caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Repere carteziene



 

Craterul de la Chicxulub: Sfârșitul sau renașterea lumii?

de (30-6-2008)

Chicxulub este un crater enorm, acoperit cu verdeata, situat linga orasul Chicxulub in peninsula Yucatan, din Mexic. Craterul a fost descoperit de geofizicianul Glen Penfield in anul 1978 in timp ce facea explorari pentru o companie petroliera. Observatiile aeriene ale penisulei au dus la descoperirea unor depresiuni cu o forma perfecta de segmente de arc de cerc , Glen descoperind mai multe asfel de segmente de cerc. Aceste arcuri erau parte dintre un un cerc cu o circumfrerinta perfecta cu diametrul de 180 de km.

Descoperirile facute de Glen au stirnit interesul cercetatorilor de la NASA, astfel ca in misiunea satelitul Landsat s-au adaugat masuratori ale cimpului magnetic si ale fortelor gravitationale in depresiunea respectiva. Concomitent s-au facut analize chimice ale sedimentelor din fundul craterului. Datele culese au convins oamenii de stiinta ca avem de a face cu o ciocnire dintre un corp ceresc si Terra.

Considerind marimea craterului, foarte probabil ca acest corp ceresc a fost un asteroid de aproximativ 10 km in diametru, sau poate o cometa.

In plus, s-a descoperit existenta unor cercuri concentrice in interiorul craterului care se presupune ca s-au format in urma transferului de energie cinetica in timpul impactului, facand solul in locul ciocniri sa se comporte ca un material lichid, fenomen cunoscut in literatura de specialitate ca: ”Lichefierea Pamantului”. Cercetari mai recente sugereaza ca craterul este de fapt de 300 Km in diametru si ca cercul cu diametrul de 180 km este un perete circular in interiorul craterului format in timpul lichfieri.

Estimarile energiei eliberate de impactul acestui obiect cu pamintul a fost evaluate ca fiind de 6 milioane de ori mai mare decit recenta eruptiei vulcanica in muntel St. Helens in SUA (1980), pentru a crea o asemenea explozie sint necesare 100 teratone (10 14 tone) de dinamita.

Consecintele Impactului

Impactul a creat o catastrofa inimaginabila cu transfer de caldura care a aprins toata lumea, a creat tsunami cu valuri de 100 de metri inaltime si un cutremur de pamint de gradul 10,5 pe scara Richter. Potrivit unor „speculatii” in urma impactului din Yucatan sa format lantul de insule din Golful Mexic.

Estimarile sunt ca peste 70% din viata pe pamint afost extincta. Acest eveniment a avut loc acum 65 de milioane de ani in urma. O astfel de explozie creaza un nor urias care contine materie expulzate in timpul coliziunii. Materia expulzata, a fost dispersata pe toata suprafata globului. Norul de praf si gazele sulfuroase emanate in atmosfera au blocat lumina soarelui si globul pamintesc a intrat intro perioada de inghet. Multe teorii sustin ca scaderea temperaturi sub zero grade Celsius pe intreaga suprfata a globului a fost motivul disparitiei dinosaurilor si nu temperaturile ridicate din timpul exploziei.

Cu timpul atmosfera s-a curatat si ploile au depus pe pamint un strat subtire de clei care continea elemente expulzate dupa coliziunea cu corpul ceresc.

Masuratorile continutului acestui strat a aratat o concentratie ridicata de iridiu. Datele au fost culese in differite regiuni a globului, si existenta peste tot globul a iridiului certifica ca explozia a fost de proportii enorme, cauzata probabil de un asteroid si a afectat intreg globul.

Teorie valida?

Independent de descoperile descrise mai sus familia, Alvarez, Walter si Luis (tata si fiu) in cercetarile lor arheologice (analizind diferite fosile) au descoperit ca in urma cu 65 de milioane de ani Terra a suferit un cataclism fenomenal. Au diparut dinozauri, planctonul din ocean aproape 75% si toate speciile care depindeau direct sau indirect de plancton. Lumea reptilelor a disparut si sa nascut lumea mamiferelor.

Virsta celor doua evenimente (ciocnirea si cataclismul) este aceeasi. Intrebarea este: in ce masura cataclismul a fost generat de ciocnirea dintre asteroid si Terra?

Astazi in general este acceptata teoria ca evenimentul Chicxulub a fost cauzat de un asteroid. Acest asteroid s-a format in urma unei explozii din centura de astroizi dintre planeta Marte si Jupiter. Explozia din centura a pus asteroidul pe o traiectorie de coleziune cu Terra
Teoria ciocnirii unui asteroid cu Pamantul poate explica aproape toate fenomenele care au avut loc dupa impact, cu exceptia: de ce dinozaurii au disparrut dar broastele au supravetuit.

Recent (octombrie 2006) a aparut o noua teorie care incearca sa explice disparitia in masa a diferitelor specii de vetuitoare, se numeste “Press/Pulse” care este o combinatie dintre un eveniment catastrofial (pulse) si o continua presiune (press) asupra vetuitoarelor care incearca sa se adapteze la noile conditii.

Cea mai recenta explicatie a dispartiei vietii la nivel global de pe pamint este descrisa in Science Daily in editia iunie 2008 conform careia schimbarile regulate in ocean ca: depunerile de sedimente, nivelul apei, temperaturi, curenti din oceane, etc… sunt cauza celor cinci mari catastrofe prin care a trecut Terra de-a lungul intregii existente a globului pamintesc. Mai mult, unii cercetatori sustin ca aceste fenomene sunt ciclice, asa ca cataclismul numarul sase este pe drum…

Nu va faceti griji insa, statisticile arata ca vor trece multe sute de mii de ani pina la un nou cataclism.

Pentru formarea vietii asa cum o stie omenirea este doar necesara prezenta molecullelor de carbon, apa in forma lichida si o sursa de energie. Impactul de la Chicxulub este unul dintre cele cinci mari cataclisme pe care Terra le-a suferit de-a lungul celor 4,5 miliarde de ani de existenta. Cele mai „in virsta” fosile sint de 3,5 miliarde de ani. Dupa fiecare cataclism viata se dezvolta din nou cu si mai multa vigoare, asa cum descrie teoria “Press/Puls”. Evenimentul Chicxulub a distrus reptilele, dar mamiferele au supravietuit si astazi populeaza intreg globul.

Sa nu uitam ca toate aceste “Teorii Stintifice”, nu sint altceva decit “ipoteze” care incearca sa dea o explicatie logica evenimentelor din Univers bazat pe obsevatii stiintifice, modele matematice, simulari pe computer, etc… Orciarei informatii noi ii trebuie o explicatie si daca nu este in concordanta cu cunostintele actuale apare o noua teorie.

Acest fenomen are loc in toate ramurile stintifice si nu este specifica evenimentului Chicxulub.

Un lucru este sigur; impactul unui asteroid a creat evenimentul Chicxulub si acest lucru este sustinut de datele geologice, paleontologice, de analizele chimice si fizice ale craterului, de existenta unui strat subtire de praf peste tot globul cu un continut ridicat de iridiu, geometria si structura craterului, etc… Aceste teorii nu sunt batute in cuie, ci mai degraba intr-o continua schimbare pentru ca sa dea sens descoperirlor noi.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
zidirea

mi-e sufletul deseori încăpere de sare adăpostind sub foşnet oceanul acolo sub grinzile cerului credinţa e tot ceea ce rămâne...

Închide
3.15.141.221