caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Romania



 

Asii valceni la SOMMET-ul FRANCOFONIEI

de (30-10-2006)

În zilele de 28 şi 29 septembrie, la PALATUL PARLAMENTULUI a avut loc Sommet-ul Francofoniei. Dintre toate publicaţiile din Judeţul Vâlcea, revista AŞII VÂLCENI a fost singura care a fost reprezentată „live” prin redactorii ei acreditaţi la şedinţele acestui important eveniment care a avut loc la noi în ţară. Poate sunt mulţi cârcotaşi care vor spune că a fost o cheltuială inutilă de la buget, când avem atâtea probleme de rezolvat, dar eu voi spune că a fost un succes, pentru imaginea României prin pregătirea acestui eveniment şi mai ales prin participarea unor importanţi Şefi de Stat şi Prim Miniştrii din majoritatea ţărilor francofone (23 şefi de state, 2 vicepreşedinţi, 2 vicepreşedinţi de Parlament, 14 miniştri, 36 miniştri de externe si 10 şefi de delegaţii cu o numeroasă armată de jurnalişti). Dintre personalităţile prezente, putem numi pe: Domnul Jaques Chirac- Preşedintele Franţei, Excelenţa Sa Dl. Manuel Durao Barroso – Preşedintele Comisiei Europene, E.S. Dl. Jean Chraest – Prim-Ministru al Canadei, E.S. Domnul Moritz Leuenberger – Preşedinte al Elveţiei, A.S.S Prinţul Albert II de Monaco, precum şi alţi preşedinţi din ţări Africane şi Europene. România a devenit membru observator al comunităţii în anul 1991 la Sommet-ul de la Versailles, iar în 1993 a devenit membru cu drepturi depline. Pentru România acest eveniment a reprezentat o mare onoare dar şi o mare responsabilitate, deoarece a fost primul Sommet întrunit în Europa de Est, fiind şi primul eveniment de o mare complexitate şi anvergură organizat de ţara noastră, precum şi un joc de imagine în prisma integrării noastre în Uniunea Europeană la 1 Ianuarie 2007. Tema discuţiilor a fost „Tehnologia Informaţiei în Educaţie”, prin prisma introducerii tehnologiei informatice în procesul educativ şi reducerea decalajelor dintre ţările sărace şi cele dezvoltate în ceea ce priveşte educaţia şi asimilarea informaţiei prin modernizarea şi democratizarea educaţiei pentru dezvoltarea unei naţiuni. Nu trebuie să uităm că Limba şi cultura Franceză au fost elemente de modernizare ale societăţii Româneşti între secolele XIX – XX. În discursul său, Dl. Jaques Chirac a declarat că ”Educaţia este o necesitate primordială a populaţiei şi o misiune esenţială guvernelor, condiţionate de capacitatea de promovare şi dezvoltare a unei societăţi moderne.” Nu trebuie să uităm că la nivel mondial mai există încă peste 120 milioane de copii care nu sunt şcolarizaţi, aproximativ 771 milioane de adulţi analfabeţi, majoritatea aflându-se în ţările Africane fără deosebire de sexe.
Preşedintele Franţei, Jacques Chirac, a ţinut si să mulţumească în conferinţa de presă de la finalul sommet-ului preşedintelui Traian Băsescu şi autorităţilor de la Bucureşti pentru „organizarea perfectă” a acestui sommet. El a ţinut să le mulţumească din nou bucureştenilor pentru înţelegerea de care au dat dovadă în timpul sommet-ului şi pentru ospitalitatea cu care i-au primit pe oaspeţii străini.
Cu această mare ocazie ne-am arătat recunoscuta ospitalitate cu care ne mândrim, asigurându-le condiţii de cazare şi tratare ca la carte numeroşilor preşedinţi şi delegaţi. Majoritatea fiind cazaţi în cele mai bune hoteluri de lux. Pe primele trei locuri fiind Hilton – unde a fost cazat Prinţul Albert de Monaco, în cel mai frumos şi scump apartament, (2.500 euro/noapte), Marriott, ce a asigurat cazarea Preşedintelui Franţei, (1.800 euro/noapte), având colocatari şi pe preşedinţii Marocului, Croaţiei, Senegalului, Mali Seychels şi Vietnamului, şi hotelul Intercontinental pentru şefii Bulgariei, Togo, Gabon şi Letoniei. Am fost mândri că numele României s-a auzit pe tot mapamondul.

Ionela van Rees-Zota & Iulian Alexe

Ecouri

  • VENERA: (30-10-2006 la 00:00)

    Îmi permit sa rectific o greseala capitala, care poate crea mari confuzii si anume:

    JEAN CHAREST – este Primul ministru al provinciei Québec si NU al Canadei (atentie!, numele nu a fost scris corect). Fiecare dintre cele 10 provincii canadiene are un prim ministru, si un aparat guvernamental si administrativ independent de cel federal, cu sediul în Québec City.

    STEVEN HARPER este Primul ministru federal al CANADEI, cu capitala la Ottawa.

    Cred ca Serviciul de protocol din Ministerul de Externe al României a comis multe erori, unele mai capitale decât altele, motiv pentru care Primul ministru al Canadei SH a si intentionat sa plece, întrucât nu i s-a oferit locul cuvenit, adica în primul rând al auditoriului la deschiderea evenimentului, cu toate ca României i s-a oferit de catre guvernul federal suma de 2 milioane dolari canadieni. În schimb, printului Albert de Monaco, i s-a oferit loc în primul rând si în plus un etaj întreg la dispozitie la un hotel de ***** stele.

    Am discutat cu o persoana care a reprezentat TV5 canadiana si printre multe alte gafe ale organizatorilor, în afara ca nu au putut vizita nimic din Bucuresti, decât Palatul Ceausescu, fiind preveniti sa nu circule singuri pe strazi, întrucât „umbla câini turbati si ar putea sa fie muscati…” De necrezut si neconceput. Ca sa nu mai adaug faptul ca din Menu-urile prezentate comesenilor, majoritatea nu erau accesibile, neexistând. Si, „colac peste pupaza”, ca „tacâmul sa fie complet”, soferul pe care l-a avut la dispozitie aceasta echipa canadiana… când respectivii i s-au adresat în franceza, soferul a preferat sa i se vorbeasca în engleza. Nu e de râs, ci de plâns.
    Mentionez ca acestei persoane care mi-a povestit „minunile francofoniei din România”, i-am oferit înainte de plecarfe o serie de documente personale privitoare la România, printre altele constructii vechi din Bucuresti în stil baroc, muzee, picturi etc., ca persoana sa fie familiarizata, cât de cât. La revenire mi-a marturisit ca nu a vazut nimic din cele citite si vazute în albumele mele, motivarea fiind cea pe care am scris-o mai sus – câinii turbati din Bucuresti.
    În rest – NO COMMENT, dar ma simt jenata.

  • barbu: (30-10-2006 la 00:00)

    Fac parte dintre carcotasii care cred ca a fost o cheltuiala stupida si inutila.
    Imaginea Romaniei o fac Romanii, nu invitatii in apartamente de lux, care de atata „Summit” (oare cum se spune romaneste?) nu prea au avut ocazia sa vada nici pe romani, nici Romania.
    Si este o mare si nepermisa cheltuiala pentru un stat care nu este in stare sa asigure medicamentele minimale batranilor, ajutor medical si social unui procent mare al populatiei, educatia si conditii de invatamant dcente scolarilor, complacandu-se sa accepte mila donatorilor si a fel de fel de fundatii, comitete si societati de binefacere.

    Mie, de la aceasta francofonie mi-a ramas meniul – prezentat cu lux de amanunte la televizor.

  • Venera: (30-10-2006 la 00:00)

    Domnule Barbu, nu cred ca nu stiti ce înseamna SUMMIT, pentru ca traim în „era anglicismelor”, si din pacate se uita „românismele”, dar iau ca atare „nestiinta Dvs”, pt.ca nici eu nu stiam pâna acum câtava vreme cum sa interpretez neologismul, dar deschizând dictionarul am aflat ca /summit/ = vârf, pisc de munte, culme, apogeu; dar, de când traim în epoca mondializarii, când cei din „vârful muntilor” iau decizii UNIVERSALE, pentru cei care se afla la „la poalele muntilor”, multi chiar în „groapa”, acest neologism a fost introdus si în politica, pt.ca se spune „summit meeting” = întâlnire la nivel înalt, si de ce nu, dat fiind ca a fost vorba despre „francofonia din România”, sa nu spunem în franceza, adica SOMMET.
    Chestiunea este ca daca întâlnirile ajung la un nivel prea înalt, sa zicem „summit-ul Himalaia”, fereasca sfântul sa vina o avalansa…Sper sa nu-mi interpretati gresit divagatia.

  • barbu: (30-10-2006 la 00:00)

    stimata doamna, m-ati convins: in romaneste suna cel mai bine……

  • Ionela v R-Z: (30-10-2006 la 00:00)

    Nici eu nu am simtit simbolistica numelui pe romaneste, dar este adevarat ca „avalansa” ne-a prins pe majoritatea, chiar daca eram doar la „poalele” muntilor Carpati…:-)
    Ma bucur ca ati trecut pe aici si… va mai astept.
    Cu respect, autoarea…



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Tic-tac

Când te naşti, ceasul vieţii se porneşte: tac, tic –tac şi, ajungi pe drumul vieţii cu-ntrebarea: ce fac? Până a...

Închide
18.227.134.115