caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Limba Soacrei



 

Gauzarii basescieni, urmasii animalelor iliesciene

de (9-10-2006)

La ce ne putem astepta de la niste presedinti isterici? Noi i-am pus in capul mesei si le-am adapat grandomania prin voturile noastre.
Drept rasplata suntem categorisiti animale (Iliescu), gauzari (Basescu) sau guvizi (Sechelaru). Putin probabil ca politicieni nostrii sa nu utilizeze curent in intimitate apelative cu mult mai gaunoase, cind se refera la romanii ce cred ca au dreptatea de partea lor, sau cred ca sunt liberi cu adevarat.
Le-am dat un sut in poponet, iar acum ne privesc de sus cu dispret. Pentru ei nu suntem decit carne de tun si surse de imbogatire. Nu au dovedit nici unul din presedintii de la al doilea razboi mondial incoace, ca ar fi un dram (macar) de partea natiei.
Puterea desfigureaza alesii. Din oameni obisnuiti devin personalitati surde la nevoile curente. Se multumesc cu ciolanul primit, ciolanul cel mare. Asemeni ciinilor, isi pazesc prada.
Deodata armele lor cheie devin securitatea, sau S.R.I.-ul. Sunt in topul inarmarii in scop personal, achizitionind tehnici de urmarire sofisticata. Visul lor ramine “cipuirea” populatiei, in speranta ca astfel vor dicta din birourile din Cotroceni sansele la vot. Caci ce este cel mai important in viata de politician decit clipa manipularii voturilor? In rest sunt pregatiti sa vina de hac celor ce se trezesc la realitate.
Cel mai mare dusman al politicienilor este poporul. Din pacate acesta este capabil de dusmanie abia la alegeri, in restul timpului fiind un urias fraier. Ce ii uneste pe presedintii Romaniei?
… Sansele lesnicioase de a gabjui natia cu minciuni si lacrimi de crocodil.
… Au cu totii ca biblie “O scrisoare pirduta” de Ion Luca Caragiale.
… Sunt capabili de o nesimtire nelimitata la nevoile natiei.
… Pun mai presus ambitiile personale, decit visele romanilor.

Din nefericire, despre politicienii si presedintii Romaniei se pot spune multe lucruri incredibile. Ultima perla scoasa de Basescu, fiind remarca de gauzar (homosexual), adresata unui jurnalist. Cu o astfel de gafa, politicianista, nici macar S.R.I.-ul nu mai are cum si cu ce sa lupte. Basescu ramine astfel un demn promovator al Epocii remarcilor celebre postcomuniste.

Ecouri

  • Venera: (9-10-2006 la 00:00)

    SCURT si CUPRINZATOR – FOARTE BUNA ANALIZA.

    Nu intru în amanunte pentru ca ar însemna sa nu am spatiu suficient. Recomand însa celor interesati si curiosi, sa se „întoarca în timp” si prin comparatie cu cele petrecute în România ante si postbelica, vor realiza ce aport au adus Monarhia si politicienii, într-adevar pentru tara si popor. Pe scurt, cine a facut ÎMPROPRIETARIREA TARANILOR? Cine a aprobat Constitutia din anul 1923? Cine a apreciat, subventionat si ridicat România la rangul de tara cu un popor cultivat, cu oameni de o cultura internationala, din pacate multi disparuti pe meleaguri straine, faima lor ramânând însa nemuritoare?
    Pentru aflarea adevarului, trebuie studiata ISTORIA ROMÂNIEI a marelui si nemuritorului istoric NICOLAE IORGA.

  • Zob Gheroghe: (9-10-2006 la 00:00)

    Cum adica? S-a tiganizat si presedintele?

  • Gh.Parascan: (9-10-2006 la 00:00)

    Cu parere de rau, recunosc ca l-am votat pe Basescu. Nu pentru ca merita, ci pentru ca restul variantelor pareau mult mai dezastruase. A fost singura data de la revolutie, cind mi-am calcat pe inima si am hotarit sa votez. L-am ales pe el si partidul sau, vadit miscat de promisiuni. Era un personaj nou la presedentie si emana o oarecare certitudine de mai bine.
    Din pacate alegerile nici nu s-au terminat si Basescu s-a dat in stamba. In plus primarul de Bacau, Stavarache a facut o frumoasa miscare, trecind cu tot partidul PD la PNL! Apoi a inceput haosul. Posturile majore din Consiliul judetean au ajuns in urma unor negocieri hipersuspecte pe miinile PDSR-ului, desi erau in minoritate. Astfel fondurile locale au inceput sa curga pe vechile fagase.
    Cam asta s-a intimplat in urma fasoanelor electorale nationale si locale. Basescu a fost oarecum cheia marii pacaleli, la care a contribuit faptul ca populatia se saturase de baronii locali, care ajunsesera sa se manifeste asemeni pacientilor de la spitalul 9.
    O vreme rominii au sperat ca nu vor fi uitati. Se pare insa ca blondele si restaurantele au fost mult mai apropiate de inima presedintelui. Nu este de mirare ca a ajuns atit de firesc la utilizarea unui limbaj de mahala. Pentru el reprezentantii presei sunt gaozari! Oare cum ne spune acesta? Cum ii numeste pe cei care l-au votat? Sechelaru ne spunea guvizi, crezind ca poate face cu electoratul tot ce doreste! Basescu are aceeasi convingere.
    Cindva marinarilor de pe mare le era rusine sa fie marinari pe Dunare. Lui Basescu insa nu ii este rusine ca a devenit un marinar de uscat. Din pacate mentine si Romania la tarm, Nu ca nu ne-am integra in Europa. Nu ca nu ne-am impaca cu francofonia… Nu prea ne impacam insa cu nepasarea presedintelui si a politicienilor pe care i-a adus la putere. Aceasta nepasare se refera in special la punerea in valoare a drepturilor esential umane, drepturi ce sunt incalcate mai la tot pasul.
    Mentinerea unui climat ambiguu in afaceri, cultura, sanatate, pensii… il face pe presedinte sa fie la fel de incapabil ca si presedintii anteriori. Toti promit marea si cu sarea. Cind ajung la putere nu ofera aproape nimic.
    Nu trebuie uitat ca marile realizari le datoram populatiei, in primul rind! Politicienii nu au facut decit sa preia din mers istoria, care navalea peste ei.
    Orcum, un presedinte capabil sa jigneasca presa si pe oricare pretendent la drepturi umane firesti, nu il asteapta decit topul gafelor morbide!

  • Mircea Hortensiu Tomus: (9-10-2006 la 00:00)

    Inainte de a da drumul articolului era necesar a fi corectat gramatical,domnul ce semneaza este…(il las pe dansul sa se autointituleze,sa nu se mai nasca din foc de paie circul la care participa agramatii).Si ca sa nu acuz in desert,iata:”politicieni nostrii”.Stimabile,mai reflecteaza.De fapt articolul este pe linia incercarii de compromitere a presedintelui tarii,linie pe care semnatarul o promoveaza de ceva timp.Marseaza pe idee,desi chiar presedintele a subliniat netemeinicia vocabulei.
    Cu parere de rau,d-le ziarist,faceti corecturile de rigoare.Si gramatical,si moral!

  • Gheorghe Parascan: (9-10-2006 la 00:00)

    Este uimitor cum cei ce nu stiu sa argumenteze o aparare se retrag de fiecare data sa analizeze gramatical acuzatiile. Este ultima treapta a unei batalii pierdute. Este ca in copilarie, cind echipa ce pierdea la fotbal punea miinile pe pietre, aruncind spre victoriosi. Este o moda a intelectualilor perdanti. Trebuie sa recunosc faptul ca imi mai pierd din sirul cursiv al gramaticii, dar asta se datoreaza si presedintelui. Pentru a plati notele de plata astronomice din Romania lui Basescu, stiati ca multi concetateni trebuie sa trudeasca la greu?
    Poate ca nu sunteti pus intr-o astfel de postura. Poate ca aveti mult timp la dispozitie. Nu uitati insa ca si ultimul agramat din amarita noastra de tara, are drepturi cetatenesti, fapt ignorat de catre toti politicienii. Singurul moment in care agramatii sunt utili, cautati chiar, platiti…, sunt alegerile. Trebuie sa va mai povestesc oare de miile de agramati pe care politicienii ii cara din sat in sat, le facea la urgenta buletine, le promitea bani si cirnati, doar sa ii voteze? Atunci opincile si agramatii erau buni, domnul meu?
    Ma acuzati ca urmez o linie de discreditare a presedintelui. Da! O voi face pina cind nenorocitii ca mine, vor avea drepturile pentru care orice cetatean al Romaniei este indreptatit sa le aiba! Pina cind in tara lui Basescu, artistii vor fi liberi sa isi agate in mediu concurential real, nu simulat, tablourile pe simezele muzeelor si galeriilor de arta! Pina cind gramaticii politici nu vor mai ride nici macar de gramatica militienilor si politistilor de care se folosesc zilnic pentru a se bucura in tihna de putere! Pina cind cercetarea stiintifica romaneasca va redeveni viabila, dupa ce ultimii presedinti au desfiintat-o cu desavirsire! Pina cind si ultimul taran, somer, amarit, va renunta la sinucidere din cauze pur materiale! Pina cind un presedinte chiar agramat, va sti sa redea demnitatea cetateanului, nu doar a colegilor de partid!

  • Mircea Hortensiu Tomus: (9-10-2006 la 00:00)

    Adevarata parere de rau este ca argumentele au fost atat de viabile incat au fost…cenzurate.Rusinos.

  • Victoria Costa: (9-10-2006 la 00:00)

    Domnule Mircea Hortensiu Tomus, va rugam sa precizati cine si ce a cenzurat. Fiti mai explicit, intrucat cititorii pot intelege ca editorii sunt cei care au cenzurat ceva … chiar din materialul dv. Si ar fi pacat, intrucat noi nu am intervenit nici macar cu o virgula sau un spatiu in textele dv., precum se poate observa.

    Victoria Costa,
    Secretar RLIV-ACUM

  • Mircea Hortensiu Tomus: (9-10-2006 la 00:00)

    Dupa ce Domnul Gh.Parascan mi-a dat raspunsul,mi-am exprimat opinia mai pe larg in legatura cu faptul ca in diferite articole apare „gaozar”(in art.d-lui V.Roncea din „Ziua”)si „gauzar”,in cel in discutie,doua cuvinte care au sensuri total diferite,aflate la periferia vocabularului limbii romane si ,de fapt ,in contradictie cu cele spuse de presedinte(care sustine ca a spus”ozaha”.
    Dadeam crezare ,datorita contradictiei aparute in presa,presedintelui,iar celor „dezbatute”cu atata patima si de domnul Roncea,si de domnul Parascan,le atribuiam ca-lificativul de incercare de compromitere prin o vocabula inventata.
    Mai imi exprimam opinia ca in chiar articolul d-lui Parascan s-au strecurat si alte greseli ,atat de gramatica(scrierea incorecta a cuvintelor „decit”,”ciinilor”,
    cateva virgule puse aiurea si un dezacord flagrant).Peste toate acestea,motivate de graba de a discredita presedintele tarii,de a-l compromite in fata cititorilor,dansul intrebuinteaza in articol mahalagisme si invective ca:”presedinti isterici”,”le-am dat un sut in poponet”,”cipuirea”,”a gajbui natia”,etc.,cu care ,ca roman care ma gasesc departe de tara, nu sunt de acord.
    Daca dansul are dreptul sa jigneasca,mi-am luat si eu dreptul sa-l dojenesc.Mai ales datorita raspunsului la opinia exprimata la articolul dansului „Jurnalul de seata”in care m-a jignit exact cu problema corectarii gramaticale a unei opinii ce nu a aparut decat dupa 24 de ore.
    Toate aceste le-am scris ieri,10 octombrie,dupa ce am citit raspunsul dansului la prima mea opinie,dar nu a mai aparut pe sait.Neaparand,am revenit,opinand ca s-a cenzurat.
    Imi exprimam ,de asemenea,opinia ca alte articole ale d-lui Parascan sunt de apreciat,acesta a fost scris insa cu inversunare,in spirit detractor(ca si altele la adresa presedintelui tarii) si de aceea s-au strecurat atatea impuritati lingvistice si morale.

  • Venera: (9-10-2006 la 00:00)

    Bine a zis cine a zis, ca „TARA PIERE SI BABA SE PIAPTANA”. Ce frumos ne-ar sta sa nu ne mai ocupam de lucrurile mici si insignifiante, într-o oarecare masura, pentru ca LUMEA FIERBE si nu stim ce ne va aduce ziua de mâine… Conteaza foarte mult si forma, atunci când scriem, dar la ORA ACTUALA, este foarte IMPORTANT, C O N T I N U T U L mesajelor ce apar pe internet si sa vedem daca se mai poate îndrepta ceva în aceasta lume DESLANTUITA.

    Nu intru în polemica, primordial pentru ca la ora actuala este inutila, iar în ceea ce privesc /greselile/ gramaticale si /expresiile vulgare si obscene/, se întâmpla si la „case mai mari”.
    De acord ca este bine sa evitam, pe cât posibil – „greselile” în scris – pentru ca VERBA VOLANT SCRIPTA MANET, dar nu este cazul sa „taiem capul” autorului. O greseala, ramâne o greseala, indiferent carui fapt se datoreaza, al nestiintei sau al vitezii cu care se tasteaza si expediaza mesajul.
    Se spune ca „Greseala moarte n-are” sau „Numai cine nu munceste, nu greseste”. Omul poate învata si din greseli, important este sa nu comitem greseli IREMEDIABILE.
    Sa nu cautam a fi „Mai catolici decât Papa”.
    Latinii aveau un proverb: /Quod licet Iovi, non licet bovi/, în trad./Ce-i îngaduit lui Jupiter, nu-i îngaduit unui bou/. Proverbul este folosit cu precadere pentru a accentua – si ironiza cu amaraciune, abuzul pe care si-l permit unii, la adapostul rangului – anumite persoane în actiunile lor.

  • GHEORGHE PARASCAN: (9-10-2006 la 00:00)

    Cu stima, domnului Mircea Hortensiu Tomus,
    Desigur ca aveti dreptate, referitor la unele greseli, asemeni faptului ca scriu uneori despre presedinte altfel decit sa ii pup mina. Poate ca si lui Ceausescu ar fi trebuit sa ii arat acelasi respect. In acest caz, adio revolutie, adio libertate.
    Presedintii trebuie insa sa isi merite inalta functie. Istoria este compusa din parti diferite, epocile in care diversi conducatori de state au influentat societatea, de regula in mod pozitiv. Din pacate Epoca Basescu, pentru cea mai mare parte a populatiei ramane intunecata. Mai mult, unele drepturi sunt si mai greu de obtinut, daca nu chiar imposibile.
    Daca va ocupati cumva cu domeniul artistic, ar trebui sa stiti ca in Romania lui Basescu sunt favorizati ostentativ, doar unii membrii ai unor Uniuni Artistice. In rest, creatorii sunt sacrificati.
    Un simplu fapt ar trebui sa faca Presedintele, dar nu il face! Sa dea un telefon conducerii Muzeelor de Arta, Galeriilor de Arta ale statului, “Comitetelor de Cultura”, consilierilor culturali din tara, Institutului Cultural Roman, Ministrului Culturii si sa le ceara respectarea dreptului la manifestare artistica si manifestare in spatiile oficiale al tuturor creatorilor, indiferent daca sunt sau nu membrii Uniunilor exclusiviste (Ex: U.A.P,… )
    De ce nu face Presedintele Basescu acest gest?
    Singura explicatie vine din faptul ca a fost colaborator al vechii securitati. Un astfel de telefon ar ataca sute de favorizati, personalitati culturale si artistice, colaboratori cunoscuti ai regimului ceausist.
    Astfel Presedintele, isi apara colegii, sacrificind arta romaneasca. Nu este destul sa spui ca nu ai facut politie politica, mai trebuie sa mai si demonstrezi. O dorinta de a reda cultura creatorilor liberi din tara, ar fi cel mai mare argument al puterii cinstite a lui Basescu. Odata ce acesta ar reda demnitatea artistilor liber profesionisti, liberi de sponsorizarile de partid, va primi toata cinstea cuvenita functiei sale. Atita vreme insa, cit se face ca nu vede, ca nu cunoaste, ca nu stie, el fiind cel ce trebuie sa hotarasca daca suntem liberi cu adevarat, nu vad de ce am fi datori sa il cinstim cu adevarat. Pentru aceste drepturi au murit la revolutie mii de nevinovati, majoritatea dintre ei fiind realmente slabi la gramatica, dar si de foame, de lipsuri…
    Un Presedinte trebuie sa isi cucereasca si poporul, nu numai puterea. Poporul nu poate fi cucerit decit facind totul ca acesta sa traiasca in demnitate.
    Am vorbit doar despre cultura. Este oare nevoie sa amintesc de sutele de probleme acute lasate de izbeliste?
    Ce mult as vrea sa il intilnesc la o expozitie de pictura, o expozitie realizata chiar de mine, in una din Galeriile de Arta ale statului (fiind platitor de impozite!). Ei bine, in epoca Basescu, nu mi se da voie sa fac o astfel de expozitie. Sistemul securist actual din arta nu imi va da voie. Astfel ce imi mai ramine? Se explica in acest mod si felul meu de a reactiona la viata fara efecte benefice al lui Basescu!
    Se va schimba oare acesta? Va da macar o singura lege favorabila tuturor romanilor, nu doar anumitor grupuri?

  • Mircea H. Tomus: (9-10-2006 la 00:00)

    Vorba maestrului Caragiale: „Curat PROMOVATOR”



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
pluvială

pluvială, înfigându-şi moale colţii, parcă-n glumă-n ceafa mea mă curtează ca o piază rea moartea-n paşi de dans dându-mi târcoale...

Închide
13.59.170.228