CNSAS a decis: doamna Mona Musca a facut politie politica.
Nu prea s-a definit ce inseamna „politie politica”. Dar daca, CNSAS analizeaza si trage concluzia ca X a facut politie politica si Y nu a facut, atunci CNSAS trebuie sa explice clar ce intelege prin acest termen.
Nu recapitulam aici, acum, colaborarea cu Securitatea a doamnei Mona Musca.
Acest verdict, dat intr-un caz extrem de mediatizat, devine ETALON. Oricine a facut, in colaborarea cu Securitatea, fie si un singur pas in plus fata de Mona Musca, tot politie politica a facut!
Verdictul in cazul Mona Musca este un ETALON pe care CNSAS insusi l-a stabilit si pe care tot CNSAS trebuie sa-l respecte. Daca vrea sa aiba un sens.
DEFINITIA POLITIEI POLICE EXISTA DIN 2004.
In anul 2004, in cartea sa, “Marele soc din finalul unui secol scurt”, la pagina 172, Vladimir Tismaneanu, referindu-se la politia politica, o defineste ca fiind “poliţie a gândirii”.
Redau fraza respectiva:
”Nu mă gândesc la poliţia politică cu branşa ei care se ocupă de informaţii sau care protejează demnitarii ş.a.m.d., mă refer la poliţie politică ca poliţie a gândirii, care pedepsea oamenii pentru că gândesc altfel.”
Avem aici o definitie a politiei politice ca fiind politia care pedepsea oamenii pentru delictul de … gindire. Mi se pare corecta.
Sa ducem aceasta definitie pina la ultimele ei consecinte.
LANTUL
Daca asa stau lucrurile, atunci, inseamna ca pentru a fi pedepsiti oamenii pentru ceea ce gindeau, era absolut necesar sa existe:
– persoane ce fac parte dintr-un organism care detine puterea si impune un anumit model de gindire – ideologia comunista – de la care nimeni nu avea voie sa se abata;
– instrumente de urmarire si aflare a ceea ce gindesc oamenii tentati de alteritate (informatorii dar si persoanele care procesau informatiile si hotarau cine se abate sau nu de la model);
– persoane care hotarau tipul de pedeapsa aplicata;
– executantii.
Iata aici cinci verigi ale aceluiasi lant!
INTREBARE FARA SENS
Intrebarea daca a facut sau nu politie politica X sau Z care face parte din verigile acestui lant, este fara sens.
Daca tot ati abordat subiectul d-le A Popescu, va invit sa imi spuneti daca vi se pare corecta aceasta definitie si sa ma lamuriti de ce pare o problema atit de dificila ceva care este atit de clar.