circuitul cultural, pentru „atingere adusa imaginii nationale”.
Lui Orhan Pamuk i s-au acordat de-a lungul timpului unele dintre cele mai prestigioase premii literare: International IMPAC Dublin Literary Award (Irlanda, 1993), Prix du Mailleur Livre Etranger (Franta, 2002), Premio Grinzane Cavour (Italia, 2002) si Friedenspreis, acordat in cadrul Targului de Carte de la Frankfurt din 2005.
„Ma numesc Rosu”, romanul polifonic care deschide seria de autor ORHAN PAMUK la Editura Curtea Veche, este deopotriva o fantezie, un basm demn de O mie si una de nopti, dar si un puzzle filozofic croit pe muchia istoriei, la granita dintre Orient si Occident: o captivanta calatorie caleidoscopica printr-un Istanbul nelinistit si crepuscular, in care se intalnesc arta, religia, iubirea, sexul si puterea.
Intriga politista proiectata in lumea fascinanta a miniaturistilor din Imperiul Otoman de la sfarsitul secolului al XVI-lea este un pretext, iscusit gasit, de a cutreiera prin arabescurile unei ambigue povesti de dragoste pentru cei doritori de romanturi, prin volutele istoriei si geografiei pentru cei fascinati de lumea otomana, cea persana sau indepartat asiatica, prin arta, literatura si caligrafie pentru cei pasionati de miniatura, pictura si lectura. In inima cartii, se ascunde insa o meditatie profunda, de o incontestabila acualitate, asupra statutului imaginii in lumea islamica, asupra rosturilor, conditionarilor si constrangerilor artistului, asupra deziluziei, timpului si uitarii intr-o lume in vesnica schimbare.
Un roman construit cu mestesug de miniaturist, ce reuseste sa vrajeasca oricand, pe oricine.
Dupa traducerea in limba romana a romanului „Ma numesc Rosu”, editura Curtea Veche va edita si celelalte scrieri ale lui Orhan Pamuk: „Yeni hayat” (Viata cea noua), „Beyaz kale” (Fortareata alba), „Kara kitap” (Cartea neagra), „Kar” (Zapada), „Istanbul. Hatiralar ve Sehir”, un volum de memorii dedicat Istanbulului.
Editura Curtea Veche