După ce scăparăm de primarul nostru PRM-ist şi nu mai văd diferenţe majore între cei care concurează pentru fotoliul edilului şef, mă duc la vot numai din datorie civică. Dacă la alegerile trecute votul meu putea influenţa – cel puţin în primul tur – ierarhia intermediară a candidaţilor la primărie, de data aceasta lupta s-a dat între cei doi grei: Emil Boc, reprezentantul PDL, şi Marius Nicoară, reprezentantul USL. Din punctul meu de vedere niciunul nu e mai bun (sau mai rău) decât celălalt; acelaşi lucru îl pot spune şi în cazul candidaţilor la preşedinţia consiliului judeţean. Nu voiam să avantajez nici măcar cu un vot (al meu) pe vreunull dintre ei aşa că am votat cu candidatul cel mai simpatic, mai relaxat şi mai nonconformist: Péter Eckstein Kovács, cel care a dus campania cea mai firească, degajată şi condimentată cu umor, fără însă a neglija să propună câteva lucruri inedite şi de bun simţ, recomandabile viitorului edil şef. A fost de departe cel mai simpatic competitor electoral; un clujean get beget cu un slogan nostim “Un clujean DeVotat”. Din păcate va trebui să treacă multă apă pe Someş până când majoritatea clujenilor va vota un primar maghiar. Această constatare mi-a fost întărită şi de un şofer de taxi român (se ştie că şoferii de taxi reprezintă un fel de barometru al opiniei publice dintr-o localitate) care mi-a zis: “Încă nu m-am hotărât cu cine voi vota. Cel mai probabil cu Peter ăsta, păcat că e maghiar şi clujenii nu-l vor alege!”. La prima vedere pare un vot irosit, întrucât e sigur că Péter Eckstein Kovács nu va obţine majoritatea voturilor clujenilor, însă votul meu va reflecta gradul de simpatie de care se bucură “EKP” printre clujeni.
Nici pentru preşedintele consiliului judeţean – care se alege tot uninominal şi dintr-un tur – nu aveam vreo preferinţă aşa că am votat din nou pe bază de simpatie pentru reprezentantul Asociaţiei Civice şi Democrate a Romilor – care evident nu are nicio şansă – însă am dorit să-l susţin, din principiu.
Voturile date pentru consiliile local şi judeţean au avut altă miză. Am votat UDMR la consiliul local pentru că doresc ca şi maghiarimea clujeană să aibă un cuvânt de spus atunci când se iau decizii care influenţează economia, cultura şi, mai ales, dezvoltarea urbană a Oraşului Comoară.
Votul cel mai important (istoric, cred eu) pe care l-am dat la aceste alegeri locale a fost cel pentru consiliul judeţean. Am pus ştampila pe lista Alianţei Civice şi Democrate a Romilor şi-mi doresc ca votul meu să conteze şi, împreună cu voturile alegătorilor din alte oraşe şi comune din judeţ, să promoveze în forul de conducere judeţean măcar un candidat al acestei organizaţii înfiinţate de curând de romii tineri şi şcoliţi, veniţi din societatea civilă, cunoscători ai vieţii şi nevoilor comunităţilor de romi, care au reuşit să participle la alegeri cu liste proprii. Cred că e singura modalitate pentru a accelera emanciparea comunităţilor de romi şi a pune frână măsurilor discriminatorii luate de diferitele administraţii locale judeţene. La aceste alegeri am mizat pe minorităţile clujene, dorind ca cea maghiară să-şi păstreze posibilitatea de a interveni în devenirea oraşului – la a cărui istorie a contribuit din plin -, iar cea romă să primească, în sfârşit, această posibilitate, la nivelul judeţului.
Ceea ce mi se pare ciudat este că Peter a întrunit doar 8.1% din voturi, ceea ce înseamnă fie că procentul maghiarilor în oraş a căzut sub zece procente, fie că maghiarii l-au susţinut doar în parte cu voturile lor.
Vor mai trece cel puţin câteva decenii până când votul se va da pe merit şi nu pe considerente etnice ori culoare politică.
Explicatia e foarte simpla: la scrutinul PROPORTIONAL de la Consiliul Municipal fiecare vot conteaza pentru UDMR. La scrutinul MAJORITAR conteaza doar voturile pentru candidatii USL si PDL. E clar ca unii votanti UDMR la Consiliul Municipal nu au vrut sa-si arunce votul la primar in closet votand pentru Eckstein-Kovacs. De unde si diferenta mai mic dintre Nicoara si Boc, decat intre USL si PDL.
Nu cred ca ponderea maghiarialor sa fi scazut sub 10% din populatia Clujului, dar pe de o parte, nici ei nu mai voteaza in bloc, pe de alta au fost mai pragmatici si aveau preferinte clare intre candidatul USL si cel PDL.
Multumesc Andrea. Am citit articolul dar sa fiu sincer nu prea inteleg structurile politice din Romania si mai ales viata politica din Cluj. Despre aruncatul votului, parerile sunt impartite. Si noi am avut in SUA un candidat “green” la presedentie, Ralph Nader care cu toate ca nu avea nici o sansa sa castige, a luat cu el suficiente voturi de la partidul democrat ca sa-l faca presedinte pe George W. Bush. Nader a devenit pe urma un „pariah” in ochii democratilor. La fel Ross Perot a luat suficiente voturi de la republicani si l-a facut presedinte pe Bill Clinton. Asta bineinteles nu inseamana ca ti-ai aruncat votul. Ti-ai exprimat dreptul de cetatean cum ai crezut de cuviinta, in mod evident te intereseaza mai mult dreptul de exprimare libera si mesajul pe care il trimiti decat rezultatele alegerilor.
Domnule Klein, ati auzit de votul tactic sau de votul util? Ei bine, o parte dintre votantii UDMR au preferat sa nu-si arunce la closet votul pentru Eckstein-Kovacs la primarie si au votat pentru Emil Boc, oferindu-i in fapt victoria acestuia din urma. E bine sa va informati in prealabil despre situatia concreta de pe teren, inainte sa oferiti exemple care in context nu prea au relevanta.
Victoria politica a unui partid etnic, cum este UDMR, consta, in mod paradoxal, in diminuarea si in final in disparitia necesitatii politice pentru un asemena tip de formatiune politica!
Se pare ca UDMR a facut o munca superba pana acum in Parlamentul Romaniei!
Nu este deloc un esec al UDMR faptul ca unii maghiari au votat la Cluj pentru Boc sau alte partide!
In situatia optima, fiecare partid din Romania trebuie sa aiba grija de problemele minoritatilor (nationale sau de alt gen). Cand minoritatile nationale, etnice sau de alt ordin aleg sa voteze cu alte partide care le reprezinta interesele, acesta este un semn imbucurator.
In cazul Clujului as sugera ca toate partidele ar trebui sa sprijine fcrearea unei traditii care sa nu nesocoteasca cerinta maghiarilor de a primi de la puterea politica anunturi, felicitari, etc si in limba maghiara, cum se face in Occident cand exista si alte nationalitati pe plan local.
Domnule Anton,
Dincolo de faptul ca clujenilor maghiari le-ar cadea bine sa primeasca felicitari in limba materna, istoria si patrimoniul Orasului Comoara au o componenta maghiara care merita pastrata si cultivata, la fel cum si populatia maghiara care se diminueaza simtitor are nevoie de sustinere. Din acest motiv e nevoie de o reprezentare maghiara in conducerea orasului. Din pacate, de data asta e mai putin consistenta.
Domnule Mike Klein,
Aveti dreptate. M-a interesat mai mult dreptul de vot si sinceritatea la urne. Din rezultatele alegerilor reiese ca sunt foarte putini care gandesc ca mine. Dar asta nu e o noutate.
Sinceritatea si scrutinul majoritar uninominal intr-un singur tur nu se prea potrivesc. Acest scrutin a fost o repetitie pentru scrutinul parlamentar din iarna care se desfasoara, pentru prima oara dupa acelasi tipic.
Daca acum patru ani la locale intr-un scrutin majoritar uninominal cu doua tururi votul UDMR la primar avea un sens – arata o forta negociabila pentru turul doi – avea sens, daca acum patru ani la parlamentare votul in colegiile uninominale pentru UDMR era perfect justificat – pe tara era reprezentare proportionala si fiecare vort conta, acum un vot pentru un candidat UDMR care nu are sanse de castig este un vot care merge direct in closet.
Cei care se supara ca dau „lectii” pot sa conteze pe faptul ca traiesc de peste 20 de ani in tara care a inventat scrutinul majoritar uninominal cu un singur tur. Daca doresc sa reinventeze roata democratiei, le urez succes, au la dispozitie cele doua decade brucaniene.