caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Libris



 

O analiza filosofica a evenimentelor din 11 septembrie 2001 – Giovanna Borradori, Filosofie intr-un timp al terorii

de (11-9-2006)

La cinci ani de la Cea mai neagra zi a Americii Editura Paralela 45 va recomanda Filosofie intr-un timp al terorii, o analiza filosofica a evenimentelor din 11 septembrie 2001.

Cartea ii reuneste, in doua interviuri separate pe doi dintre cei mai influenti filosofi contemporani care au acceptat, pentru prima oara, in ciuda antagonismelor dintre ei, sa apara impreuna cu aceasta ocazie: Jurgen Habermas si Jacques Derrida.

Ideea pentru Filosofie intr-un timp al terorii s-a nascut la cateva ore doar dupa atacurile teroriste din 11 septembrie: interviul cu Derrida a avut loc pe 22 octombrie 2001, iar cel cu Habermas, in decembrie 2001.

Cei doi filosofi nu se sfiesc sa critice si sa puna sub semnul intrebarii administratia americana, actiunile pe care le-a intreprins imediat dupa 11 septembrie 2001, dar si Natiunile Unite, Comunitatea Europeana si tot ce inseamna incercarea de a construi o suprastructura internationala care sa guverneze relatiile dintre state. Si pentru Habermas, si pentru Derrida, desi din ratiuni diferite, statul-natiune, ca si ideea de suveranitate par a fi, astazi, niste notiuni desuete sau care, in orice caz, au nevoie de o riguroasa reconsiderare.

Giovanna Borradori este profesor asociat de filosofie la Colegiul Vassar, autoarea Filosofului american: conversatii cu Quine, Davidson, Putnam, Nozick, Danto, Rorty, Cavell, MacIntyre, Kuhn, University of Chicago Press, precum si editorul volumului Recoding Metaphysics: The New Italian Philosophy.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
„VETERANUL” AGASSI A DEPUS ARMELE…

Pentru iubitorii de tenis, Andrei Agassi este şi va rămâne un mit inegalabil în istoria nobilului sport. În lacrimi, regele...

Închide
18.222.20.85