caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Stiati ca...?



 

… Expresii uzuale latine (2)

de (3-10-2006)

– BIS DAT QUI CITO DAT = Da dublu cel ce da la timp (bani). Camatarii din toate vremurile (astazi se adauga si bancile care ofera credite), au înteles mesajul, aplicând spolierea fara scrupul a celor ce apeleaza de nevoie la un împrumut, multiplicând astfel câstigul celui ce se ofera sa le vina în ajutor.

– CAPTATIO BENEVOLOLENTIAE = Captarea bunavointei. Încercarea de a câstiga bunavointa cuiva, se petrece frecvent în viata cotidiana, cu scopul ascuns de a obtine o favoare, anumite avantaje. Este rodul actiunii facute pentru a determina pe cineva sa actioneze în interesul propriu, al familiei, al afacerilor (lobby-ul timpurilor moderne).

– CASTIGAT RIDENDO MORES = Îndreapta moravurile râzând. Prin aceasta expresie se exprima forta educativa pe care o poate avea evidentierea cu umor sau ironie muscatoare a defectelor si corectarea lor prin râs. Arma râsului utilizata de satira, în scris sau imagini, atacând comportamentele improprii spre a le schimba în bine, poate fi folositoare celui caruia îi este destinata uneori mai mult decât alte forme de atentionare. Râsul este cel mai potrivit mijloc, atât pentru criticarea ideologiilor nefaste, cât si pentru eliminarea intolerantei. Important este însa, SA NU SE SARA PESTE CAL.

– CAVE CANEM! = Pazeste-te de câine! Era inscriptia ce se gasea la intrarea în casele romanilor care aveau câini de paza, atragându-se atentia celor ce vroiau sa intre cu intentii rele. Si în timpurile noastre se gasesc asemenea inscriptii – „câine rau”, chiar daca nu au câine, doar cu scopul de a inspira teama raufacatorului.

– CONDITIO SINE QUA NON = Conditie fara de care nu se poate (indispensabila). Formula este larg folosita, precizându-se care este conditia pretinsa, fara de care învoiala sau actiunea nu poate fi dusa la bun sfârsit.

– CONSUMMATUM EST! = S-a sfârsit ! Aceste cuvinte, potrivit Evangheliei dupa Ioan, au fost ultimele cuvinte ale lui Isus înainte de moarte, când, dupa ce si-a înmuiat buzele în buretele îmbibat cu otet pe care i l-au oferit ostasii, a rostit „s-a sfârsit” si si-a dat sufletul. Expresia poate fi utilizata si în alte contexte, dar cu sensul tragic al unui final ce nu mai poate fi schimbat.

– CURRICULUM VITAE = Fagasul vietii. Semnificatia expresiei latinesti este în aceasta sintagma, de fagas al vietii. Istoria vietii unui om, o biografie, autobiografie, succesiunea datelor referitoare la viata unei persoane, de la nastere, la studii, starea civila, cariera profesionala, posturi ocupate – CV-ul – zilelor noastre. Spre deosebire însa de FISELE DE CADRE din perioada comunista, în care trebuia sa completezi cu 1-2 generatii în urma, „fagasul vietii familiei întregi”…

– DE GUSTIBUS ET COLORIBUS NON EST DISPUTANDUM = Despre gusturi si culori nu trebuie sa se discute, sa te certi. Filozofii scolastici din Evul Mediu, au folosit acest adagiu pentru a afirma libertatea de a avea preferinte si gusturi personale, pe care politetea cere sa le accepte, fara a provoca dispute. Fiecare este liber sa gândeasca si sa actioneze dupa liberul plac. Nimic însa nu ne împiedica totusi, sa respingem prostul gust si sa militam pentru cel bun.

– DE MORTUIS NIHIL NISI BENE = Despre morti sa vorbesti numai de bine. Din pacate, în ultimii ani, recrudescenta extremismului, a urii etnice si a vendetelor, ce se manifesta în special în „butoiul cu pulbere al Balcanilor” si în unele regiuni din lumea islamica, fac tot mai dificila aplicarea preceptelor morale. Aceasta conceptie a fost acceptata de foarte multe popoare, care considera ca moartea aduce cu sine si iertarea pacatelor, putini fiind însa cei care înteleg sa transfere asupra urmasilor unui mort eventualele necazuri pe care acesta le-a provocat în timpul vietii.

– DEUS EX MACHINA = Zeul dintr-o masinarie. Expresia în prezent, este folosita pentru a desemna gasirea pe neasteptate a unei solutii favorabile pentru rezolvarea unei situatii neclare. Cel mai adesea, expresia indica o persoana a carei actiune reuseste, acolo unde altii nu au reusit, deblocând în final o situatie dificila.

– DIVIDE ET IMPERA! = Dezbina si stapâneste! Este principiul de guvernare enuntat de MACHIAVELLI în formula /divide ut regnes/ – „dezbina pentru a domni”. Este politica dezbinarii între natiuni, etnii, partide, pentru a le submina, în felul acesta ei putând stapâni mai usor plebea.

– DOCENDO DISCIMUS = Învatându-i pe altii, învatam si noi. Filozoful SENECA, dorea o lume morala. El spunea „sa ne apropiem de cei ce ne pot face mai buni, sa-i primim pe cei care la rândul nostru ne pot îndrepta”.

– DULCE ET DECORUM EST PRO PATRIA MORI = E placut si frumos sa mori pentru patrie. Cuvintele au fost adresate de Horatius tinerilor romani pentru a le insufla curajul razboinic si a-i sfatui ca, urmând exemplele de vitejie si sacrificiu ale stramosilor, sa nu fuga de lupta.

– DURA LEX, SED LEX = Legea este aspra, dar e lege si trebuie respectata. Expresie juridica este mentionata în Dreptul roman.

(Va urma)

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Festivalul Romanesc din Washington DC

festivalul Romanesc din Washington DC1 octombrie 2006. Miroase a mititei si a cirnaciori oltenesti! Lumea se inghesuie la ciorba de...

Închide
13.58.137.54