‘Reinventing Democrats’, cartea lui Kenneth S. Baer, este cronica Noilor Democrati: cum au aparut in anii 80, disputele de idei cu celelalte grupari din cadrul Partdiului Democrat, cum au reusit sa castige Casa Alba pentru democrati cu dublul mandat al presedintelui Clinton.
Unde sa afla astazi Partidul Democrat din SUA? Bill Marsh ne ofera in New York Times un ‘Ghid in Cireada Democatilor’.
Noua Stanga grupeaza elita liberala de pe cele doua coaste cu tinerii autori de bloguri (faimosii Kossacks, din jurul lui Marcos Moulitsas Zuniga); sunt impotriva razboiului, impotriva globalizarii, impotriva establishment-ului; reprezinta expresia fenomenului cunoscut sub numele de ‘Net Roots’.
Coalitia pentru Vechea Linie exprima vederile Sindicatelor, mergand pe principiile unui New Deal usor actualizat.
Coalitia pentru Justitie Sociala grupeaza majoritatea alegatorilor democrati: mai tineri, mai cosmopoliti, mai liberali decat cei din Vechea Linie, dar mult mai moderati decat cei din Noua Stanga.
Noii Democrati ofera Calea a Treia, o abordare constructiva a realitatilor si provocarilor epocii noastre. Figura principala a grupui este Bill Richardson, guvernatorul Statului New Mexico. ‘Democracy – A Journal for Ideas’, editat de catre Kenneth S. Baer si Andrei Cherny, este tribuna lor ideologica.
Asadar Partidul Democrat din SUA ne ofera un tablou destul de eterogen: de la diatribele antiglobalizare ale Noii Stangi la liberalismul economic al Noilor Democrati, de la pozitiile tip New Deal in problemele legate de sistemul de pensii si de asigurari ale Vechii Linii pana la abordarile de tip Choice Generation ale Noilor Democrati. Conceptiile lui John Edwards asupra misiunii si dimensiunilor guvernului difera in mod semnificativ de cele ale lui Bill Richardson. Feluritii izolationisti, noi sau vechi, sunt si ei departe de cei care inteleg necesitatea implicarii active in politica internationala de azi.
Ce se va intampla la alegerile din Noiembrie? Probabil ce se intampla de obicei: diferitele grupari vor cauta o cale de mijloc, mergand pe linia moderata a Coalitiei pentru Justitie Sociala, iar disputele vor fi reluate dupa aceea.
Interesant articol, reunind tendintele americane din PD. Oare ar fi posibila o paralela cu PD-ul romanesc?
gb
Cred ca Partidul Democrat din Romania are un profil politic diferit de cel al Partidului Democrat din SUA.
Iar orientarile politice din cadrul Partidului Democrat din SUA reprezinta raspunsuri la problemele cu care se confrunta America, pe plan intern sau extern.