– 1952 – Albert SCHWEITZER, muzician, filozof, teolog si medic, si-a consacrat toata viata în serviciul bolnavilor. Nascut în Alsacia germana, a decis dupa studiile în domeniul medicinii sa plece în Africa, în conditii materiale foarte dificile, unde a tratat lepra si bolile tropicale, murind la vârsta de 90 ani, în ziua de 4 Septembrie 1965. A primit Premiul Nobel pentru Pace în 1952.
– 1970 – Alexandr SOLJENITSYN, scriitor si vechi disident sovietic, a primit Premiul Nobel în domeniul literaturii în ziua de 8 Octombrie 1970. Regimul comunist de la Moscova, dirijat de Leonid Brejnev, a refuzat sa-i dea viza pentru plecare, motiv pentru care nu a putut sa-si primeasca Premiul. Soljenitsyn a fost condamnat în 1945 la 8 ani de gulag pentru ca l-a criticat pe Stalin. Soljenitsyn a fost cunoscut international în anul 1962, prin aparitia unei carti intitulata „Une journée d’Ivan Denissovitch”, unde descria cruzimea din lagarele de concentratie staliniene.
– 1971 – Willy BRANDT, cancelar al Republicii federale germane (RFA) în anul 1969, datorita lui, partidul social-democrat revenind la putere dupa 40 ani de necazuri. A primit Premiul Nobel pentru Pace în 20 Octombrie 1971, drept recompensa a politicii sale de apropiere cu Europa si Germania de Est.
– 1974 – George E.PALADE, de origine româna, nascut la Iasi în anul 1912, om de stiinta în domeniul biologiei celulare, a plecat din România în Statele Unite în anul 1946, ca cercetator la New York University, unde l-a întâlnit pe medicul belgian Albert CLAUDE, om de stiinta, care i-a devenit mentor. G.PALADE, laureat al Premiului Nobel în anul 1974, în domeniul Fiziologiei si Medicinii, premiu pe care l-a împartit cu Albert CLAUDE si Christian DUVE, ambii, colaboratori belgieni. În 1974 a revenit în România, unde a fost recompensat si de statul român, devenind Membru de onoare al Academiei române. (Am avut prilejul si cinstea sa-l cunosc personal). În anul 1986 Presedintele Americii Ronald REAGAN, i-a decernat Medalia Nationala pentru merite deosebite în domeniul stiintelor medicale.
– 1975 – Andrei SAKHAROV, fizician rus, i-a fost decernat Premiul Nobel pentru pace în 9 Octombrie 1975, pentru apararea Drepturilor omului în Uniunea Sovietica. Colaborarea lui în vederea punerii la punct a bombei cu hidrogen (bomba H), i s-a decernat în 1969 „Premiul Stalin”. Actiunea sa ca disident, în contra regimului comunist, i-a interzis parasirea teritoriului sovietic, neputând merge la Oslo pentru a-si primi premiul Nobel, sotia sa, Elena BONNER, primindu-l în numele lui.
– 1979 – Mère THÉRESA – a primit Premiul Nobel pentru Pace, în 10 Decembrie 1979, pentru actiunile sale umanitare în favoarea dezmostenitilor soartei din India. De origine iugoslava, numele ei fiind Agnes-Gonxha BOJAXHU, si-a consacrat întreaga viata pentru ajutorarea saracilor si bolnavilor.
– 1983 – 5 Octombrie, Premiul Nobel pentru pace a fost atribuit lui Lech WALESA, pentru actiunea sa în mijlocul sindicatului /Solidarnosc/, care va contribui la stabilirea democratiei parlamentului în Polonia si încetarea „razboiului rece”. A fost închis în anul 1981 de catre guvernul polonez si eliberat în 1982, dar autoritatile poloneze, temându-se de autoexilarea sa, l-au retinut în Polonia, astfel ca premiul a fost primit de sotia lui, Danuta WALESA, în 19 Decembrie 1983.
– 1988 – Maurice ALLAIS, economist si fizician francez, a primit Premiul Nobel în 18 Octombrie 1988, pentru lucrarile întocmite în ceea ce priveste „Teoria economiei de piata”, precum si pentru „Studiile în domeniul gravitatiei si miscarii pendulei paraconice”.
– 1989 – pe 5 Octombrie – al 14-lea DALAÏ-LAMA, Tenzin GYATSO, sef spiritual si temporal al poporului tibetan, i s-a decernat Premiul Nobel pentru Pace. În exil în India din 1959, din cauza represiunilor chineze aparute în Tibet, el a fost recompensat pentru actiuni diplomatice în lumea întreaga, în favoarea Tibetului. Atunci când i-a fost înmânat Premiul, pe 10 Decembrie el a spus: „Nu este important ca o fiinta sa fie credincioasa sau nu, este mult mai important ca el OMUL sa fie bun”.
– 1993 – Scriitoarea de origine americana – Tony MORRISON, a primit Premiul Nobel pentru literatura în 7 Octombrie 1993. Ea este a opta femeie care a primit acest premiu si prima femeie de culoare în istoria Premiului Nobel.
– Nelson MANDELA si De KLERK, ambii primesc Premiul Nobel pentru Pace, tot în anul 1993, în 15 Octombrie. Cei doi sud-africani au primit acest premiu pentru actiunea lor în favoarea distrugerii apartheid-ului din Africa de Sud. Mandela, eliberat de De KLERK în 1990, dupa 29 ani de închisoare, a fost recompensat pentru lupta sa în favoarea democratiei. Cel mai celebru detinut politic a devenit presedintele Africii de Sud în 27 Aprilie 1994.
– 1994 – Premiul Nobel pentru Pace a fost conferit lui Yasser ARAFAT, Itzhak RABIN si Shimon PERES, în ziua de 14 Octombrie, datorita actiunilor lor comune în favoarea pacii din Orientul Apropiat. Prin semnatura de la Gaza-Jéricho (13 Septembrie 1993) care acorda autonomia palestiniana celor doua teritorii ocupate, le-a fost acordata celor trei, cea mai mare distinctie internationala.
– 2000 – 13 Octombrie, KIM DAE-JUNG, presedintelui Coreei de Sud din 1998, i-a fost decernat la Paris Premiul Nobel, datorita eforturilor în favoarea democratiei si a apararii Drepturilor omului în Asia de Sud-Est, precum si a politicii de reconciliere cu Coreea de Nord (Acordul de la Pyngyang în 13 Iunie 2000). Urmare razboiului din Coreea (1950-1953), tara a fost divizata în doua.