caractere mai micireseteazacaractere mai mari

Cele mai recente contributii la rubrica Stiati ca...?



 

… din Romania

de (4-9-2006)

– TIPOGRAFUL ROMAN – a fost prima publicatie muncitoreasca în România? A aparut bilunar, la Bucuresti, sub conducerea scriitorului Petre Ispirescu si S.Walter, în luna August 1865-1867, reaparând pentru scurt timp în 1870, iar prima publicatie teoretica socialista din România a aparut în 10/22 Aprilie 1894 la Iasi sub denumirea de REVISTA SOCIALA. Constantin Dobrogeanu-Gherea si-a publicat în paginile revistei importante studii economico-sociologice.

– Între anii 1866-1867 a aparut la Bucuresti sub conducerea Doamnei Maria ROSETTI, revista intitulata /MAMA SI COPILUL/, care cuprindea exclusiv sfaturi privind cresterea si educarea copiilor.

– ECO MUSICALE DI ROMANIA, a fost prima publicatie muzicala italiana aparuta la Bucuresti între 4 Octombrie 1869 si 11 Martie 1871, cu texte paralele în limbile româna si italiana.

– La 1 Februarie 1880 a aparut în Bucuresti prima revista cu caracter sportiv, intitulata SPORTUL, publicând cu precadere stiri din activitatile sportive de specialitate – hipism, patinaj, canotaj, vânatoare, biliard, gimnastica.

***********
Sfaturi pentru gospodine:

– SPIRTUL DENATURAT – încalzit în „baie de aburi” (atentie! feriti-l de flacara), curata petele de pe lemnul lacuit sau vopsit.
* Curata petele proaspete lasate de iarba.
* Elimina murdaria de muste de pe sticla (geamuri, oglinzi, pahare, lampi etc.)
* Întretine vasele de aluminium.
* Da o prospetime noua mobilelor pictate, ceruite.
* Da stralucire oglinzilor, aparatului de televiziune, ordinatorului.

– AMONIACUL – diluat, degreseaza si da stralucire veselei.
* Degreseaza si curata argintaria, pe care o lasati câteva minute în solutia de apa, în cantitatea de un pahar de amoniac varsat într-un litru de apa, apoi se sterge cu un material de consistenta catifelata, moale.
* Da stralucire faiantei si a obiectelor din sticla.
* Reîmprospateaza si dezodorizeaza încaltamintea în interior, stergând cu un tampon îmbibat, (dar stors) într-o solutie compusa din parti egale de apa si amoniac.
* Degreseaza gulerul si mansetele de la îmbracaminte, haine, palton, etc.
* Conserva supletea tricourilor, a rochiilor si taioarelor de lâna. Dupa spalat, se lasa 15 minute într-o solutie formata din 1/4 amoniac si 1/4 apa. Se usuca, fara a se stoarce, de preferat întinse pe un prosop si nu pe frânghia de rufe.
* Revitalizeaza culorile covoarelor, tapiteriei. Dupa ce sunt scuturate sau aspirate, se sterg cu o perie înmuiata în apa cu amoniac, în cantitati egale, dupa necesitate.
* Se pot tampona întepaturile de tântar sau de albina, ori cu sare, dar nu amestecate.
* Curata pieptenii si periile daca le lasati 1/2 ora în apa calduta în care se adauga 1 lingura de amoniac, la 1 litru de apa.

– SAREA – curata sticlele de bauturi (vin, otet, coniac, lichior, tuica etc.), în felul urmator: se pune în sticla respectiva 1 cm. de sare grunjoasa, apoi se adauga apa si se agita continutul, pâna când pata a disparut.
* Desprinde alimentele prinse în vasele de bucatarie (cratiti metal, jena, teflon), sarea împreuna cu apa, punându-se sa fiarba în vasul respectiv, apoi se desprind usor cu un burete metalic sau plastic, eventual o lingura de lemn sau plastic, dar în nici un caz cu cutit. Atentie la teflon, a nu se zgâria.
* Albeste obiectele din os îngalbenite, de aceasta data un amestec de sare cu lamâie – cantitati „dupa ochi” (ochiometric).
* Atenueaza – dar nu înlatura total – o pata proaspata de vin rosu, acoperind pata cu sare, iar dupa cca.15 minute se scoate sarea cu un cutit si se aplica un alt strat, în final, bine spalat cu apa si sapun. Daca obiectul este alb, se pot folosi detergenti speciali pentru albirea totala.

– OTETUL – curata argintaria, prin scufundarea acesteia timp de 1/4 de ora în otet cald (nu fiert), apoi se limpezesc cu apa rece si se sterg tot cu un material moale. De asemenea poate fi folosit la întepaturi de insecte, prin tamponare.
* Scoate lustrul de pe hainele mai uzate, dupa ce au fost bine periate, folosindu-se solutia de 2 linguri de otet, la 1 litru apa.
* Reda prospetimea slaninii. Procedeu: mai întâi se spala slanina cu apa calduta în care s-a dizolvat 50 gr. bicarbonat, la 1 litru de apa, urmând ca slanina sa se tina câteva ore în otet îndoit cu apa, în final se spala cu apa; cantitatile în functie de cantitate.
* Protejeaza mâinile, daca înainte de a curata fructe sau legume care pateaza epiderma, stergem mâinile cu otet.

– LAMÂIA sau SUCUL DE LAMÂIE – albeste marmura îngalbenita de fum, de caldura, îndeparteaza petele de cerneala de pe fildes, faianta, portelan, pete pe tesaturi, curata obiectele de piele îmbâcsite de ceara.
– TALCUL si SAREA, imediat aplicate, separat, pe pete de grasime, sunt foarte eficace.
– RONDELELE DE CARTOF – suprima urmele de degete si de fum de pe o pictura în culori deschise, de pe acuarele, procedeul fiind prin frecare usoara; în caz ca rondela s-a înnegrit, se foloseste alta.
– O CEAPA TAIATA ÎN DOUA – reînvioreaza o pictura în ulei lacuit. Se freaca usor pe suprafete mici si se schimba ceapa atunci când s-a murdarit.
– ALBUSUL DE OU – întretine obiectele din piele: se bate albusul spuma, apoi se înmoaie un material moale si se aplica pe obiectele respective, dupa ce au fost curatate de praf, frecând usor. Se lasa sa se usuce si apoi se lustruiesc cu un alt tesut moale, uscat.
– MIROSUL DE VARZA – poate fi înlaturat din bucatarie sau casa, folosind o bucata de pâine înmuiata în vin si asezata pe capacul vasului cu varza (sarmale, varza cu carne etc.).
– O OMLETA – este foarte buna, daca în timpul când se bat ouale, se adauga mici bucatele de unt proaspat si o lingura de lapte sau smântâna.
– MAIONEZA, pentru ca sa va reuseasca, se toarna peste galbenusuri putin otet fierbinte si se freaca repede cu furculita. Apoi se prepara maioneza ca de obicei, sarea adaugându-se la urma.
– CHECUL, daca-l taiem cald, se faramiteaza sau se lipeste de cutit. Pentru a evita aceasta, se înmoaie lama cutitului în apa fierbinte.
– DULCETURILE, MIEREA, JELEURILE – zaharisite, îsi recapata consistenta daca introducem treptat borcanul respectiv într-un vas cu apa care clocoteste. Atentie! la baza vasului, puneti o cârpa (ca la Bain-Marie), pentru ca borcanul sa nu vina în contact direct cu cratita, riscul fiind spargerea borcanului.
– CEAPA – care ne înlacrimeaza când o curatam, pentru a evita neplacerea, treceti mai înainte lama cutitului printr-un morcov, sau printr-un miez de pâine proaspata sau daca înainte de a toca ceapa îi veti face o taietura în crucis, trecând-o printr-un jet de apa rece.
– LAPTELE – pentru ca sa nu se prinda, aveti grija ca vasul în care-l fierbeti sa fie udat în prealabil cu apa rece.
– LAMÂIA – o puteti pastra taiata, asezând feliile pe o farturie una peste alta, acoperindu-le cu o ceasca, în asa fel încât sa nu patrunda aerul.
– CIUPERCILE – nu se curata de coaja, li se taie numai piciorul care nu se foloseste, (unii le folosesc si piciorul în supe împreuna cu alte zarzavaturi), apoi se spala. Daca picurati ciupercile cu lamâie, ele îsi vor pastra culoarea alba si dupa ce le-ati gatit, mâncare sau la cuptor cu marar, sare, piper si putin ulei în mijlocul fiecarei ciupercute.
**************
N.B. Asigur cititorii, ca aceste sfaturi practice le-am folosit în timp, multe dintre ele folosindu-le si în prezent. Privitor la detergenti, evit pe cât posibil folosirea lor, la care adaug si SPRAY-urile „frumos mirositoare” pentru interior, dar care se stie prea bine ca toate contin produse chimice nocive, care dau nastere la alergii si astm bronsic, cu acelasi efect nociv. În Canada, dat fiind cresterea afectiunilor alergice în mod vertiginos, datorita detergentilor si în special a pesticidelor, atât la copii cât si la adulti, în multe regiuni pesticidele au fost interzise la vânzare.

Ecouri



Dacă doriţi să scrieţi comentariul dv. cu diacritice: prelungiţi apăsarea tastei literei de bază. Apoi alegeţi cu mouse-ul litera corectă (apare alături de mai multe variante) şi ridicaţi degetul de pe litera de bază. Încercaţi!

Reguli privind comentariile

 
Citește articolul precedent:
Războaiele pierdute ale democraţiei româneşti postcomuniste (III)

CLASA POLITICA – SOCIETATEA CIVILĂ şi BISERICA Ioan B. Marcus România anului 2006. Suntem la 16 ani de la consumarea...

Închide
13.59.192.81