caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Opinii



 

In pragul integrarii în Uniunea Europeana

de (9-10-2006)

Păreri pro şi contra
La sfărşitul lunii septembrie, am fost anunţaţi că România va intra la data de 1 Ianuarie în Uniunea Europeană, aşa cum s-a propus.
Nu am să vă scriu ce performanţe am înregistrat sau ce condiţii ni s-au impus, deoarece, probabil ştiţi deja… Am să vă scriu cum ne văd oamenii obişnuiţi din Austria, Germania şi Olanda, ţări care sunt în Uniune şi care au înregistrat progrese, chiar dacă la început le-a fost greu, avîndu-se în vedere trecerea de la marcă la euro şi multe alte obstacole.
Am întrebat mai multe persoane din cele trei ţări, despre cum văd ei integrarea României în Uniune, iar răspunsurile au fost la fel de diferite precum şi oamenii.
Un domn din Olanda îmi spune: „Indiferent de cât de mult vă veţi strădui să ne ajungeţi din urmă, nu veţi reuşi. Aveţi o ţară de hoţi, de la mic la mare. Acum un an am fost jefuit de un român în plină stradă…”.
Mark Gothenberg din Germania afirmă: „Mă bucur că România intră în Uniune, aşa veţi putea să vă emancipaţi mai repede şi să faceţi lucrurile mai bune, la standarde Europene”.
Edith Wolfer din Austria are o părere cu totul şi cu totul impresionabilă: „Nu mă interesează dacă intră România în Uniune sau nu intră, ce mă interesează, este faptul că oriunde m-aş duce tot rău e. De când cu Uniunea asta a lor, toţi o ducem mai rău, nu ne ajută cu nimic, poate doar că mergem dintr-o ţară în alta fără paşaport, dar asta crează un haos. Nu mai poate nimeni controla pe nimeni, aşa că nu vreau să mai aud de lumea asta a Uniunii, m-am săturat!”.
Acestea sunt doar unele din concluzii la care oamenii obişnuiţi, cetăţeni aflaţi în Uniune au ajuns, referitor la aderarea ţării noastre.
Este inutil să vă spun că m-am lovit de atâţia oameni dezamăgiţi că ne-au primit în Uniune, că suntem demni de milă şi din această cauză am fost acceptaţi, că facem lucrurile de pomană, doar ca să ne aflăm în treabă şi că vom fi una din ţările care nu va putea niciodată să se ridice la standardele menţionate de aceştia.
Au fost şi păreri pozitive, precum că: suntem o ţară modernă cu oameni muncitori, dar săraci, că intrarea noastră în Uniune va face ca românilor să le fie mai bine, dar nu în ultimul rînd că avem multe bogăţii subterane, dar nu ştim să le exploatăm, iar ajutaţi, vom reuşi să aducem „aurul” la suprafaţă.
În ceea ce mă priveşte, sunt optimistă, am încredere în ceea ce va urma, ştiţi şi dumneavoastră că noi românii am învăţat de mult să aşteptăm şi să sperăm, deoarece… speranţa moare ultima!

Ionela van Rees-Zota

Ecouri

  • Venera: (9-10-2006 la 00:00)

    Românii nu mai sunt muncitori cum au fost când aveau pamântul lor, casa lor, întreprinderile pe care le-au ridicat cu bani proprii si nu cu împrumut la „uniunea europeana”, ci la banci agricole cinstite si credite la stat, rambursabile în 25-30 ani, aveau animalele lor de tractiune cu care arau un pamânt sanatos, îngrasat natural si nu cu produse chimice, ca omul nici nu mai stie ce manânca, în plus folosirea pesticidelor, spray-urilor etc., si ne mai miram de unde cancerul care a devenit un fel de epidemie, în special în asa-zisa „lume civilizata”. Ne-am motorizat, ne-am utilat cu aparaturile electronice din ce în ce mai sofisticate, celulare, daunatoare creierului si auzului, copiii nu mai stiu sa tina condeiul în mâna, tabla înmultirii o face calculatorul, iar de gramatica, ce sa mai vorbim? PROGRESUL este foarte bun în multe domenii, pentru ca daca nu progresam, înseamna ca stam pe loc sau chiar regresam. Important este ca OMUL, SOCIETATEA sa aiba capacitatea de discernamânt, pentru ca NU TOT CE ZBOARA SE SI MÂNCA si nu tot ce este PROGRES este si BENEFIC.
    Traim o epoca în care, în special tinerii, vor sa câstige mult si bine, într-un timp foarte scurt, neglijând elementele de baza ale culturii si educatiei.
    O casa daca nu are o temelie solida, se darâma la cea mai mica abatere de vânt.
    „VISUL” intrarii României în UE, va fi resimtit tot de muritorul de rând si în final, înca nu se stie daca România va îndeplini în totalitate conditiile de baza care sunt impuse, în special în domeniile JUSTIEI, CORUPTIEI, MAFIEI, REDOBÂNDIREA BUNURILOR IMOBILE ÎNCA NERESTITUITE, etc. – conditii SINE QUA NON impuse de UE, care va exersa un control la fiecare 6 luni.
    NU CU O SINGURA FLOARE SE FACE PRIMAVARA !

  • Ionela van Rees-Zota: (9-10-2006 la 00:00)

    Asa este..! Aveti dreptate! Tocmai de aceea si eu am scris aceste pareri ale celor trei cetateni ai Uniunii…, din tari diferite, dar cam de aceasi varsta- fiecare..
    Va multumesc pentru trecere…
    Ionela



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
pluvială

pluvială, înfigându-şi moale colţii, parcă-n glumă-n ceafa mea mă curtează ca o piază rea moartea-n paşi de dans dându-mi târcoale...

Închide
3.145.15.203