caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Alegeri



 

Alegerile locale – test în mărime naturală pentru alegerile parlamentare din iarnă

de (3-6-2012)

Duminică 10 iunie alegătorii cu drept de vot din România, cetățeni români și cetățeni ai statelor Uniunii Europene rezidenți sau domiciliați în România, în vârstă de peste 18 ani, sunt chemați la urne pentru a alege autoritățile locale.

Pentru prima oară după 1990 toate funcțiile în joc, primar, consilier local, președinte al consiliului județean și consilier județean vor fi alese într-un singur tur.

Primarii – în premieră – și președinții consiliilor județene vor fi aleși prin scrutin majoritar uninominal cu un singur tur, iar consiliile locale și cele județene prin scrutin de listă proporțional cu prag de 5%.

Toți alegătorii vor primi patru buletine de vot, câte unul pentru alegerea primarului, a consilierilor locali, a președintelui consiliului județean și a consilierilor județeni.  În Municipiul București alegătorii vor alege primarul general, consilierii generali, primarul de sector și consilierii de sector din cele șase sectoare ale Capitalei.

Așadar, de această dată primarul va fi ales, ca și președintele consiliului județean, candidatul care întrunește cel mai mare număr de voturi valabil exprimate, chiar dacă procentajul este sub 50%.

Scrutinul majoritar uninominal cu un singur tur va fi folosit în premieră și în alegerile pentru Camera Deputaților și Senat, care trebuie să aibă loc în perioada 2 decembrie 2012 – 19 martie 2013.

De aceea, alegerile pentru funcția de președinte al consiliu județean și într-o mai mică măsură pentru primar se constituie în teste electorale pentru alegerile parlamentare. Deși circumscipțiile din alegerile locale nu se suprapun pe colegiile uninominale de la alegerea senatorilor și deputaților, aceste alegeri dau totuși o imagine destul de clară a preferințelor electoratului.

Cei doi indicatori care vor fi urmăriți cu cea mai mare atenție sunt procentul pe țară al voturilor obținute la președinții consiliilor județene și ai primarului municipiului București și procentul pe țară al voturilor obținute la votarea consilierilor județeni și ai consilierilor generali ai Capitalei.

Cel de-al doilea  indicator, chiar dacă reflectă un vot de listă și reprezentare proporțională poate fi mai reprezentativ, deoarece primul indicator este influențat de personalități locale, iar la București (cu o pondere de peste 10% din electorat) Uniunea Social Liberală (USL), nu are candidat propriu, sprijinându-l în schimb pe independentul (nominal) Sorin Oprescu, actualul primar al Capitalei, fost senator PSD.

Alegerile vor reprezenta primul test electoral național al USL – alianța dintre Partidului Social Democrat (PSD), condus de premierul Victor Ponta, Partidul Național Liberal (PNL), condus de Crin Antonescu, și Partidul Conservator (PC), al cărui președinte se numește Daniel Constantin.

Tot pentru prima oară într-un scrutin național va concura Partidul Poporului (PP), condus de Dan Diaconescu, patronul postului OTV, aflat practic la egalitate în  sondajele de opinie cu Partidul Democrat Liberal (PDL), al cărui președinte este Emil Boc, partid recent înlăturat de la putere.

Uniunea Democrată Maghiară (UDMR), condusă de Hunor Kelemen, și alianța dintre Partidul România Mare (PRM) , condus de Corneliu Vadim Tudor, și Partidul Noua Generație Creștin Democrat (PNGCD), condus de Gigi Becali, încheie plutonul partidelor cu șanse de a depăși 5% din voturi pe țară.

Votarea va avea loc duminică 10 iunie, între orele 7 și 21.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Însemnări pe un Iphone. Carte către tata

Intr-o buna zi cand nu vor mai fi cei dragi in tara, cati dintre noi se vor intoarce in vizita...

Închide
18.118.252.9