Cu cit o persoana, sau grup, se afla mai des in atentia publica, se spune ca devin vedete, persoane publice. Conceptie care fara sa ne dam seama, datorita televiziunilor a devenit extrem de nociva, referitor la conceptul vechi al ideii de “vedeta”.
Pina la revolutie persoane publice erau politicienii, fotbalistii, artistii, inventatorii, cercetatorii stiintifici… In prezent vedete sunt, se pare acele persoane ce se afla cit mai des pe sticla televizoarelor. Aici se da marea batalie. Politicienii fac orice sa iasa in evidenta. Nu conteaza ce si cum. Important este sa nu fie uitati intre doua alegeri.
Cele mai mari vedete sunt considerate chiar prezentatorii de emisiuni. Curios lucru, tinind cont ca de fapt rolul lor este de a prezenta vedete. Astfel se face ca pe primul loc se afla prezentatorii Tv., politicienii urmind ca persoane ce se impun parlamentar (prin lege), pe ecrane. Restul ramine cintaretilor de tot felul si fotbalistilor.
Cind vine vorba de vedetele din stiinta, arta si tehnica, televiziunile spun ca fac publicitate gratuita. Astfel ca aceste subiecte sunt eliminate din start.
Lumea se intoarce astfel pe dos. Cei ce ar trebui stimati cu adevarat sunt pusi in umbra si uitare, in timp ce prezentatorii Tv., focuri de paie, defileaza pe culmile aprecierii generale. Cu alte cuvinte, traim intr-o lume, in care defilam cu mecanismele sociale, in loc cu produsele acesteia. E ca si cum masina ar fi mai importanta ca scopul creerii acesteia.
Cu ceva timp in urma artistii din orasul in care traiesc, au fost dati afara, prin sedinta la nivelul prefecturii, din Muzeul de Istorie din Bacau, unde se manifestau de peste doua luni, prin expozitii, teatru, muzica… In locul lor au inceput sa expuna pictura consilierii primariei si ai judetului. Asadar acestia sunt oare vedetele pe care trebuie sa le inghitim zilnic? Mai mult acestia au fost trimisi care pe unde prin strainatate, unii fiind numiti pompos cetateni de onoare. Galustile politice au preluat asadar locul manifestarilor reale artistice.
Cind oare societatea romaneasca va reveni la o normalitate civila apolitica?
De cind politica inlocuieste nevoia de creatie, transmitere normala a artei, stiintei, culturii neamului?
Este normal ca in haosul creat de politicieni, vedetele reale sa fie inlocuite cu surogatele actuale. In acest joc al furtului de vieti si destine, participa toate institutiile statului, cit si cele influentate direct de acesta. Statul uita ca civilizatia implica si un real respect fata de valorile sale native, nu doar politice.
Asadar traim intr-o lume in care vedetele si vedetismul sunt apanajul anumitor categorii sociale, altele fata de care ne-am astepta sa fie.
In aceste conditii, cind vedetele porno sunt considerate de televiziuni mult mai profitabile lor decit savantii si artistii natiei, la ce sa ne mai asteptam?
Mereu ni se spune sa schimbam canalul. Dar oare prostia cind o vom putea schimba?